· 

Zero waste: de eerste stappen

Jullie hebben laatst al kunnen lezen dat ik na een etentje bij Instock geïnspireerd raakte om mijn afval te gaan verminderen. De afgelopen weken hebben we de eerste stappen genomen. Vandaag deel ik deze stappen, de vooruitgang en mijn tips met jullie.

Markt

Ik ben sinds begin dit jaar wat meer op mijn boodschappen budget aan het letten waardoor ik steeds vaker ging shoppen op de markt. De markt blijkt niet alleen de ideale plek om geld te besparen, het scheelt ook nog eens veel afval. In de Albert Heijn zit er al vaak een zakje om de champignons of de tomaatjes. Ik koop bij de Albert Heijn daardoor eigenlijk standaard te veel groenten. Op de markt pak ik alleen de groenten die ik daadwerkelijk nodig heb en die stop ik dan in mijn nieuwe herbruikbare zakje.

Zakjes, potjes, bakjes

Toen ik meer over mijn afval ging nadenken kwam ik er achter dat ik een grootverbruiker van aluminiumfolie en boterhamzakjes ben. Met een paar simpele stappen heb ik dit tot een minimaal kunnen terugdringen.

Ik kocht onder andere herbruikbare boterhamzakjes van het merk Keep Leaf. Die zijn niet alleen praktisch, maar zien er ook nog eens erg tof uit!

Ik vond het vroeger altijd best wel raar, mijn ouders hadden een scala aan lege potjes en bakjes die ze dan weer konden hergebruiken. Ik had het nooit gedacht, maar ik moet toegeven dan ik nu dus ook zo'n bakjesverzamelaar geworden ben. Voor elk restje pak ik er weer een ander bakje of potje bij, en zo staat mijn hele koelkast ondertussen vol.

Sapjes

Ik houd meestal niet heel veel groenten en fruit over omdat ik een weekplanning maak voor het eten. Toch verdween er wel eens een halve komkommer of aangebroken zak spinazie in het groen afval. Ik kocht laatst eindelijk een slowjuicer en zo komt er eindelijk een doel voor deze restjes.

Tussenstand

Eigenlijk gaat het boven verwachting goed! Sinds we de "challenge" aangingen zijn we bijvoorbeeld al van 1 zak restafval naar 1/8 zak restafval gegaan! Dit is vooral te danken aan het verminderen van het gebruik van zakjes en folies en dat we toch wel beter ons afval zijn gaan scheiden.
In het plastic afval zien we nog niet heel veel vermindering.

What's next?

We zijn dus al best oke op weg, maar het kan zeker beter! De aankomende tijd wil ik minder wegwerp producten gebruiken. Zo wil ik bijvoorbeeld graag wasbare wattenschijfjes en wasbaar maandverband gaan uitproberen.
En wat dus ook beter kan is het plastic, ik ga de aankomende tijd mijn plastic afval "onderzoeken" en bekijken wat ik daar in anders kan doen. Misschien is een bezoekje aan een verpakkingsvrije winkel een goede eerste stap.

Heb je nog handige tips voor mij? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 30
 • #1

  Claire (dinsdag, 14 maart 2017 02:30)

  He wat tof dat je ook bezig bent met afvalvermindering. Sinds kort ben ik afval aan het scheiden en ik merk echt een enorm verschil. Ik moet altijd de afvalzakken wegbrengen naar een container en sinds het afval scheiden stap ik een stuk minder op de fiets haha. Heel fijn! Toch wil ik minder plastic wil kopen, ik heb alleen zo weinig tijd om naar de markt te gaan ):

 • #2

  Amke (dinsdag, 14 maart 2017 02:49)

  Grappig, dit zijn echt precies de stapjes waar ik ook mee bezig ben. En ik moest er laatst inderdaad aan denken dat ik het altijd gek vond van m'n moeder dat ze alle potjes en bakjes bewaarde en dat ik nu precies hetzelfde aan het doen ben :). Ik moet nog wel zo'n herbruikbaar tasje voor groente / fruit / brood fixen. Elke keer dat ik dat nu weer in plastic koop, voel ik me toch wel een beetje schuldig. Maar ik heb er toch nog geen gekocht. Dat wordt een actiepunt voor deze week!

 • #3

  Daphne (dinsdag, 14 maart 2017 02:51)

  Wow, je bent al vet goed bezig! Ik heb ook een Keep Leaf en ben daar superblij mee! Handig in gebruik, makkelijk schoon te maken en inderdaad lekker vrolijk!
  Wasbare wattenschijfjes staan ook op mijn verlanglijstje! Ik heb geen ervaring met wasbaar maandverband, maar maak gebruik van een menstruatie-cup! Super fijn! Kan ik je zeker aanraden!
  En verder: de Lush is perfect voor zeepjes en shampoo (eigenlijk alle doucheproducten, én meer!) zonder plastic verpakkingen; een bijenwasdoek vervangt huishoudfolie (oa Emily-Jane van levenzonderafval verkoopt ze in haar webshop) en wat dacht je van je eigen kruidentuintje? Kan ook in de vensterbank!
  Maar ik zeg het nog maar een keer: je bent vet goed bezig!

 • #4

  Sofie (dinsdag, 14 maart 2017 03:56)

  Precies waar ik ook mee bezig ben, en zo fijn om hierboven te lezen dat er nog meer mensen mee bezig zijn! Samen maken we de wereld een beetje groener :-)

 • #5

  Marlieke (dinsdag, 14 maart 2017 04:58)

  Wat goed! Zelf ben ik er ook wel mee bezig. Het is ongelooflijk hoeveel afval er overal aan kleeft. De markt is wel een goed alternatief inderdaad. En het is ook zo gezellig om met je tas over de markt te struinen !

 • #6

  Marieke | Bluebell Forest (dinsdag, 14 maart 2017 07:54)

  Wat goed dat jullie er mee bezig zijn! En wat doen jullie al veel zeg, super tof! Vanavond ga ik naar de lezing van Bea, super veel zin in :) Daar raak ik vast ook zo gemotiveerd van ;)

 • #7

  Iris (dinsdag, 14 maart 2017 09:57)

  Wat tof dat je hier zoveel mee bezig bent! Ik heb zelf ook broodzakjes van Keep Leaf en vind dit echt heel fijn. Ook neem ik vaak bakjes met eten mee en doe ik ook restjes in de koelkast in bakjes. Ik vind het ook ideaal. Ik heb zo veel minder afval van eten, dat is gewoon zonde en een kwestie van plannen (en ook een beetje creatief dingen opmaken, haha). Wat betreft verpakkingen mag het nog wel wat beter bij mij, maar hier in een dorp is het toch lastig omdat hier minder van dat soort voorzieningen zijn. Ik doe in ieder geval mijn best :)

 • #8

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:03)

  @Claire: Super goed bezig! Misschien kan je naar een groentewinkel of Turkse supermarkt gaan, daar verkopen ze vaak ook losse groenten. Stukken beter voor je plastic verbruik :)

 • #9

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:06)

  @Amke: Voor brood heb ik er ook nog geen. Ik voel mezelf inderdaad ook een beetje schuldig wanneer ik een plastic verpakking koop. Maar het is echt een stuk lastiger, als nu mijn kruiden op zijn moet ik naar de toko rijden in plaats van dat ik het even snel bij de AH om de hoek koop. Het zit zo ingeburgerd in de maatschappij. Maar hoe dan ook zijn we goed op weg :)

 • #10

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:10)

  @Daphne: Een menstruatie-cup vind ik nog een best eng idee, maar ik zal het nog eens overwegen! Bij Lush shop ik inderdaad ook al mijn cremepjes en shampoo, zo'n goed initiatief dat je de verpakking weer mag terug brengen. Vorig jaar hadden we al een eigen kruidentuintje in de vensterbank, dit jaar heb ik al wat pitjes uit groenten en fruit geplant, super benieuwd of ze het goed gaan doen :)

 • #11

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:11)

  @Sofie: Zo fijn he? Ik heb het idee dat steeds meer mensen zich hier mee bezig gaan houden. Super ontwikkeling! :)

 • #12

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:12)

  @Marlieke: Wat goed dat jij er ook mee bezig bent! Vooral met een eigen bedrijf lijkt me dit lastig, dan heb je nog minder over de verpakkingen die je koopt te kiezen. Ik vind de markt ook enorm gezellig, heel ander gevoel dan in de supermarkt waar in iedereen gehaast en chagerijnig is.

 • #13

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:14)

  @Marieke: Wat super gaaf dat je naar de lezing gaat, ik was er ook graag heen gegaan maar de afstand was toch echt te ver helaas.. Ik hoop dat het interessant is geweest!

 • #14

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 02:17)

  @Iris: Ik doe nu ook steeds meer in bakjes, eerder stonden ze in de kast maar gebruikte ik toch mijn schaaltjes of folie. Stom zo'n gewoonte!
  Plannen scheelt inderdaad heel veel, dat doen we nu al bijna 2 jaar. Eerder kocht ik gewoon random dingen die bij elkaar pastte maar uiteindelijk werd de helft maar opgegeten. Het voelt soms streng zo'n planning maar het scheelt veel afval en nadenk werk.
  We zijn in ieder geval goed op weg en bewust, en daar gaat het om natuurlijk! :)

 • #15

  Jacqueline (woensdag, 15 maart 2017 07:43)

  Ik heb bij de kringloop linnen tasjes gekocht voor 50 cent en heb er altijd div bij me. Een groene voor kleding en de rest voor groente, aardappelen, brood of andere boodschappen. Werkt ook perfect in de koelkast want het vocht trekt er wat in en zo blijft alles vers. Na gebruik zo in de wasmachine en dus beter voor milieu. Maak zelf je schoonmaakmiddel zoals sunsoda ipv al die soorten in flessen. Verder eerste water opvangen in de douche voor de planten of de wc. Ik zet ook vaak een teil water neer als ik uitgebreid kook. Zo kan he steeds je handen afspoelen of een mesje zonder steeds de kraan open te zetten. Een zachte doek in stukken knippen als wattenschijf werkt ook prima. En zo zijn er nog legio andere bezuinig/ milieu tips.

 • #16

  Cynthia (woensdag, 15 maart 2017 08:51)

  Handig! Herbruikbare boterham zakjes. Nooit van gehoord. Gek hé?

 • #17

  Mariëlle (woensdag, 15 maart 2017 13:11)

  WOW, wat goed! Ik heb eerst als doel om vegan te gaan en fair fashion te kiezen, maar ik wil zeker ook naar less waste!

 • #18

  Charel (woensdag, 15 maart 2017 14:46)

  Heel goed en inspirerend zeg! Goede eye opener!

 • #19

  Romy (donderdag, 16 maart 2017 01:54)

  Wauw, wat ben je al onwijs goed bezig met afval minderen. Goed idee om naar de markt te gaan in plaats van naar de supermarkt! Die tip ga ik onthouden. Ik moet zeggen dat ik afval minderen wel lastig vind, omdat ik vaak producten koop die in plastic zijn verpakt en waar niet echt een alternatief voor is, vooral als het om scrapbookspullen gaat. Soms zou ik willen dat ik de makers van die producten eens op het hart kon drukken dat zo'n rol tape ook prima zonder plastic verpakt kan worden ;)

 • #20

  Monique | WritingMonique (donderdag, 16 maart 2017 03:52)

  Je bent écht al heel goed op weg! Ik moet ook echt meer op de markt gaan winkelen hoor :)

 • #21

  Aurély (donderdag, 16 maart 2017 06:14)

  Toffe post ! Ik probeer sinds vorig jaar ook afval vrij te leven maar dit is niet gemakkelijk. We zijn er nog niet maar we hebben al grote stappen gedaan !

  Laatst kreeg ik ook nog boterhammenzakjes als cadeau, dit is super handig en mooi :)

 • #22

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:34)

  @Jacqueline:
  Wat een goede tips zeg! Vooral aan de bak met water tijdens het koken heb ik zelf nog nooit aan gedacht. Dankje!

 • #23

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:35)

  @Cynthia: Brood blijft er echt enorm vers in! En je zit ook niet met een giga broodtrommel in je tas. Ik vind het een aanrader :)

 • #24

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:36)

  @Marielle: Dat zijn al super goede voornemens vind ik! De rest komt vanzelf wel, je bent nu al heel goed bezig :)

 • #25

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:37)

  @Charel: Dankjewel! :) leuk om te horen!

 • #26

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:40)

  @Romy: De markt scheelt ook nog eens in de kosten, twee vliegen in een klap dus! :) Ja van dat soort dingen vind ik behoorlijk frustrerend, je kan er zelf vaak zo weinig aan doen. Ik zag laatst rijstwafels met zeewier liggen, ik wou ze erg graag proberen tot ik zag dat ze 4 dubbel verpakt waren. Er was meer plastic dan crackers, ik heb ze laten staan. Die tape is ook zoiets, die zitten met z'n 3e in een kartonnetje, dan weer in plastic, en dan nog individueel in plastic. Nergens voor nodig ;)

 • #27

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:40)

  @Monique: Ik zeg doen! De markt is gezellig, goedkoop en geeft stukken minder afval :)

 • #28

  Merel (vrijdag, 17 maart 2017 01:42)

  @Aurely: Wat goed! Ik merk ook dat de eerste stappen makkelijk zijn, maar dat het vanaf dan toch best wel lastig wordt.. Er komt meer bij kijken dan ik dacht.

 • #29

  Lisa (zondag, 19 maart 2017 07:35)

  Ha, die groene tasjes komen me bekend voor! Helaas gebruik ik ze tegenwoordig nooit meer, omdat bij de AH zo'n beetje alles wat ik wil al in het plastic zit :( Ik wil ook vaker naar de markt, maar tot nu toe is dit een beetje een mislukt voornemen.
  Leuk om te lezen dat het al is gelukt om je hoeveelheid restafval zo goed te verminderen! Dat geeft de burger moed ;)

 • #30

  Merel (dinsdag, 21 maart 2017 04:38)

  @Lisa: Naar de markt is meestal onhandig in een druk programma, maar misschien zou je naar een groentenboer, toko of Turkse supermarkt kunnen gaan. Dat scheelt enorm in afval en ook nog eens in je budget :) succes!