Vegan pavlova

Hebben jullie al eens gehoord van aquafaba? Voor degene die nu denken ehh aquawat? Nou, aquafaba noem je ook wel kikkererwtenvocht. Dat is dus het vocht dat je afgiet uit een blik kikkererwten. Nou lijkt dat niet zo bijzonder en spoel je het waarschijnlijk door de gootsteen wanneer je hummus gaat maken. Maar het is juist heel erg bijzonder! Met dit vocht kun je bijvoorbeeld mayonaise, macarons of chocolademousse maken. Nooit meer weggooien dus! Ik maakte er een pavlova mee, en dit recept wil ik jullie absoluut niet onthouden!

Ingrediënten:

Voor de meringue:

- Vocht uit 1 blik kikkererwten van 400g

- 200 g suiker (ik gebruikte 50g poedersuiker + 150g kristalsuiker)

- 1 tl vanillepoeder of vanille extract

- 1.5 tl witte wijn azijn

- 2el maïzena

 

Voor de slagroom

- 1 blik kokos crème (zet dit de dag van te voren in de koelkast)

- 3 el suiker

- 1/4 tl vanillepoeder of vanille extract

 

Voor de vulling

- 3 kiwi's

- 125 g framboos

- 125 g blauwe bessen


Bereiding meringue:

- Verwarm de oven voor op 200 graden

- Doe het vocht van de kikkererwten (aquafaba) in een schone vetvrije kom

- Klop de aquafaba ongeveer 10 minuten op hoge snelheid tot er pieken ontstaan

- Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je blijft kloppen op hoge snelheid

- Voeg hierna de vanille, maïzena en witte wijn azijn toe terwijl je blijft kloppen

- Klop tot je een enigszins glanzend, stevig en fluffy mengsel hebt, klop niet te lang!

-Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hier met behulp van een schaaltje drie gelijke cirkels op

-Verdeel met een lepel het opgeklopte mengsel op de cirkels

- Spreid het uit zodat je 3 gelijke cirkels hebt

- Plaats de bakplaat in oven en zet gelijk de temperatuur lager naar 150 graden

- Bak de meringue 90 minuten, doe de oven niet tussentijds open!

- Zet na 90 minuten de oven uit en zet de oven een klein stukje open door bijvoorbeeld een pollepel tussen de deur te doen. Laat de oven en de meringue compleet afkoelen

Bereiding kokos slagroom:

- Haal het blikje kokos crème uit de koelkast zonder het te schudden

- Maak het blikje open en schep het bovenste deel eruit en doe dit in een vetvrije, schone kom. Als het goed is, is dit een witte stevige massa (je wilt dus niet het water wat onder het blik zit)

- Klop de kokos crème op met een mixer of garde

- Voeg de suiker en het vanillepoeder toe en klop tot de suiker is opgelost, voeg meer suiker toe naar smaak

- Zet in de koelkast tot je het gaat gebruiken

 

Bereiding vulling:
- Schil de kiwi en snijdt in halve rondjes

Bereiding pavlova:

- Neem een van de meringue cirkels voorzichtig van het bakpapier en leg op een bord

- Bekleed met 1/3 van de slagroom en 1/3 van het fruit

- Neem de volgende meringue van het bakpapier, leg op de topping en druk voorzichtig aan

- Bekleed met 1/3 van de slagroom en 1/3 van het fruit

- Herhaal met de laatste laag en je taart is klaar!

Belangrijk voor dit recept is dat je geduld hebt, klop de aquafaba lang genoeg en wacht tot de oven/meringue compleet is afgekoeld voordat je hem uit de oven haalt, om teleurstellingen te voorkomen.

Verder is het van belang dat je suiker gebruikt, ik weet dat sommige van jullie dit liever niet eten maar het gerecht gaat mislukken wanneer je geen suiker toevoegt. Het lukt met kristalsuiker, poedersuiker of gezeefde kokosbloesemsuiker, niet met ahornsiroop of iets dergelijks.

Met zo'n lekker toetje kan het écht niet misgaan. Ik denk dat iedereen aan tafel verbaasd gaat zijn wanneer je ze verteld dat je dit hebt gemaakt van kikkererwtenvocht!

Serveer de pavlova zo snel mogelijk nadat je hem hebt gemaakt, hij blijft nog wel lekker maar kan gaan instorten of minder knapperig worden na enige tijd.

Ik ben enorm benieuwd of jullie dit toetje ook gaan maken en hoe hij is gelukt! Laat je het me weten in de reacties, op facebook of instagram?

Commentaar schrijven

Commentaren: 0