· 

Schoenen van ananas leer

Leuke schoenen vinden die zowel vegan, fair als leuk zijn is niet altijd even makkelijk. Voor vrouwen zijn tegenwoordig al wel wat leuke alternatieven te vinden zoals schoenen van Matt & Nat, Esprit of Toms. Maar de mannen blijven nog een beetje achter. Mijn vriend was dan ook enorm blij dat ie eindelijk een paar toffe vegan en fair sneakers had gevonden. In dit blog vertel ik je meer over deze bijzondere schoen.

Ananas leer

Waarom deze schoenen dan zo bijzonder zijn? Nou, ze zijn gemaakt van ananas leer! Dit materiaal wordt niet gemaakt van de vrucht zelf, maar van de bladeren van de plant. Uit deze bladeren halen de boeren in de Filipijnen de vezels, en van deze vezels wordt dan in Spanje het "leer" gemaakt. Het materiaal heet Piñatex. 

Vegan & Fair

Deze schoenen worden dus gemaakt zonder dierenleed, helemaal vegan dus! Maar is het ook fair? Op sociaal vlak worden de ananas boeren in de Filipijnen ondersteunt. Het bedrijf achter Piñatex, Ananas Anam, schrijft op hun website dat door de ontwikkeling van dit product de lokale economieën sterker zijn geworden. 
Het bedrijf zegt zowel om te gaan met respect voor de mensen waar ze mee werken, als  respect voor de omgeving. Dat laatste kan je ook terug vertalen naar het materiaal. Het ananas leer is 100% afbreekbaar, dit maakt het toch net een stukje duurzamer dan bijvoorbeeld PU leer.

Waar koop je het?

Er zijn verschillende merken en shops die schoenen van ananas leer verkopen.
Wij kochten de ananas leer sneakers van het merk Nae, dit merk produceert vanuit Portugal schoenen van meerdere bijzondere materialen zoals kurk, gerecyclede PET-flessen en dus ook ananasleer! Dit merk wordt onder andere verkocht door de Nederlandse websop EN& in deze webshop vindt je een breed scala aan schoenen die beter zijn voor het milieu én voor de dieren. En dat deze eisen helemaal niet suf hoeven te zijn bewijzen deze sneakers maar weer!

Oordeel

De schoenen zitten heerlijk aldus mijn vriend. Verder is het een mooie basic sneaker die eigenlijk overal wel bij matcht. We zijn nog wel benieuwd naar de levensduur van de schoenen. Het materiaal voelt stug en lijkt gevoelig voor scheurtjes. Dus ik zal hier een update plaatsen over de levensduur als het zo ver is! Het is eigenlijk vooral de boodschap achter de schoen die het zo bijzonder maakt, en daar wordt je eigenlijk net zo gelukkig van als van nieuwe schoenen.

Ik ben enorm benieuwd wat jullie van deze review, en van dit bijzondere product vinden. Heb je ook schoenen van ananasleer? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Claire (donderdag, 06 april 2017 01:06)

  Ahh wat een toffe schoenen. Leuk ook dat unisex zijn want stel dat je vriend dezelfde maat heeft dan kan je ze gewoon lenen. Oké mannen hebben meestal 10 maten groter maar STEL hé. Ik zag deze toffe schoenen ook al bij Claire van Claire's Mission en ik vind ze zo onwijs tof! Ik ben wel benieuwd wat de levensduur van de schoenen is :)

 • #2

  Sofie (donderdag, 06 april 2017)

  Supermooie schoenen! Leuk te horen dat ze ook goed zitten. En ik hou van dingen met een goed verhaal :-)

 • #3

  Merel (donderdag, 06 april 2017 01:48)

  @Claire: Precies, dat zou ideaal zijn een gedeelde schoenmaat eigenlijk! Maar helaas, in het geval van mijn vriend gaat dat niet lukken.. Wij zijn ook nog benieuwd, tot nu toe doen ze het goed maar we hoorden laatst in een winkel dat ze niet zo lang mee zouden gaan.. Ik houdt je op de hoogte!

 • #4

  Merel (donderdag, 06 april 2017 01:49)

  @Sofie: Daar hou ik ook van :) en dat maakt deze basic schoen toch wel heel bijzonder!

 • #5

  Merel (donderdag, 06 april 2017 02:16)

  Wauw, wat bijzonder. Ananasleer, ik had er nog nooit eerder van gehoord. Hartstikke leuke schoenen!! Liefs, Merel

 • #6

  Linda - Zaailingen (donderdag, 06 april 2017 03:42)

  Nice! Ik hoorde een tijd geleden al van Piñatex maar kon toen alleen retedure designertassen vinden. Super leuk dus om te zien dat er nu ook betaalbare producten van gemaakt worden.

 • #7

  Merel (donderdag, 06 april 2017 04:58)

  @Linda: Ik hoop dat dit soort producten er alleen maar meer zullen komen! Vind het echt een mooie ontwikkeling!

 • #8

  Kelly (donderdag, 06 april 2017 09:44)

  Wauw, wat een bijzonder product!

 • #9

  Iris (donderdag, 06 april 2017 10:34)

  WOOOW! � ik vind ze allesinds al super mooi ! En veel beter dan synthetische brol! Hebben ze veel gekost? En heb je ze dan vanuit Portugal laten bestellen?

 • #10

  Desi (donderdag, 06 april 2017 16:31)

  Wauw deze schoenen lijken me awesome! Ik ben wel heel benieuwd naar de levensduur. Maar hoe cool is het als je kan zeggen dat je ananassen aan je voeten hebt?

 • #11

  Merel (vrijdag, 07 april 2017 00:39)

  @Kelly: Ja echt enorm gaaf he! Ik ben zo benieuwd naar wat de volgende innovatie op dit gebied gaat zijn :)

 • #12

  Merel (vrijdag, 07 april 2017 00:42)

  @Iris: Ik heb ze uit de webshop van EN& gekocht (link staat in het bericht). Maar op de site van Nae zelf staan ook nog andere modellen die je vanuit hun website kunt bestellen.

 • #13

  Merel (vrijdag, 07 april 2017 00:43)

  @Desi: Dat is inderdaad natuurlijk het coolste van allemaal! :) Eigenlijk moeten ze er nog een kleine ananas op de schoen zetten.

 • #14

  Charel (vrijdag, 07 april 2017 06:53)

  Ik vind ze echt super leuk! Nooit gedacht dat er zo'n achtergrond achter schoenen kan zitten haha!

 • #15

  Merel (maandag, 10 april 2017 01:02)

  @Charel: Leuk is dat he! Iedere schoen maakt een hele reis door, maar gelukkig is dit verhaal ook nog positief :)

 • #16

  Fashionista (woensdag, 01 november 2017 10:13)

  Wat een gave schoenen. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik ga nu toch eens checken wat ze allemaal hebben.

 • #17

  Merel (vrijdag, 03 november 2017 01:15)

  @Fashionista: Ja gaaf he! En nog helemaal duurzaam ook :)

 • #18

  Marloes design (zaterdag, 07 april 2018 04:51)

  Wat een heerlijk materiaal, cradle to cradle en dat volledig diervriendelijk. Ik heb de Maya enkellaars gekocht bij https://www.veganwear.nl/schoenen-van-pinatex-ananasleer en ik ben er zo ontzettend blij mee. Afgelopen week een presentatie gehad van onze kledinglijn en nog nooit zoveel positieve feedback gehad op een paar schoenen!

 • #19

  Merel (zaterdag, 07 april 2018 06:29)

  @Marloes: Wat gaaf zeg! Ja het is echt zo'n mooi en innovatief product!

 • #20

  Kirsten (zaterdag, 08 december 2018 09:31)

  En hoe gaat het met de levensduur? :) Ik heb ze vandaag besteld!

 • #21

  Merel (zondag, 09 december 2018 13:13)

  @Kirsten: Ik denk dat ze na ongeveer een half jaar intensief toch echt niet meer konden. Ondertussen is het al weer een hele tijd terug dat we de schoenen kochten, dus misschien zijn er intussen weer wat innovaties met het materiaal gedaan waardoor ze langer meekunnen.

 • #22

  http://industrieadvies.nl/ (donderdag, 31 januari 2019 08:37)

  Super leuk! Klinkt alleen een beetje raar dat ananas leer..

 • #23

  Merel (dinsdag, 05 februari 2019 13:38)

  @Industrieadvies: Ja gek he!