· 

Waarom vegan: Milieu

Misschien hebben jullie het nieuwsbericht van het RIVM laatst gelezen, over dat het eten van dierlijke producten slecht zou zijn voor het milieu. Toen ik dit voor het eerst hoorde een aantal jaar geleden via een verkiezingscampagne van een groene partij, had ik geen idee dat dit zo was. Ik kon mijn oren niet geloven, maar auto's, afval en waterverbruik waren toch juist slecht voor het milieu? Waarom hoorde ik nooit eerder wat hierover?

Na een tijdje had ik het filmpje eigenlijk al weer een klein beetje naast me laten liggen, maar ik was er wel iets bewuster door gaan leven. Elke dag vlees was voor mij geen noodzaak meer.
Toen ik jaren later de transformatie maakte naar veganist en de documentaire Cowspiracy keek, toen sloeg de bewustwording pas echt in. Vandaag wil ik jullie wat vertellen over de milieu voordelen van een veganistische levensstijl.

Broeikasgassen

Van het fenomeen broeikaseffect en het feit dat broeikasgassen slecht zijn voor ons milieu hebben we allemaal al eens gehoord. Maar wist je dat de veeindustrie en haar bijproducten zorgt voor 51% van deze broeikasgassen zorgt? Wanneer je dit vergelijkt met de transport industrie, die zorgt voor 18% van de broeikasgassen, is dit echt schrikbarend veel.
Vooral het methaan dat koeien uitstoten is erg schadelijk voor het milieu, nou denk je misschien hoe kunnen die paar koeien in de wei nou zoveel gas uitstoten? Alleen al een koe stoot 250 tot 500 liter methaan per dag uit, en met zo'n 1,5 miljard koeien op de wereld lopen de cijfers al snel hoog op.

Water

Mijn moeder was nooit erg blij met me wanneer ik een uur onder de douche stond. Lang douche is namelijk niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook nog eens slecht voor het milieu. Tijdens mijn reizen heb ik het effect van water tekorten gezien, in China zagen we onderweg veel leegstaande rivieren, de lokale bevolking zit om die reden soms dagen zonder water of juist met zwaar vervuild water.
Als milieu bewuste meid, beperkte ik mijn douchesessies tot een minimum aantal minuten. Tot mijn verbazing heeft mijn bad-routine alleen lang niet zoveel invloed milieu als dat bijvoorbeeld een hamburger dit heeft. De veeindustrie is namelijk verantwoordelijk voor zo'n 80%(!!) van het waterverbruik wereldwijd. Dit water wordt zowel gebruikt voor het laten groeien van het voer voor de veeindustrie, als bij de productie van dierlijke producten.

 

Even wat getallen op een rijtje:

- Er is 9500 liter water nodig voor de productie van 1 pond rundvlees

- Er is 1800 liter water nodig voor de productie van 1 pond eieren

- Er is 3400 liter water nodig voor de productie van 1 pond kaas

Land

De veeindustrie neemt enorm veel land in beslag. Zo'n1/3 van het land dat er op de aarde beschikbaar is, het ijs buiten beschouwing gelaten, wordt gebruikt voor de veeindustrie. Dit houdt niet dat 1/3 van de wereld een grote boerderij is met koeien en varkens. De dieren moeten namelijk ook eten, en dat eten moet verbouwd worden. Door de toenemende vleesconsumptie wereldwijd zijn er niet alleen meer dieren nodig, maar ook meer land om het eten voor de dieren op te verbouwen (volg je het nog?). De aanleg van deze akkers is verantwoordelijk voor een groot deel van de ontbossing wereldwijd. Dit alles zorgt voor bedreiging en uitsterven van diersoorten en het vernietigen van de natuurlijke leefomgeving.
Maar niet alleen op het land zorgt dit voor problemen, ook in de zeeën. De oceanen  worden overbevist. En ook dit zorgt natuurlijk voor uitsterving en bedreiging van diersoorten.

Eigenlijk kan ik nog uren doorpraten over dit onderwerp en mij hier over blijven verbazen. Maar ik denk dat ik mijn punt heb gemaakt.

Wil je toch graag meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan de documentaires Cowspiracy, Before the Flood, Terra, Vegucated en Meat The Truth.

Bron: http://www.cowspiracy.com/facts/

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Marieke | Bluebell Forest (donderdag, 16 februari 2017 03:10)

  Ik kan hier ook echt uren over praten! Toen ik cowspiracy besefte ik pas echt dat ik de goede keuze had gemaakt om vegetariër te zijn en zoveel mogelijk veganistisch te eten. Ik vind het ook altijd echt heel erg als mensen me dan niet geloven of als mensen niets om het milieu geven. Dat is echt een van de enige dingen waar ik ontzettend boos van kan worden haha

 • #2

  Merel (donderdag, 16 februari 2017 04:04)

  @Marieke: Zo herkenbaar! Ik kan er ook best wel boos om worden als mensen hier niet naar willen luisteren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die tot dit inzicht komen en verschijnen dit soort berichten iets vaker in het nieuws!

 • #3

  Aurély (donderdag, 16 februari 2017 10:45)

  Leuke post ! Ik had ook geen idee dat vlees eten meer impact had op het milieu dan met een benzine auto te rijden. Gek hé ! Nu ben ik vegan en rij ik met een elektrische auto :)
  En Conspiracy is echt mijn favoriete documentaire tot nu toe, ik heb die waarschijnlijk al 6 keren bekeken :)

 • #4

  Mariëlle (donderdag, 16 februari 2017 12:18)

  ON POINT! Ik houd me hier de laatste tijd heel erg mee bezig! Ik ben in 2016 vegetariër geworden (geen vlees, vis, gelatine) en ben eind 2016 plots nog zoveel mogelijk vegan geworden. Als in mijn make-up en verzorging. Ik koop ook geen leer, wol en zijde meer! Ik heb helaas wel nog wat schoenen met leer, maar die draag ik toch wel op... Helemaal vegan eten gaat nu simpelweg niet, mijn ouders vinden vega al erg... Maar ik hoop dit jaar uit huis te gaan en hoop het dan te gaan proberen! Jouw blog gaat me daar bij helpen denk ik zo hihi!

 • #5

  Merel (donderdag, 16 februari 2017 14:49)

  @Aurély: Dankje! Een elektrische auto zelf! Wat goed, dat zou ik ook wel willen! Cowspiracy is zo goed!

 • #6

  Merel (donderdag, 16 februari 2017 14:54)

  @Mariëlle: Leuk om te lezen :) Wat goed dat je hier bewuster mee bezig bent! Ik hoop dat je, je weg snel er een beetje kunt vinden! Het is een heel proces, als je hulp nodig hebt dan hoor ik het graag!

 • #7

  Resaarcle (zaterdag, 18 februari 2017 07:05)

  Ergens weet ik dat wel, maar ik schrik toch altijd als ik de cijfers nog eens zie. Bedankt om me nog eens wakker te schudden!

 • #8

  Claire (zaterdag, 18 februari 2017 12:38)

  Wat goed en helder verwoord. Ik heb inderdaad Cowspiracy gezien en ik vond het zo naar. Ik baal soms zo van mijzelf dat ik nog niet 100% vegan eet. Ik vind het echt nog heel moeilijk :(

 • #9

  Merel (zondag, 19 februari 2017 03:08)

  @Resaarcle: Geen probleem! Ik blijf het shocking vinden.

 • #10

  Merel (zondag, 19 februari 2017 03:21)

  @Claire: Thanks! Bedenk gewoon hoe goed je nu al bezig bent. Veganisme is geen verplichting, het komt vanzelf, en zo niet dan is dat ook goed natuurlijk! :) gewoon doen waar je jezelf goed bij voelt!