· 

Hoe vervang je zuivel?

Wanneer je kiest voor een plantaardige lifestyle, houdt dit in dat je zuivel schrapt uit je dieet.  Maar ook wanneer je lactosevrij gaat leven of wat vaker wilt kiezen voor een plantaardig alternatief, omdat het beter is voor het milieu,  kan zuivel schrappen uit je dieet een keuze zijn. Maar hoe overleef je het zonder kaas of cappuccino? Ik zette de fijnste vervangers voor je op een rijtje!

Plantaardige melk

Ik heb zelf nooit graag koemelk gedronken, en de vervangers drink ik dan eigenlijk ook nooit. Toch gebruik ik bijna dagelijks melk in gerechten, zoals in havermout of in sausjes.

Het plantaardige melk schap in Nederland is enorm gegroeid de laatste tijd, je vindt er onder andere de volgende soorten:

- Amandelmelk, dit is mijn favoriet voor in havermout en bakrecepten.

- Sojamelk van o.a. Alpro, Provamel of het huismerk van je supermarkt

- Speltmelk van Rice Dream

- Cashewmelk van Alpro

- Havermelk, deze vind ik het aller lekkerst!

- Rijstmelk van o.a. Alpro, Provamel of het huismerk van je supermarkt

- Kokosmelk van o.a. Alpro, Provamel of het huismerk van je supermarkt

- Chocolademelk, van alle varianten is de kokos-chocomelk mijn favoriet

- Sojamelk met vruchtensmaak van Alpro

Vegan kaas

Wanneer ik iemand vertel dan ik vegan eet, krijg ik bijna standaard te horen: zonder vlees zou ik wel kunnen leven, maar hoe overleef je zonder kaas?! Kaas is voor veel mensen de reden waarom ze de laatste stap naar plantaardig niet, of lastig kunnen maken.
Gelukkig kan je naast alternatieve zelf maken ook allerlei vervangers kopen in de supermarkt, wel zo handig dus! 

- Plakjes kaas, deze heb je tegenwoordig van veel verschillende merken zoals Wilmersburger, VioLife, Vegan Deli & Veggi Filata

- Witte kaas, zoals camembert of feta

- Mozzarella

- Edelgistvlokken, dit is geen echte kaas vervanger, maar door de smaak ideaal om zelf kaassauzen mee te bereiden of om over de pasta te strooien!

- Charly's all is Fair, dit Nederlandse merk maakt de aller lekkerste handgemaakte kaasjes. Ik heb de nieuwe smaken Cam&Berthe en Gornonzola al mogen proeven en de smaak is identiek aan de originele versie

- Creamcheese, soyananda is mijn lievelings!

Alternatief voor yoghurt en kwark

Voor veel mensen in een bakje yoghurt een gewoonte waar ze lastig vanaf komen. Ik ben enorm blij met de alternatieven en ik heb dan ook altijd een bakje kokosyoghurt  in huis. Heerlijk, met wat vers fruit en granola!

- Sojayoghurt van Alpro, Provamel of het huismerk van je supermarkt

- Sojakwark

- Sojayoghurt met vruchtensmaak van Alpro

- Vla, er zijn diverse soorten, mijn lievelings is de pure chocolade van Alpro

- Kokosyoghurt, te koop bij AH, Ekoplaza of Jumbo

- Amandelyoghurt

Vegan boter

- Sojaboter voor op brood van Alpro

- Halvarine

- Vloeibare boter

- Bakboter

- Becel 100% plantaardig 

In de koffie

Zelf drink ik mijn koffie zwart, dus ik heb dit eigenlijk niet nodig. Maar ik weet niet waar ik zou zijn zonder mijn latte macchiato op z'n tijd, dit is voor mij echt een geluksmomentje! Met een simpele opklopper maak je prima melkschuim van plantaardige melk.

- Koffiecreamer

- Cappuccino met sojamelk, amandelmelk, havermelk, speltmelk of kokosmelk

- Plantaardige melk voor professionals zoals sojamelk of mijn favo havermelk

- Dolce gusto cups, ideaal voor de luie dagen maar helaas nog niet in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar

- Melkpoeder

Plantaardige room

Het liefst maak ik zelf cashewroom om te gebruiken in gerechten maar er zijn ook verschillende vervangers te koop. De slagroom, voor op de warme chocomelk, is hier favoriet. Ik koop het uit zelfbescherming alleen nog maar voor bijzondere gelegenheden.

- Kook room: soja room of rijst room

- Slagroom uit een spuitbus

- Slagroom om zelf op te kloppen

Ik sta zelf enorm te kijken van deze enorme lijst zuivelvervangers! En nu heb ik enkel maar de verschillende soorten producten genoemd, niet eens alle verschillende merken. Het is dus lang niet zo moeilijk, om een plantaardig alternatieve te vinden voor zuivel, als dat je misschien van te voren had gedacht. 

Wat is jou favoriet, en heb ik een product gemist in de lijst? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  KouweKleren (vrijdag, 24 maart 2017 03:09)

  Mooie complete lijst, ik wil hier langzaam meer van gaan doorvoeren. Ik heb voor mezelf nog wel vragen het binnenkrijgen van voldoende calcium. Weet jij toevallig waar ik daar goede informatie over kan vinden? Ik zoek al een tijdje, maar kom weinig betrouwbaars tegen.

 • #2

  geertruurzaam.be (vrijdag, 24 maart 2017 03:45)

  Handig overzicht!
  Ik gebruik meestal zelfgemaakte havermelk voor mijn ontbijt en koffie, verder koop ik weinig zuivelvervangers.

 • #3

  Annemiek (vrijdag, 24 maart 2017 04:14)

  Mooie lijst ik leef sinds kort 80% vegan en 20% vegetarisch en vooral met de kaas alternatieve kan ik veel in mijn keuken, dank je voor het delen!

 • #4

  Marieke | Bluebell Forest (vrijdag, 24 maart 2017 08:57)

  Wat veel opties! Ik heb zelf nog vooral moeite met het vinden van een lekkere vervanging van yoghurt. Op het werk hebben wij kokos en soja yoghurt, maar dat vind ik gewoon echt niet lekker... die amandelyogjurt ga ik dus snel proberen! In de koffie drink ik altijd havermelk en halvarine heeft al een tijdje een kooi plekje in de koelkast haha

 • #5

  Merel (zondag, 26 maart 2017 14:21)

  @Hermien: De berichten over calcium zijn inderdaad allemaal anders, de een zegt nergens voor nodig en de ander zegt juist wel. Aan zuivelvervangers wordt vaak calcium en vitamine B12 toegevoegd zodat je het alsnog binnen krijgt. Als je bang bent dat je alsnog te weinig binnenkrijgt zou je een cronometer kunnen bijhouden.

 • #6

  Merel (zondag, 26 maart 2017 14:24)

  @Geertrui: Ik heb nog maar een keer zelf melk gemaakt, dat was cashewmelk. Ik wil het wel graag meer gaan doen, omdat ik in afval wil minderen en plantaardige melk een van mijn grootste afvalbronnen is.

 • #7

  Merel (zondag, 26 maart 2017)

  @Annemiek: Wat leuk om te horen, dankje! :)

 • #8

  Merel (zondag, 26 maart 2017)

  @Marieke: Amandelyoghurt heeft wat meer dat zure en een meer neutrale smaak dan kokos en soja, hopelijk vind je het lekker! Ook de kwark is net wat anders dan de gewone soja yoghurt. Ik eet geen soja meer omdat ik er niet zo goed tegen kan, maar ik vind de Alpro vla en de yoghurts met smaakjes echt heel erg lekker.

 • #9

  Stephanie (maandag, 27 maart 2017 08:13)

  fijne lijst! Ik ben me sinds kort aan het verdiepen in vegan eten en ik word heel blij van dit lijstje!

  ps; ik wilde meer items lezen op je blog, maar ik kon geen knop vinden voor volgende pagina, om oudere berichten te lezen. :)

 • #10

  Jessica (donderdag, 16 november 2017 08:05)

  Wat een handige lijst, dankjewel Merel! Het is me laatst gelukt om met behulp van edelgistvlokken een vegan kaas te maken, die heel erg dichtbij het origineel komt! Mijn recept kun je hier vinden: http://artyfartylife.com/diy-vegan-kaas-recept
  Liefs, Jessica