· 

Waarom vegan?

Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat ik nu veganist zou zijn, dan zou ik je vierkant hebben uitgelachen. Ik snapte de beweegredenen totaal niet, al ben ik wel altijd een dierenvriend en natuurliefhebber geweest. Het was een ver van mijn bed show, ik kende niemand die veganistisch at, en eigenlijk ook geen vegetariërs. Ik at zelf dagelijks vlees of vis, en heb er nooit bij stil gestaan waarom je dit niet zou doen.

Toen ik na een tijd samenwonen weer alleen ging wonen werd ik flexitarier, deels uit gemak, deels omdat ik veel vegetarisch gerechten lekkerder begon te vonden dan de gerechten met vlees. Ik vond dit ook een goede ontwikkeling omdat ik ondertussen wist dat het eten van vlees zwaar belastend is voor ons milieu. Toen ik met mijn vriend ging samen wonen hebben we samen deze trend voortgezet. 

Ik volgde in de periode dat ik flexitarier was een aantal veganistische blogs zoals de groene meisjes en Lisa goes vegan. En maakte regelmatig een recept van deze blogs. Maar zelfs toen heb ik nooit zo zeer met het idee gespeeld vegan te gaan eten omdat het mij te moeilijk leek. (Achteraf gezien geheel onterecht natuurlijk)

In 2015 ben ik een aantal weken ziek geweest, ik had hevige buikpijn aanvallen waardoor ik niet kon werken en amper de deur uitkwam. Na tal van doktersbezoeken was de oorzaak hier van nog steeds niet bekend. 

Ik ben het toen bij mezelf gaan zoeken. Ik wist dat je voedingspatroon veel te maken kan hebben met gezondheidsproblemen. Na mezelf goed ingelezen te hebben in gezondheidseffecten van plantaardig eten, was ik overtuigd. Dit moest ik gaan proberen om van die vervelende buikpijnaanvallen af te komen. Gelukkig stond mijn vriend hier ook voor open en begonnen wij samen aan dit avontuur.

Wij zijn redelijk cold turkey plantaardig gaan eten. We wisten niet zo goed waar we moesten beginnen en het kostte ons veel tijd om goede recepten te vinden en de producten bij elkaar te zoeken. Wat we vooral lastig vonden was buiten de deur eten, want hoe ging je, je familie of vrienden duidelijk maken dat je geen dierlijke producten wilt eten. Of wat doe je in een restaurant? Daar hebben we dan in het begin ook wel eens mee gesmokkeld. Dit voelde achteraf eigenlijk nooit goed. En al vrij snel gaven wij onze eetwensen duidelijker aan in restaurants en wanneer we gingen eten bij andere.

Met mijn gezondheid ging het ondertussen een stuk beter. Ik had nog nooit zo veel energie gehad, mijn dagelijkse hoofdpijn was verdwenen en ook mijn buik was eindelijk rustig. Ik had eerder bijna dagelijks een opgezwollen buik en regelmatig buikpijn, na de overstap naar plantaardige voeding komt dit nog maar zelden voor.
Ik heb al langere tijd last van eczeem, dit was eerder het hele jaar door aanwezig. Nu merk ik het alleen nog maar met weersomslagen.

De buikpijnaanvallen zijn er overigens niet door gestopt. 

Nadat ik al een tijdje volledig plantaardig at, vond ik het een logische stap om helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken. Dat leren jasje zat toch niet meer zo lekker nu ik wist hoeveel dierenleed er aan vast kleefde, deze gaf ik aan een vriendin. Ik maakte de cosmetische producten die ik nog had op, en verving deze langzaam door diervriendelijke varianten. Ook met mijn kledingkeuzes houd ik rekening met de diervriendelijkheid van de kleding. Ik draag geen kleding van leer, bont of wol.

Hoewel ik ben begonnen met plantaardig eten voor mijn gezondheid houd ik mijn veganistische levensstijl vol om ethische redenen. Ik eet namelijk helemaal niet altijd zo gezond en kan enorm genieten van een burger op z'n tijd, een flinke klodder vegan mayo en vegan kaas. 

Na het zien van verschillende documentaires en het lezen van artikelen over dierenwelzijn en milieuproblematiek, sta ik 100% achter deze keuze. En vind ik het eigenlijk jammer dat ik mezelf hier niet eerder in had verdiept. 

De grootste reden voor mij om vegan te leven is dan ook het dierenwelzijn en de toenemende milieuproblematiek. 


De keuze om veganistisch te gaan eten heeft mij veel goeds gebracht, ik voel mezelf vrediger en snap mijn plek op de aarde beter. Mijn gezondheid wordt er beter van, maar ook die van de rest van de wereld. Ik heb mijn hobby voor koken en bakken hervonden en veel lieve, gelijkgestemde mensen ontmoet dankzij het veganisme. 

En hoewel het niet altijd even makelijk geweest is mijn ogen te openen voor leed, is deze stap mij veel waard geweest. 

Ik zal de aankomende tijd in drie verschillende blogposts de drie hoofdredenen uitleggen waarom er wordt gekozen voor een veganischte levensstijl: dieren, milieu en gezondheid.

Ik ben erg benieuwd wat voor jullie de belangrijkste keuze is geweest om veganistisch te gaan eten. Laat je het me weten in de reacties?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire van Vrijberghe de Coningh (woensdag, 11 januari 2017 08:21)

  Wat een ontzettend fijn en inspirerend blog om te lezen! Ik ben erg benieuwd naar de komende delen over je belangrijkste hoofdredenen. Is de prachtige foto trouwens gemaakt in Lanzarote?

  Ik ben al heel mijn leven een stoplicht vegetariër geweest. Als mijn gezondheid het toeliet at ik plantaardig en anders op advies van de huisarts (zo ging dat toen) weer verplicht over op vlees en vis. Inmiddels zijn we veel verder en is het moeilijk om nog goede beweegredenen te hebben om vlees en vis te eten. Ik ben inmiddels ook alweer een hele tijd vegan en voel mij beter dan ooit. Wel met de nodige vitaminen om het te ondersteunen. Mijn belangrijkste beweegreden is altijd de liefde voor dieren geweest. <3

 • #2

  Merel (woensdag, 11 januari 2017 12:10)

  @Claire: bedankt lieve Claire!

  De foto is niet op Lanzarote gemaakt maar bij een vulkaan op La Réunion.

  Gelukkig wordt het tegenwoordig niet meer snel "verplicht" om dierlijke producten te eten.
  Fijn dat je, jezelf ook zo goed voelt bij veganistisch zijn. Het gevoel dat ik er bij/van krijg is lastig te omschrijven(vooral tegenover niet vegans), maar het is een enorm fijn gevoel!

 • #3

  Aurély (woensdag, 11 januari 2017 14:32)

  Leuke post, het is altijd leuk om te zien hoe anderen vegan zijn geworden. Ik herken me in je verhaal, ook ik had hevige buikpijn aanvallen en omdat de dokters niet onmiddellijk iets vonden ben ik zelf op zoek gegaan. Na veel boeken lezen en documentaires te bekijken, was ik overtuigd. Ik heb langzaamaan alle dierlijke producten achterwege gelaten en nu ben ik fier om vegan te zijn. Ook heb ik ontdekt dat mijn buikpijn door gluten kwam, dus dat heb ook van mijn bord weg gehaald. ik voel mij beter, gezonder en gelukkiger. Ik veronderstel dat je cowspiracy al hebt gezien, het is mijn favoriete docu ooit en een grote inspiratie ! Dus zeg ik met volle overtuiging : VEGAN FOR EVERYTHING :D

 • #4

  Merel (vrijdag, 13 januari 2017 07:18)

  @Aurély: Wat vervelend dat je de buikpijn herkend. Ik kreeg laatst ook al een tip om tarwe en soja te laten staan ivm buikpijnaanvallen dus dat ga ik binnenkort proberen :)

  Ik heb Cowspiracy inderdaad al gezien. Een echte eye-opener! Ik vind eigenlijk dat iedereen die eens verplicht moet bekijken!