· 

Wat ik altijd in huis heb

Nadat ik een weekmenu met jullie heb gedeeld, wil ik het in deze blog hebben over wat ik altijd in huis heb. Toen ik zelf veganistisch ben gaan eten zag ik door de bomen het bos niet meer met al die nieuwe plantaardige producten. Ondertussen heb ik een goede basis samen gesteld van producten die ik altijd in huis heb.

Toen ik voor het eerst in een recept edelgistvlokken zag staan, keek ik toch even raar op. Inmiddels staat het standaard in de voorraadkast. Gek is dat, hoe snel je aan sommige producten geweend raakt en hoe logisch het nu voor mij is. Toch krijg ik regelmatig vragen uit mijn omgeving over wat voor producten ik gebruik met kopen. De meeste van mijn boodschappen haal ik in een "gewone" supermarkt. Alles wat ik daar niet kan vinden, haal ik bij een bio winkel of via internet.

Groeten en fruit
Zowel bij de lunch als bij het avond eten, eet ik veel groenten. Ik probeer de helft van mijn bord te vullen met groenten. Ik heb hier onder een aantal groenten staan die, afhankelijk van het seizoen, wekelijks op mijn lijstje te vinden zijn.

Ik eet minstens twee stuks fruit per dag, bij fruit kijk ik meestal wat er in de aanbieding is en dit neem ik mee. Bessen en diepvriesfruit heb ik altijd in huis om smoothies en havermout mee te maken.

 

Groenten: courgette, aubergine, spinazie, bloemkool, broccoli, komkommer, tomaat, paprika, pompoen, zoete aardappel, ui, knoflook, sla, wortel, paddenstoelen, biet, radijs, kool, paksoi, avocado

Fruit: sinaasappel, peer, bessen, diepvriesfruit, mandarijn, kiwi, mango, meloen

Granen
Granen kan ik niet wegdenken uit mijn menu. Ik begin de dag regelmatig met een havermoutje, met de lunch eet ik vaak een salade met gekookte granen aangevuld met groeten en met het avondeten regelmatig pasta, rijst of quinoa. Ik heb het dan ook altijd in mijn voorraadkast staan!

 

Granen: havermout, pasta, rijst(noedels), boekweit, gierst, quinoa

Noten

Ik eet dagelijks minstens een handje noten, het is niet alleen erg gezond maar ook nog eens lekker. Ik ben ook dol op notenpasta's op brood of verwerkt in gerechten. Ook voor het maken van taart is het altijd fijn om een voorraad noten in huis te hebben.

 

Noten: hazelnoot, paranoot, amandelen, cashewnoten

Peulvruchten

Als veganist is het belangrijk om voldoende peulvruchten te eten, dit zijn goede vleesvervangers qua voedingsstoffen. Ik gebruik meestal peulvruchten uit blik omdat het koken van bonen veel tijd kost. Peulvruchten zijn erg veelzijdig, je kunt er burgers mee maken, dips of ze verwerken in een curry.

 

Peulvruchten: kikkererwten, zwarte bonen, lima bonen, kidneybonen, linzen

Kruiden

Ik heb een behoorlijk grote gedroogde kruiden collectie, maar ik kook ook veel met verse kruiden als peterselie, basilicum of munt. Hier onder mijn favoriete kruiden.

 

Kruiden: kaneel, komijn, vanille, chilipoeder, paprikapoeder, oregano, rozemarijn, tijm, basilicum, munt, peterselie, za'atar kruiden, speculaas kruiden, gember poeder.

Overige

Wat ik verder altijd in huis heb is een reep pure chocolade, om te snoepen of om mee te bakken. Ook dadels heb ik altijd in huis om dezelfde reden.

Ik heb een ruime collectie aan olie, kokosolie is mijn favoriet. Ook zoetstoffen zijn goed vertegenwoordigd in mijn voorraadkast, denk aan ahornsiroop, agavesiroop of kokosbloesemsuiker.
In de vriezer liggen altijd een aantal vleesvervangers, deze eten we niet vaak maar zijn altijd handig in geval van nood. Zuivelvervangers gebruik ik wel vaak, soja en amandelmelk staan altijd in de voorraadkast.

Ik ben een echte prepper en sla dan ook regelmatig eten in dat in de aanbieding is of omdat het me handig lijkt om in huis te hebben. Mijn kastjes puilen dan ook uit met eten. Ik ben dan ook heel erg benieuwd wat jullie keuken essentials zijn!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (vrijdag, 09 december 2016 06:27)

    Leuk om te lezen! In mijn kastjes zitten bijna dezelfde spullen :)

  • #2

    Janna (zondag, 11 december 2016 07:27)

    Handig artikel! Ik geloof dat als je bij mij in de kastjes kijkt, je ongeveer hetzelfde aantreft. Bonen zijn echt mijn favoriet, omdat ik dan altijd wel snel iets kan koken :)