Pompoen-speculaas taart

Eindelijk heb ik zelf eens een pompoentaart gemaakt! Ik wou het al een tijdje proberen, helaas kon ik al die tijd geen fijn recept vinden. In veel recepten wordt pumpkin spice of pumkin purree gebruikt, dit is beide slecht verkrijgbaar in Nederland. Toen ik gisteren nog wat pompoen over na het koken wou ik het toch gaan proberen.. Ik pakte er meerdere recepten en wat fantasie bij, en ging aan de slag. Het was toch wel een beetje ploeteren, maar dat wat het zeker waard! De speculaasbodem maakt de taart de perfect voor bij dit koude weer.

Ik gebruik de maateenheid cups in dit recept. Ik vond dit zelf eerst een beetje wennen maar uiteindelijk werkt het erg makkelijk! Waarschijnlijk staan er op je maatbeker ook cups uitgedrukt. Zo niet, dan kun je een koffie mok gebruiken om af te meten, 1 volle mok is ongeveer een cup.

 

Voor 8 stukken (springvorm 20cm) 

Ingrediënten

Voor de pompoenpuree

- 1 oranje pompoen

 

Voor de bodem

- 1,5 cup noten (ik gebruikte een mix van pecan, walnoot, amandel en hazelnoot)

- 1,5 cup ontpitte dadels

- 1 tl agavestroop

- 3 tl speculaaskruiden

- 1 tl kaneel

 

- Voor de vulling

- 1,5 cup pompoenpuree

- 4,5 el maïzena

- 1/3 cup kokosbloemsuiker

- 1 1/3 cup amandelmelk ongezoet

- 1 tl kaneel

- snufje zout

- 1 tl gemberpoeder

- 1 tl speculaaskruiden

- 1 tl vanille extract

Bereiding:

Voor de pompoenpuree:

- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook

- Schil de pompoen, snijd de pompoen in 4 stukken en verwijder de zaden en slierten met een lepel

- Snijd de pompoen in kleine blokjes

- Kook de pompoen blokjes zacht, dit is afhankelijk van hoe groot je blokjes zijn. Bij mij duurde dit ongeveer 10 minuten

- Giet de pompoen af en laat even afkoelen

- Breng de pompoen blokjes over in een keukenmachine of blender en blend tot een er een zachte puree ontstaat. Voeg eventueel 1 el water toe als je puree te stug is

Voor de vulling:

- Meng de droge ingrediënten in een pannetje

- Voeg de pompoenpurree toe en meng met een garde

- Voeg de amandelmelk toe en meng met een garde

- Breng de vulling op middel-hoog vuur aan het pruttelen

- Blijf ondertussen goed roeren met de garde

- Wanneer de vulling dik begint te worden, draai dan het vuur lager naar middel-laag vuur

- Laat de vulling nog even pruttelen terwijl je blijft roeren

- De vulling is klaar wanneer je de sporen van de garde duidelijk ziet tijdens het roeren

- Haal de vulling van het vuur, voeg het vanille extract toe en meng

- Laat 5 minuten afkoelen

- Breng de vulling over in een bakje, leg plasticfolie over de vulling. Zorg ervoor dat de folie de vulling raakt, anders krijg je een velletje

- Plaats de vulling voor minimaal 2 uur in de koelkast tot deze is afgekoeld

Voor de bodem:

- Meng de noten, dadels, agavestroop en kruiden in de keukenmachine tot er een plakkerig deeg ontstaat

- Is het deeg niet plakkerig genoeg? Voeg extra dadels toe

- Vet een springvorm van 20cm in met kokosolie

- Breng het deeg voor de bodem over in de springvorm en spreid het uit over de bodem. Druk het deeg goed aan en zorg dat het een egale bodem wordt

- Bekleed ook de randen van de springvorm met het deeg

Voor de taart:

- Stort de vulling, wanneer deze goed is afgekoeld, in de bodem

- Spreid de vulling uit en maak egaal met behulp van een lepel of spatel

- Laat de taart minimaal 2 uur, maar het liefst overnacht opstijven in de koelkast

Je houdt waarschijnlijk nog pompoenpuree over na het maken van deze taart, dit kun je makkelijk verwerken in koekjes of cake.

 

Heb je de taart uitgeprobeerd? Laat het me weten in de reacties!

Commentaar schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Susanne (donderdag, 10 november 2016 00:59)

    Wat lekker!! Ik ben ook al met pompoentaart aan het stoeien. Wil heel graag een goede maken. Ik ga die van jou ook eens proberen

  • #2

    Merel (woensdag, 16 november 2016 16:40)

    @Susanne : Leuk dat je hem wilt proberen! Pompoentaart is best wel een gedoe. Laat me weten hoe ie is geworden!

  • #3

    Sifra (woensdag, 18 januari 2017 14:50)

    Hoi, tof recept, hoe lang is het houdbaar? Ga hem zeker proberen �

  • #4

    Merel (woensdag, 18 januari 2017 14:53)

    @Sifra: Ik heb de taart 4 dagen bewaard in de koelkast. Maar voor die tijd is ie al wel op hoor ;)