· 

Vegan broodbeleg

Oh je bent vegan, dus dan eet je ook geen brood? Dat is toch iets wat ik regelmatig hoor. Gelukkig is brood gewoon vegan, en broodbeleg vaak ook! Welke soorten broodbeleg dan vegan zijn? Dat deel ik met je in dit blog.

Zoet vegan broodbeleg

 • Jam
 • Chocoladepasta, pure of hazelnootpasta
 • Schuddebuikjes
 • Speculoospasta
 • Vlokken en hagelslag, pure of vlokken mix. Let wel goed op de ingrediënten!
 • Appelstroop

Hartig vegan broodbeleg

 • Hummus
 • Muhamammara
 • Groentespreads, mijn favoriet: paprika van Zonnatura
 • Geprakte avocado
 • Pate van Tartex
 • Vegan kaas van Wilmersburger of merken als Violife, Veggi Filata of de handgemaakte kaasjes van Charly's all is Fair
 • Pesto van AH Biologisch
 • Pindakaas of andere notenboter zoals amandelpasta of tahin
 • Kruidencreme van Jumbo
 • Filet americain van de Vegetarische Slager
 • Pate van de Vegetarische Slager
 • Worst, zoals de boterhamworst van de Vegetarische Slager of "chorizo"
 • Cream"cheese" de Soyananda van Ekoplaza is mijn favoriet!

Vegan boter

 • Becel 100% plantaardig, ook in verschillende smaakjes
 • Alpro soja boter
 • Provamel bakken & smeren
 • Halvarine van AH biologisch

De lekkerste combinaties

Te saai? Ik deel mijn favoriete combinaties voor op brood!

 • Pindakaas met banaan (ook lekker als tosti!)
 • Geprakte avocado met cherrytomaat
 • Cream cheese met radijsjes
 • Hummus met gegrilde groenten
 • Pindakaas met sambal en komkommer
 • Pindakaas met chocopasta (snickers op brood!)
 • Tosti van vegan kaas, chorizo en sriracha. Met als dip chilisaus!

Wat is jou favoriete broodbeleg? En heb ik nog beleg gemist dat niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat het me weten in de reacties!

Gerelateerde posts

vegan eten duur?
Is vegan eten duur?
edelgistvlokken
Vegan essential: Edelgistvlokken
vegan koek snoep chips
Vegan koek, snoep & chips

Reactie schrijven

Commentaren: 28
 • #1

  Maaike (woensdag, 01 maart 2017 03:09)

  Jaaa, pindakaas met banaan. <3 Sowieso is elke combinatie met pindakaas lekker, haha. Zelf ben ik fan van hummus met sla en tomaat, maar ik eet ook wel eens een tosti met tomatentapenade en olijven (superlekker!) of met avocado en appel. Ik heb Wilmersburger trouwens nog nooit bij de AH gezien!

 • #2

  Susanne (woensdag, 01 maart 2017 03:09)

  Mooie foto!! Ziet er goed uit :D

 • #3

  Marlies (woensdag, 01 maart 2017 03:43)

  Bij de Aldi: diverse soorten "vegetarische" spread, zijn biologisch en helemaal vegan. Ongelooflijk lekker. Er zijn 4 varianten, ik eet vooral de kokos-linzen en papaya-curry. Aldi heeft ook vegan pure hagelslag die het fairtrade keurmerk heeft. De goedkopere supermarkten doen veel om ook een poot in dit segment te krijgen, en ik kan dat alleen maar toejuichen! :D

 • #4

  Malou | Blonde Blossom (woensdag, 01 maart 2017 14:04)

  Ha, wat een leuk idee voor een blogpost! Ik eet niet veganistisch maar vind het wel belangrijk om het af en toe te doen, dat is natuurlijk toch beter voor het milieu. En gelukkig vind ik hummus heerlijk! Ik wist trouwens niet dat zo veel beleg vegan is. Malou x

 • #5

  Merel (donderdag, 02 maart 2017 00:21)

  @Maaike: Ik hou ook zoveel van pindakaas met alles! Avocado en appel heb ik nog nooit geprobeerd, dat ga ik zeker doen :) de AH heeft m nog niet in elke winkel in het assortiment genomen, gewoon naar vragen dan moeten ze m voor je bestellen.

 • #6

  Merel (donderdag, 02 maart 2017 00:22)

  @Susanne: Dankjewel!

 • #7

  Merel (donderdag, 02 maart 2017 00:24)

  @Marlies: De papaya-curry is hier ook favoriet! Afgelopen week hadden ze bij Lidl ook verschillende vegan spreads. Echt super dat dit nu steeds meer te verkrijgen is.

 • #8

  Merel (donderdag, 02 maart 2017 00:27)

  @Malou: Wat goed dat je af en toe al wat veganistisch eet en bewust bent van de invloed op het milieu. Er is stiekem echt behoorlijk was vegan broodbeleg, dus waarschijnlijk ben je onbewust ook al heel goed bezig!

 • #9

  Cynthia (donderdag, 02 maart 2017 01:52)

  Pindakaas met stukjes banaan vind ik ook heel lekker. Speculoos is nu een hit bij mij. Wat een leuke site heb jij met een schattig logo! X

 • #10

  KouweKleren (donderdag, 02 maart 2017 04:30)

  Zo handig deze variaties. Ik eet niet vegan, maar probeer wel meer te letten op mijn zuivelverbruik. Er is zoveel ander lekkers te verzinnen.

 • #11

  Linda (donderdag, 02 maart 2017 05:16)

  Jaaa, thanks! Ik wissel mijn broodje kaas tegenwoordig af met zelfgemaakte hummus en avocado-tomatenprakje. Die muhammara en andere groentespreads lijken me wel wat. Ben ook benieuwd naar de vegan cream cheese, ondanks dat de vegan kazen tot nu toe geen succes zijn hier. Wilmersburger vind ik té smerig :P

 • #12

  Marsha (donderdag, 02 maart 2017 05:49)

  Dat ziet er allemaal echt heerlijk uit zeg! Ik heb net gegeten, maar ik heb nu alweer trek haha.

 • #13

  Ilse van Kreanimo (donderdag, 02 maart 2017 12:57)

  Wauw die foto!

  Ik krijg er zo honger van!

 • #14

  Carolien - On a Healthy Adventure (donderdag, 02 maart 2017 14:05)

  Er zijn zoveel lekkere mogelijkheden! Ik ben een echte hummus eter, smaakt elke dag en je kan er zoveel in variëren.

 • #15

  Romy (donderdag, 02 maart 2017 14:40)

  Die foto is alleen al een heerlijk kleurrijk feestje aan broodbeleg om naar te kijken :) Eigenlijk heb je ook als veganist zoveel mogelijkheden qua broodbeleg. Zelf ben ik vegetariër en eet ik wel af en toe kaas op braad. Maar pindakaas en humus zijn toch wel mijn favoriet :)

 • #16

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:31)

  @Cynthia: Dankjewel, lief! :) ik vind pindakaas-banaan ook echt goddelijk, waarom had ik dit niet jaren eerder bedacht! X

 • #17

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:33)

  @KouweKleren: Ja er is echt heel veel! Er wordt veel gedacht dat je als vegan alleen maar hummus kunt eten op brood, maar er is gelukkig genoeg variatie mogelijk.

 • #18

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:34)

  @Linda: Vegan kaas vind ik ook geen groot succes, gesmolten is het gelukkig wel goed te doen. De cream cheese smaak komt precies in de buurt van Philadelphia of iets dergelijk, erg lekker! Ik zal binnenkort een receptje plaatsen om het zelf te maken :)

 • #19

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:35)

  @Marsha: Lief! Dankje, ik ook haha! :)

 • #20

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:36)

  @Ilse: Dankjewel voor het leuke complimentje!! :)

 • #21

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:38)

  @Carolien: Jaaa I <3 hummus, het is lekker met zo'n beetje alles: op brood, bij n salade, om groenten in te dippen en zelf met frietjes!

 • #22

  Merel (vrijdag, 03 maart 2017 01:39)

  @Romy: Ja die zijn hier ook standaard in huis om op brood te smeren, daar raak ik (nog) niet op uitgekeken!

 • #23

  Leonie (vrijdag, 03 maart 2017 02:33)

  Geen vegan hier, maar wel een leuke post voor inspiratie voor broodbeleg! Mooie foto ook :)

  Ik was wel even in de war toen ik op je blog kwam, want ik dacht dat ik op die van Eva (Blackbirds & Blossom en ze bakt ook taarten) terecht was gekomen.

  Wat vind je van het aanbod vegan tentjes in Nijmegen? Ik geloof dat er binnenkort weer een nieuwe bij kwam! (Ik zit as we speak in de bus naar de RU).

 • #24

  Dyana (zaterdag, 04 maart 2017 04:50)

  Ik mis bij hartig:
  - Pindakaas, amandelpasta, hazelnotenpasta, cashewnotenpasta, macadamianotenpasta, tahin, zonnebloempittenpasta en andere noten- en zadenpasta's (deze bevatten allemaal alleen noten/zaden + evt. zout en horen dus niet bij zoet).
  - Spreads van Your Organic Nature, Farm vegetables, Zwergenwiese e.d. Zie https://www.ekoplaza.nl/producten/beleg-cereals-crackers-rijstwafels/hartig-broodbeleg/sandwichspreads-vegetarische-pate-s/so=title.lc/dir=asc
  - Vegan kaas van o.a. No-Muh en Happy Cheeze

 • #25

  Merel (zondag, 05 maart 2017 04:07)

  @Leonie: Dankje! Oh die blog kende ik zelf nog niet, maar ik snap de vergelijking nu!
  Ik vind dat Nijmegen prima vegan opties heeft maar dat het echt nog een toffe vegan hotspot mist. Sinds het dicht gaan van Novia Verde is het gewoon een klein beetje leger geworden.. Mijn favorieten zijn Cali & Tati! Heb jij nog toffe aanraders?

 • #26

  Merel (zondag, 05 maart 2017 04:08)

  @Dyana: Bedankt voor de goede tips!

 • #27

  Kim (maandag, 20 maart 2017 04:11)

  Bedankt voor de lekkere tips! Ik hou echt van hartig beleg maar vind het altijd zo lastig om variaties te bedenken.

 • #28

  Merel (dinsdag, 21 maart 2017 04:40)

  @Kim: Geen dank :) ik hoop dat je iets lekkers nieuws hebt kunnen ontdekken!