· 

Waarom vegan: Dieren

Ik vertelde jullie al in een eerdere blog waarom ik er voor heb gekozen om veganistisch te leven. De aankomende tijd ga ik meerdere reden belichten om te kiezen voor een vegan levensstijl, in dit blog wil ik het graag hebben over de dieren.

Wanneer je mij op dit moment zou vragen wat de belangrijkste reden is om veganistisch te leven zou ik zeggen, voor de dieren. Ik hou enorm van dieren, maar ik ben niet de typische grote dierenvriend. En hoewel ik vertederd raak door het zien van katten, vogeltjes of geiten, blijf ik liever ver uit de buurt wanneer ik een hond, kippen of duiven tegen kom.

Hoe dan ook, kies ik er voor om geen dieren of dierlijke producten te eten of te gebruiken. Ik keur de manier hoe wij omgaan met dieren af. Mijn keuze is dan ook met name een morele keuze die gaat over rechtvaardigheid.

Dat vlees, melk en eieren dierlijke producten zijn snapt iedereen, maar hoeveel leed er aan dit voedsel kleeft, beseffen veel mensen helaas niet. De dieren die op je bord belanden zijn hun levenlang opgesloten en hebben een veel te kort leven vol pijn moeten doorstaan. Ik heb zelf jaren lang mijn ogen hiervoor gesloten. En ik begrijp dat het consumeren van dierlijke producten (helaas) een gewoonte is. In principe wordt iedereen opgevoed met het idee dat het gebruiken van dierlijke producten totaal oke en normaal is.

Pas toen ik over het uitbuiten van dieren voor producten ging nadenken en mij hier in ben gaan verdiepen, ben ik er achter gekomen dat het eigenlijk helemaal niet zo oke is.

Wat voor mij het ergste is, is dat wij dieren niet meer zien als levende wezens. Maar dat wij dieren behandelen als “dingen” of gebruiksvoorwerpen. Voor mij zijn wij, samen met alle dieren aardbewoners.
En alle mede aardbewoners verdienen een gelijke behandeling. Voor mij is een puppy hetzelfde als een koe, ik vind het dan ook hypocriet om tegen het eten van honden te zijn en zelf wel een biefstuk te eten. Ik kan dit voor mijzelf niet verantwoorden of recht praten, vandaar dat ik er voor kies dit beide niet te doen. Ik kies er voor om niet bij te dragen aan wat voor dierenleed dan ook.

Mede aardbewoners dood je naar mijn mening niet voor een smaakbeleving of een leuke jas. Je dood niet hun kinderen zodat jij de melk die bestemd was voor hun kinderen kunt drinken. Je sluit ze ook niet op in een legbatterij zodat jij kunt genieten van een eitje in de ochtend.

Ik vind het onrechtvaardig om een dier te laten lijden voor mijn eigen genot. Vooral omdat er tegenwoordig volop alternatieven beschikbaar zijn. Van een vegaburger of een tas gemaakt van vegan”leer” kan ik persoonlijk net zo genieten, juist omdat er geen dierenleed aan vast kleeft.

Ik merk dat ik het lastig vind mijn gevoel, bij het schrijven van dit artikel, onder woorden te brengen. Dit komt mede doordat ik niemand wil veroordelen met mijn woorden, ik wil niet het gevoel hebben iemand aan te vallen of wat dan ook. Ik krijg in gesprekken over dit onderwerp vaak het gevoel dat het erg gevoelig ligt hier over te praten. Helaas is het voor mij dan ook een lastig onderwerp om over te discussiëren met andere. Ik heb daarom geprobeerd dit blog zoveel mogelijk uit mijn gevoel en mijn standpunt te laten komen, en jullie niet zo zeer vol te gooien met vreselijke feiten, cijfers of beschuldigingen.

Wil je graag meer weten over het dierenleed dat gepaard gaat met het gebruik van dierlijke producten? Kijk dan de documentaires Earthlings (pas op, schokkende beelden), Food inc, Live and Let Live en Blackfish.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Elcke (zaterdag, 21 januari 2017 07:13)

  Lieve Merel,

  Heel mooi je beschreven wat je ethische standpunt is ten op dichte van een veganistische lifestyle!

  Liefs, Elcke

 • #2

  Merel (maandag, 23 januari 2017 16:46)

  @Elcke: Dankjewel voor je lieve berichtje :) het artikel staat dicht bij me, dus dan een zo'n berichtje extra speciaal!

 • #3

  Leon (dinsdag, 31 juli 2018 19:23)

  Wat een fijne en eerlijke post over een veganistische levensstijl. Ik heb er ook over nagedacht. Ik ben vegetarisch. Ik zie een puppy ook hetzelfde als een koe, het zijn eigenlijk net mensen die ook rechten hebben. https://www.dierengemak.nl/

 • #4

  Merel (woensdag, 01 augustus 2018 00:43)

  @Leon: Helemaal mee eens!