Regenboog "noodle"salade met pindadressing

Vaak wordt er gedacht dat plantaardig koken meer tijd kost. En dat is helemaal onterecht! Het is zo moeilijk als je het zelf maakt. Deze regenboogsalade met groenten noodles, shiitake en pindadressing zet je binnen een handomdraai op tafel!

Kost vegan eten meer tijd?

Maar ben ik dan echt niet meer tijd kwijt nu ik vegan eet? Nou, nee! Eigenlijk is de enige tijd die ik meer kwijt ben, omdat ik beter en meer ben gaan eten. Eerder sloeg ik het ontbijt standaard over en haalde ik wat soep in de kantine voor bij mijn boterham. Tegenwoordig neem ik dagelijks een lunch bakje mee naar het werk en eet ik iedere ochtend een ontbijtje

Foodprep

Ik hou van koken en wat extra moeite doen in de keuken vind ik helemaal niet erg. Maar door het handig te plannen kost dit bijna geen extra tijd. Vaak maak ik een extra grote portie zodat we nog wat over houden voor de lunch, of zodat we er de volgende avond van kunnen eten. Wanneer ik op zondagmiddag wat extra tijd heb ga ik bananenbrood bakken voor de rest van de week. Of alvast een soepje maken voor de lunch de aankomende dagen bijvoorbeeld.  Foodpreppen valt voor mij echt in de categorie: dingen die ik nooit deed voordat ik vegan werd.

En voor de beginnende vegans dan?

Zeg ik nu dat het helemaal geen extra tijd kost? Ik denk dat vegan eten vooral in het begin wat extra tijd kost. Alle veranderingen kosten nu eenmaal tijd. Je weet nog niet precies hoe je producten die je gewend bent om te gebruiken moet vervangen of waar je een fijn recept vandaan kunt toveren. Dus voor wanneer je wilt beginnen met (meer) vegan eten, maak het je zelf dan vooral niet te moeilijk! Er zijn tegenwoordig veel plantaardige alternatieven te vinden in de supermarkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan broodbeleg voor bij de lunch, sojayoghurt met cruesli als ontbijt en deze snelle regenboog salade als avond eten! 

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de salade:

- 1/4 rode kool

- 4 regenboog wortels

- Flinke hand peterselie, fijn gehakt

- Avocado

 

Voor de pindadressing:

- 1/3 cup pindakaas

- 2 el sojasaus

- 2 el rijstazijn

- Sap van halve limoen

- 1 tl sriracha

- 1 tl kokosbloesemsuiker

- Water

Voor de shiitake:

- 150 g shiitake

- 4 el sojasaus

- 1 el rijstazijn

- 1 tl gember, geraspt

- 1 el ahornsiroop

 

Overige:

- Handje cashewnoten

- Kokosolie

- 2 el sesamzaadjes


Bereiding

Voor de salade:

- Snijdt de rode kool fijn

- Schrap de wortels en maak met behulp van een spiralizer of dunschiller noodles van de regenboog wortels

- Verwijder de schil en pit van de avocado en snijdt in blokjes

- Meng de ingrediënten voor de salade en verdeel over twee borden

Voor de shiitake:

- Meng de sojasaus, gember en ahornsiroop 

- Halveer de shiitake paddenstoelen 

- Verhit een 1/2 tl kokosolie in een pan en bak de shiitake, voeg na 1 minuutje de saus toe 

- Bak de shiitake ongeveer 5 minuten in de saus

- Verdeel de shiitake over de salade

Voor de pindadressing:

- Meng de ingrediënten voor de pindadressing, behalve het water,  met elkaar in een pannetje op laag vuur

- Voeg beetje bij beetje water toe en meng tot dat je een dikke saus krijgt

- Verdeel de saus over de salade

Voor de regenboog noodle salade:

- Verhit 1/2 tl kokosolie in een pan en bak hierin de cashewnootjes

- Verdeel de cashewnoten en sesamzaadjes over de salade en serveer

Hou je niet zo van paddenstoelen? Vervang dan de shiitake door "kipstuckjes", tofu of tempeh.

Ga jij deze regenboog salade maken? Laat me weten in de reacties of het heeft gesmaakt! Heb je een mooie foto gemaakt, tag dan je creatie met #blackbirdsandcakes op social media.

Commentaar schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Claire (woensdag, 12 april 2017 01:44)

    He wat slim om tijdens het avondeten wat meer klaar te maken! Dan kan je dan inderdaad de volgende dag als lunch meenemen! De regenboog salade ziet er echt zo lekker uit! Waar haal je regenboog wortels? ☺

  • #2

    Merel (woensdag, 12 april 2017 01:46)

    @Claire: De regenboogwortels haal je "gewoon" bij Albert Heijn. Als je ze niet kunt vinden smaken gewone wortels net zo lekker ;)

  • #3

    Ayla (woensdag, 12 april 2017 02:49)

    Klinkt heerlijk! Ik ben niet zo'n fan van (rauwe) rode kool maar ik denk dat dit met good old spinazie of misschien zoete aardappel ook lekker is!

  • #4

    Demi (woensdag, 12 april 2017 06:26)

    Wowie, dit klinkt geweldig! En ontzettend mooie gefotografeerd :D

  • #5

    geertruurzaam (woensdag, 12 april 2017 14:32)

    Wat een super foto weer, dat is echt wel een kracht van jou!

  • #6

    Merel van Rodijnen (donderdag, 13 april 2017 14:30)

    @Ayla: Dat lijken me prima opties!

  • #7

    Merel (donderdag, 13 april 2017 14:31)

    @Demi @Geertruuzaam: Dank allebei voor het lieve complimentje!!