· 

Vegan in sociale situaties

Waar ik in het begin dat ik veganistisch ging eten moeite mee had was mijn eetkeuze in sociale situaties. Ik wilde niet lastig zijn, niet in een restaurant, en al helemaal niet bij vrienden of familie. Ik nam al gauw genoegen met een vegetarische maaltijd of een stukje taart op een verjaardag. Dit voelde achteraf eigenlijk nooit goed, ik voelde mezelf schuldig. Hoe maak je bijvoorbeeld iemand op een aardige manier duidelijk dat je de zelf gebakken taart niet wilt eten? Ik denk dat veel beginnende veganisten dit lastig vinden, vandaar dat ik er een blog over heb geschreven!

Tip 1: Leg duidelijk uit wat jouw eetwensen zijn en waarom

Als ik voor een etentje wordt uitgenodigd, leg ik altijd uit wat ik wel en wat ik niet eet. Ik leg dan meestal ook uit waarom ik zo eet. Kleine moeite, maar toch fijn om misverstanden te voorkomen. Het is voor niemand fijn als je niks te eten hebt tijdens een etentje.

Tip 2: Bied hulp aan

Het kan voor iemand die niet veel van veganistisch eten weet best wel lastig zijn om een lekker vegan gerecht te koken. Wanneer je aanbiedt samen een recept uit te zoeken of in de keuken mee te helpen zou dit meestal worden gewaardeerd. Ik neem vaak zelf een gerecht mee naar een etentje. Neem dan wel altijd wat meer mee dan voor jezelf, uit ervaring weet ik dat de andere gasten graag willen proeven wat je hebt meegenomen. Dus je zit al snel met een lege bord voor je neus.

Tip 3: Leer nee te zeggen

Wanneer er op een verjaardag wordt gevraagd of je ook een stukje taart wilt, is er eigenlijk niks mis mee om daar nee op te zeggen. Wanneer er wordt doorgevraagd kun je altijd uitleg geven waarom je het liever niet eet. Dit vond ik in het begin erg lastig, maar ik merk nu dat er altijd met begrip op wordt gereageerd.

Tip 4: Nodig mensen bij jou uit

Zo hoef je mensen niet "lastig te vallen" met jou keuze en kunnen jou gasten genieten van een veganistische maaltijd. Dit wordt vaak positief ontvangen door mijn vrienden en familie. Na afloop krijg ik vaak te horen dat ze positief verrast waren door het lekkere eten. En dat ze thuis ook een keer aan de slag willen met plantaardig voeding. Dat vind ik altijd fijn om te horen!

Tip 5: Wees voorbereid

Bel wanneer je uiteten gaat even het restaurant om het menu te bespreken, het is vaak geen probleem om wat aanpassingen te doen. Wanneer je in een andere stad bent is het altijd handig om van te voren de vegan opties online te bekijken. Wanneer ik onderweg ben heb ik altijd voldoende eten in mijn tas om de dag mee door te komen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips in sociale situaties. Maar vergeet vooral niet dat andere vaak begrip hebben voor jou keuzes en graag rekening met je willen houden.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ella Buis (dinsdag, 06 december 2016 14:50)

    Goeie tips Merel..... Ik herken e.e.a. vanwege mijn streven om suikervrij te eten en gewone suiker te vervangen door andere natuurlijke zoetstoffen.

  • #2

    Wonda Iversen (maandag, 06 februari 2017 06:12)


    If you desire to take much from this piece of writing then you have to apply such techniques to your won website.