· 

Verslag VegFest 2016

Gisteren was ik op VegFest in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik was nog nooit eerder op een vegan festival geweest, en wist dan ook niet precies wat ik moest verwachten. Dus toen wij de Jaarbeurs gisteren inliepen was het een aangename verassing om zo veel leuke standjes en lekker eten te zien. Naast lekker eten, was er een modeplein waar je terecht kon voor vegan kleding. En waren er meerdere stands met verzorgingsproducten en stands van diervriendelijke organisaties.

Er waren verschillende lezingen en (kook)workshops te volgen gedurende de dag. Wij bezochten de lezing van Anne-Fleur Dekker over het onderwerp activisme en de lezing van Cilla en Tom van SqautCilla / Vegan Animal over de combinatie vegan / sport.

Natuurlijk hadden wij niet geluncht voordat we naar VegFest gingen. Ik ging er vanuit dat er daar genoeg lekkers te vinden zou zijn. En dat was zeker waar! Het was zelfs lastig om een keuze te kunnen maken. We deelden sushi, een worstenbroodje van de Seitan Chefs en een Dutch Weed burger voor lunch. Vooral die laatste was heerlijk, mijn favoriete vegan burger! En als toetje kochten we een stukje chocolade taart en donut van Heavenly Cupcakes.


Naast eten waren ook diverse stands van winkeltjes, zo kochten wie een stukje handgemaakte brie van Charly's All is Fair. En kochten we kerstchocolade en liquid smoke (eindelijk!) bij Plantaardigheidjes.

We waren voordat we gingen niet van plan om een specifieke lezing te bezoeken, maar hebben uiteindelijk twee lezingen bezocht.
De eerste lezing die we bezochten was die van Anne Fleur Dekker. Ze vertelde over haar deelname aan het programma "rot op met je milieu" en hoe ze dit heeft ervaren. Zo nam ze twee situaties uit het programma en legde ze deze aan het publiek uit, zoals zij het heeft ervaren. Ik heb het programma zelf niet gezien maar ik ben er na het horen van haar verhaal erg benieuwd naar geworden. Verder vertelde ze over (milieu)activisme, wat dit inhoudt en wat ze hier zelf aan doet. Maar ook, wat je zelf aan activisme kunt doen. Ik dacht persoonlijk bij activisme aan iemand die met geweld zijn of haar standpunt probeert duidelijk te maken. Zoals je regelmatig ziet op het nieuws. Maar alleen al je vrienden uitnodigen voor een vegan diner en er uitleg over geven is al een vorm van activisme.

De tweede lezing die we bezochten ging over het onderwerp vegan en sport en werd gegeven door Cilla en Tom die jullie kennen van SquatCilla en Vegan Animal. Ik ben zelf geen grote sporter, maar ik vond het leuk om te horen hoe een vegan levensstijl en sporten juist heel goed samen kunnen gaan. De presentatie werd erg leuk gegeven. Het was goed om te zien dat ze beide een grote passie voor veganisme en sport hebben en deze graag met andere delen. Ik vond het verhaal, al sport ik dus nooit, erg herkenbaar. Ik merk namelijk ook dat ik meer energie heb en een betere conditie wanneer ik het vergelijk met een jaar geleden. 

Ik krijg (zoals elke veganist waarschijnlijk) vaak de vraag hoe ik aan mijn eiwitten kom, vooral veel fanatieke sporters vinden eiwitten een belangrijk deel van hun dieet. Ik wist het zelf natuurlijk al een beetje, maar deze eiwitten zijn ook prima uit een plantaardig dieet te halen. Er zijn zelfs olympische sporters die veganistisch eten en er dus medailles op halen!

Ik heb een leuke middag gehad, en vind het zeker voor herhaling vatbaar om naar een vegan evenement te gaan. Dan neem ik de volgende keer wel mijn camera mee zodat ik goede foto's voor jullie kan maken!

Ben je ook op VegFest geweest? Wat vond jij er van?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (maandag, 05 december 2016 10:44)

    Gaaf!! Mij is het helemaal ontgaan dat Vegfest dit weekend was, zo stom. Leek me super leuk om alle vegan bloggers te ontmoeten. Aan de andere kant maar goed want ik ben mega ziek dus anders had ik jullie allemaal aangestoken. Het ziet er echt amazing uit! Enne ik ben benieuwd naar de liquid smoke!

  • #2

    Merel (maandag, 05 december 2016 13:28)

    @Claire: Ah jammer, beterschap! Dankjewel, ik heb de liquid smoke al gebruikt bij tempeh bacon vandaag en het geeft echt een goede rooksmaak!