Paddenstoelen-ricotta galettes

Wat is er nou meer feestelijk dan een taart? Nou eh, niets wat ik kan bedenken dus! Daarom is deze hartige taart een ideaal gerecht voor de feestdagen. Hier onder vind je het recept voor deze galettes met vegan ricotta en paddenstoelen.

Voor 2 galettes

 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

- 200 g bloem

- Snufje zout

- 75 g plantaardige boter

- 50 - 80 ml ijskoud water

Voor de vegan ricotta:

- 250 g tofu

- Sap van 1/2 citroen

- 2 el olijfolie

- 1 teentje knoflook

- 1/2 tl zout

- 1/2 tl gemalen zwarte peper

- 1 el oregano

Voor de vulling:

- 2 el olijfolie

- 600 g paddenstoelen melange

- 2 teentjes knoflook

- Scheut droge witte wijn

- 20 g peterselie

- Sap 1/2 citroen

- 10 takjes tijm

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden

Voor het deeg:

- Meng de bloem en het zout

- Snijd de boter in kleine blokjes en kneed deze door de bloem tot een kruimeldeeg

- Voeg beetje bij beetje het water toe en meng met een mes tot er een deeg ontstaat

- Bestuif een werkblad licht met bloem en kneed hier op het deeg

- Verdeel het deeg in twee porties, rol deze twee porties uit tot ronde plakken en wikkel in bakpapier. Leg het deeg in de koelkast voor ongeveer 30 minuten

Voor de vegan ricotta:

- Meng alle ingrediënten, behalve de oregano, in een keukenmachine. Meng het niet te lang zodat het nog een beetje een korrelachtige structuur heeft

- Roer de oregano door de ricotta en zet apart

Voor de vulling:

- Snijd de paddenstoelen in reepjes, hak de knoflook en peterselie fijn en haal de blaadjes van de takjes tijm

- Verwarm in een pan de olijfolie op middelhoog vuur

- Bak hier in de paddenstoelen tot dat deze zacht zijn

- Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten mee

- Voeg de peterselie, citroensap en witte wijn toe en bak tot het vocht is verdampt

Voor de galet:

- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot twee ronde plakken van ongeveer 25 cm, dit gaat het makkelijkste door het deeg tussen twee vellen bakpapier te leggen en uit te rollen met een deegroller

- Beleg het deeg met de ricotta, de paddenstoelenvulling en bestrooi met de tijm, laat ongeveer 3 cm langs de rand vrij

- Vouw de rand van het deeg naar binnen en maak eventueel een geplooide rand

- Bak de galettes in de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar

Hou je niet van paddenstoelen? Het basisrecept voor het deeg is erg divers, je kunt dit recept ook maken met courgette of tomaat. Of wat dacht je van een zoete variant? Voeg dan 1 el suiker toe aan het deeg en beleg het deeg met fruit.

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Aurély (maandag, 19 december 2016 10:43)

    Dit ziet er heerlijk uit ! Ik ben een fervente passenstoeleneter dus die recept komt binnenkort in de keuken terecht !
    Dankje voor het delen

  • #2

    Merel (maandag, 26 december 2016 00:32)

    @Aurély: Wat leuk dat je m dilt gaan maken! Ik ben benieuwd naar het resultaat!