Aubergine parmigiana

Ik ben gek op Italiaans eten, pasta, risotto en lasagne behoren dan ook tot mijn favoriete gerechten. In de Italiaanse keuken zijn groente vaak volop aanwezig. Maar ook kaas speelt een grote rol in Italiaanse recepten, dat is toch wat lastiger als veganist zullen de meeste mensen denken. Gelukkig zijn hier volop vegan alternatieven voor kaas en kan ik deze gerechten makkelijk veganizen.

Deze Aubergine parmigiana wordt origineel gemaakt met parmazaanse kaas. Er is vegan parmazaanse kaas te koop, maar ik maakte als vervanging een kaas van sesamzaadjes en edelgistvlokken.

Dit recept is het ultieme comfortfood en ideaal voor wanneer je gasten krijgt.

Voor 2 personen

 

Ingrediënten:

Voor de parmazaanse kaas:

- 40 g witte sesamzaadjes

- 2 el edelgistvlokken

- Zeezout

- Vers gemalen peper

 

Voor het broodkruim:

- 2 witte boterhammen

 

Voor de aubergine parmigiana

- 3 aubergines

- 1 rode ui

- 1 teentje knoflook

- 700ml tomatenpassata

- 1 tl bruine suiker

- 2 tl gedroogde oregano

- 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

- Verse gemalen peper

- Zeezout

- 100 g geraspte vegan kaas (ik gebruikte Willemsburger)

- 3 el olijfolie (+extra om mee te besprenkelen)

 

Optioneel: Basilicum (ter garnering)


Bereiding

Voor de parmazaanse kaas:

- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot het aroma vrijkomt, pas op dat ze niet verbranden

- Breng de geroosterde sesamzaadjes over in een blender of keukenmachine en voeg de edelgistvlokken, een snufje zeezout en vers gemalen peper toe

- Meng de ingrediënten met de pulseerknop op je keukenmachine of blender

 

Voor het broodkruim:

- Verwarm de oven voor op 160 graden

- Snijd de korstjes van het brood

- Bak de sneetjes brood in 15min knapperig

- Verkruimel het brood in een keukenmachine of blender met de pulseerknop

 

Voor de aubergine parmigiana

- Verwarm de oven voor op 200 graden

- Snipper de ui en snijdt de knoflook fijn

- Verwarm in een pan de olijfolie en bak hierin de ui ongeveer 5 minuten tot de ui goudbruin en zacht is

- Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee

- Voeg de tomatenpassata, kruiden en bruine suiker toe en breng aan de kook

- Zet het vuur zacht en laat de saus 20 minuten pruttelen met een deksel op de pan

- Snijd ondertussen de aubergine in plakjes van ongeveer 1cm dik

- Bestrijk de plakjes aubergine met olijfolie

- Verwarm een grillpan op hoog vuur en grill de aubergine aan beide kanten tot ze zacht zijn en grillstrepen hebben

- Schep een derde van de tomatensaus in een ovenschaal, bestrooi met de parmazaanse kaas, leg de helft van de aubergine erop.

- Herhaal dit en eindig met een laag saus en parmazaanse kaas

- Bestrooi met de geraspte vegan kaas en het broodkruim

- Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie

- Bak de aubergine parmigiana in ongeveer 30 minuten gaar, hij is klaar wanneer de bovenakant goudbruin is en de saus borrelt

- Haal uit de oven en laat een paar minuten rusten

- Bestrooi eventueel met basilicum en serveer

Lekker met een frisse salade. Je kunt het gerecht ook maken met courgette in plaats van aubergine. Wanneer je het serveert met pasta is het recept geschikt voor 4 personen.

 

Ik ben benieuwd wat jullie van het recept vinden. Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?

Commentaar schrijven

Commentaren: 0