· 

Getest: VeganEgg

Toen mijn collega naar haar familie in Amerika ging om kerst te vieren, vroeg ze aan mij of ze een vegan product voor mij kon meenemen dat alleen in Amerika te koop is. Het eerste wat mij te binnen schoot was de VeganEgg van het merk Follow Your Heart.
Mijn verwachtingen van dit product waren vrij hoog, ik had al meerdere lovende reacties op social media voorbij zien komen. Ik kon dus niet wachten om er mee aan de slag te gaan! Wat ik er van vond lees je in dit blog.

Wat is het?

VeganEgg is, zoals de naam al zegt, een plantaardige ei-vervanger. Deze ei-vervanger is niet alleen geschikt om ei in baksels mee te vervangen. Je kunt met VeganEgg bijvoorbeeld ook scrambled eggs of een omelet maken!

Waar is het van gemaakt?

VeganEgg is gemaakt van algen meel en algen proteïne dat wordt geproduceerd uit zogenaamde microalgen uit Nederland. Deze algen zijn super gezond doordat ze alle essentiële aminozuren bevatten en vezelrijk zijn.

Bereiden

In een pakje VeganEgg zit een zakje moet poeder, genoeg voor ongeveer 12 "eitjes". Om een ei te vervangen neem je twee eetlepels van het poeder, dit meng je met 125 ml ijskoud water. De geur die hierbij vrijkomt is enorm zwavelachtig. Eigenlijk precies alsof er iemand gevulde eieren heeft gemaakt, en dat vind ik niet heel lekker ruiken. 

Vervolgens kan je het gebruiken zoals je wilt. Gebruik het in een baksel, of maak er zoals ik deed scrambles eggs mee.  Het bereiden van de VeganEgg is verder precies zoals je gewend bent als met een normaal ei. Het duurt alleen iets langer voordat het gaar is. Zo duurt het ongeveer 8 minuten totdat mijn scrambled  eggs gaar zijn.

Wat vind ik er van?

Nadat ik de zwavel geur rook, die tijdens het mengen van het poeder met water vrij kwam, stegen mijn verwachtingen rondom de smaak nog hoger! Uiteindelijk bleek het een anticlimax: het ruikt naar ei, het ziet er uit als ei, maar het smaakt eigenlijk naar niets.
Ik pimpte mijn boterham met avocado, vegan mayo en zongedroogde tomaat waardoor het uiteindelijk wel een prima maaltje werd.

Ook het bakken met de VeganEgg bleek geen succes. Ik verving een ei uit een cupcake recept met een VeganEgg, dit zou volgens de website prima werken. In mijn geval werkte het helaas minder goed. De cupcakes rezen enorm snel in de oven waardoor de bovenkant een grote koek vormde, en de binnenkant uiteindelijk niet gaar werd. (ik bespaar jullie de foto's)

Conclusie

Al met al was ik een beetje teleurgesteld en vind ik het een "hype" om niets. Het is een leuk product om een keer mee te experimenteren, maar ik houdt het in het vervolg bij mijn scrambled tofu en lijnzaad-eitjes.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Claire van Vrijberghe de Coningh (maandag, 06 maart 2017 08:28)

  Ahhh wat jammer! Ik had zoooo gehoopt dat dit een succes zou zijn. Ik vind de vervanger 'Egg free Omelette Mix Vegamigo' (te koop bij Plantaardigheidjes) wel heerlijk voor een omelet. Ken je deze vervanger al? Fijne dag! Liefs! x

 • #2

  Marieke (maandag, 06 maart 2017 13:59)

  Ah jammer, want ik ben eigenlijk op zoek naar zoiets! Ik eet zelf nog wel eieren, omdat ik het tot dusver nog lastig vind om ze te vervangen. Wil het graag anders doen, maar zodra ik iets bak zonder ei mislukt het bij mij finaal.

 • #3

  Merel (dinsdag, 07 maart 2017 04:12)

  @Claire: Bedankt voor de tip! Die ga ik eens proberen. Liefs X!

 • #4

  Merel (dinsdag, 07 maart 2017 04:14)

  @Marieke: Ik zal binnenkort een lijstje maken op mijn blog over hoe je eitjes kan vervangen in recepten. Het is super makkelijk en je kan er verassend veel voor gebruiken!

 • #5

  Claire (dinsdag, 07 maart 2017 10:36)

  Ahhh noo! Zo jammer dat het ook met bakken niet werkt. Aan de andere kant ben ik blij want als het fantastisch zou werken en we hadden het niet hier in Nederland dan is dat ook stom!

 • #6

  Merel (donderdag, 09 maart 2017 01:11)

  @Claire: in de biowinkel kan je no-egg kopen dat werk prima met bakken! Ken je dat al?

 • #7

  @Wendy (zondag, 19 maart 2017 04:19)

  Ik zelf gebruik altijd no egg maar heb geprobeerd om cupcakes te maken met dit maar telkens willen ze niet rijzen. Hebben jullie een idee?

 • #8

  Merel (dinsdag, 21 maart 2017 04:40)

  @Wendy: Je zou je ei in cupcakes ook door gebroken lijnzaad+water of door banaan of appelmoes kunnen vervangen. Dat vind ik over het algemeen lekkerder en het werkt ook erg goed! Laat het me weten wanneer je er niet uitkomt :)

 • #9

  Iris (vrijdag, 24 maart 2017 11:53)

  Wooow zo raar dat het dan naar niets smaakte... � ik maak vaak tofu-omelet � tofu, edelgist, beetje kurkuma voor de gele kleur en mn broer dacht echt dat het een ei was � het smaakt ook behoorlijk naar ei!

 • #10

  Merel (zondag, 26 maart 2017 14:16)

  @Iris: Ik vind het tofu scramble dus ook echt heerlijk! Maar helaas kan ik niet zo goed tegen soja, dus ik hoopte dat is lekker zou worden.. Maar helaas! De zoektocht gaat door :)