· 

Zero waste: Instock

Afgelopen Maandag waren we in Amsterdam en hebben we in een bijzonder restaurant gegeten. We aten namelijk bij Instock. Instock maakt van "afvalproducten" een heerlijke maaltijd! In dit blog lees je wat ik er van vond en hoe het concept mij heeft geïnspireerd.

Wereldwijd is voedselverspilling een groot probleem, er wordt namelijk 1/3(!!) van het geproduceerde voedsel verspild. Eigenlijk hoor je hier nooit zoveel over, daarom vind ik het een extra mooi initiatief dat InStock voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zet.


Instock gaat dagelijks langs Albert Heijn om daar producten in te zamelen die normaal gesproken zouden worden weggegooid. Met deze oogst gaan de chefs aan de slag, en daarmee mag je best wel creatief zijn! De koks gebruiken verschillende kookmethodes zoals inmaken, fermenteren en konfijten om het groenten en fruit extra lang houdbaar te maken.

Ondertussen is er al meer dan 235.500 kg aan voedsel gered, en daar wou ik graag een steentje aan bijdragen. Wij maakte een reservering en gaven de koks een extra uitdaging: een vegan diner maken met de oogst van de dag.

De chefs pakte de uitdaging goed op en hebben ons verrast met een heerlijk 4-gangen diner. Als voorafje kregen we ingemaakte groenten, dit is een goede manier om restjes groenten langer houdbaar te maken en is erg lekker in salades of op een broodje. Ik ga dit zeker een keer thuis maken, want het schijnt super makkelijk te zijn!

Als voorgerecht stond er een Thaise broccolisoep met kokos crème, bloemkool en krokante tempeh op het het menu, ik houd erg veel van kokos en tempeh dus dit was dan ook een lekker gerecht.

Als tussengerecht kregen we verschillende gegrilde groenten, krokante kikkererwten met ras el hanout kruiden en een gepoft broodje. Vooral het vegan broodje dat de keuken voor ons maakte was een succes.
Als hoofdgerecht kregen we gepofte wintergroenten, wie had ooit gedacht dat ui zo verassend kon smaken! De groenten werden geserveerd in een dressing van gefermenteerde groenten. Ik vind het zo knap dat je zo'n lekkere gerechtjes met "afval" kunt produceren!  

Ook voor het toetje moest er geïmproviseerd worden. De rest van de gasten kreeg namelijk een bavaroise. Gelukkig kregen wij ook iets lekkers, wij kregen namelijk schaafijs van druiven, grapefruit en gekonfijte sinaasappel als nagerecht. Een mooie afsluiter van een fijn diner. 

Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat al het voedsel wat wij deze avond hebben gegeten, zonder Instock bij het afval was beland. Ik ben dan ook blij dat er organisaties als deze bestaan. En gelukkig slaat het aan, Instock opende namelijk ook hun deuren in Utrecht en Den Haag.

Het restaurant in Amsterdam vind je aan de Czaar Peterstraat 21 en is dagelijks van 08:30 tot 23:00 open.

Het diner heeft mij enorm aan het nadenken gezet, ook hier verdwijnt er wel een een kwart courgette, of een halve citroen in de prullenbak. Voedsel verspillen wij gelukkig niet heel vaak omdat ik met boodschappenlijstjes werk en ik daarom nooit te veel koop. Maar alsnog kan het beter natuurlijk. Waar ik wel slordig mee ben is restafval, er gaan heel wat boterhamzakjes doorheen en ook het karton verdwijnt door luiheid wel eens in het restafval. Bij het boodschappen doen let ik ook niet zo zeer op verpakkingsproducten.

Na het etentje bij Instock heb ik mezelf een challenge voorgelegd: minder afval creëren. Ik ga de aankomende tijd onderzoeken hoe ik dat ga aanpakken, en natuurlijk  ga ik dit met jullie delen op mijn blog.

Wat vinden jullie van het concept van Instock, en wat doe jij om zo min mogelijk aan verspilling te doen? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Iris (donderdag, 16 februari 2017 02:27)

  Hier wil ik ook heel graag eens eten, want ik vind het zo'n tof concept. Maar ik zou het ze nog moeilijker maken misschien (vegan, gluten- en sojavrij, oei!) maar wie weet is het toch mogelijk! En mooie voornemens Merel, ik ben sinds kort ook met deze zaken bezig maar ik moet zeggen dat het nog niet allemaal lukt: het is echt een leerproces! One step at a time!

 • #2

  amke (donderdag, 16 februari 2017 03:06)

  Zo leuk dit hè?! Ik was er afgelopen dinsdag (we gingen romantisch eten redden voor Valentijnsdag, haha) en vind het echt een geweldig concept. En heel waar wat je zegt: onvoorstelbaar dat al het heerlijke eten wat je op je bord krijgt anders was weggegooid.

 • #3

  Merel (donderdag, 16 februari 2017 04:08)

  @Iris: Ik denk dat ze wel wat voor jou kunnen maken, het meeste dat ze maken is op basis van groenten en fruit. Van ons menu had je alleen de tempeh en het broodje niet kunnen eten. De keuken is in ieder geval erg creatief :)
  Het is inderdaad echt een leerproces, er zijn zo veel dingen waar ik eerder totaal niet bij stil stond. Al vind ik dat we in twee weken al flinke stappen hebben gemaakt!

 • #4

  Merel (donderdag, 16 februari 2017 04:10)

  @Amke: Super leuk dat je er ook bent geweest. Het is zo lekker eten daar :)