· 

Zero waste: Lékué folie

Zero waste en vegan blijkt niet altijd een al te fijne combinatie. Ik was voorheen grootverbruiker van folie. Ik gooide bewust geen restjes weg, maar dat betekende dan ook dat ik alle restjes in folie bewaarde. Nu bestaat er een alternatief voor folie, dat is namelijk bee's wrap, maar dat is dan weer niet vegan. Ik was dan ook mega blij dat ik een vegan alternatief vond: de stretch top van Lékué.

Wat is het?

De stretch top van Lékué is een plastic folie vervanger. Het is een elastisch, silicone soort dekseltjes. Door dat het elastisch is, past het op verschillende dingen. Denk aan bakjes, een halve appel of een blik bonen. Je kunt met de stretch top zelfs je bakjes vacuüm afsluiten. Hierdoor blijven je restjes extra lang goed, weggooien is zonde natuurlijk!  De stretch top is makkelijk schoon te houden en kan in de vaatwasser. Je hebt verschillende maten, zo kan je niet alleen kleine bakjes afsluiten, maar ook grote saladeschalen.

Waarom?

Zoals je misschien al eerder hebt kunnen lezen raakte ik een tijdje terug geïnspireerd om mijn afval te gaan verminderen. Je kan hier lezen dat ik bijvoorbeeld al ben overgestapt naar wasbare wattenschijfjes om mijn doel te bereiken. 
Folie is iets wat je in bijna elk huishouden kan vinden. Zo ook in dat van mij natuurlijk, ik ben een soort grootverbruiker en doe overal folie om heen. Want ja, eten verspillen is een doodzonde. Maar eigenlijk ben ik dan alsnog dingen aan het weggooien: de folie dus. Na eenmalig gebruik verdwijnt het namelijk de prullenbak in. Voor restjes eten was ik al overgestapt naar bakjes en potjes. Maar voor halve citroenen of komkommers is dit eigenlijk niet zo handig. 
Na even zoeken vond ik een alternatief voor folie: Bee's wrap, maar dat alternatief is helaas niet vegan omdat er bijenwas in wordt gebruikt. Ik was dan ook gelijk enthousiast toen ik stretch top tegen kwam bij Moor&Moor in Gent.

Oordeel

Ik ben erg tevreden over het gebruik van Lékué stretch top. Het biedt voor ons echt een uitkomst in het terugdringen van ons afval. Het product is makkelijk in gebruik en goed schoon te houden. En niet geheel onbelangrijk: je eten blijft ook echt lang houdbaar doordat je het vacuüm kunt afsluiten!

Ik had nooit gedacht dat ik over folie zou schrijven en er enthousiast over zou zijn. Afval verminderen maakt mij best wel fanatiek en het voelt heel goed als ik weer een afval-soort kan schrappen. Maar misschien vind jij deze groene tip wel enorm oninteressant, haha! 

Ik ben benieuwd naar wat jij doet met restjes eten. Hoe bewaar jij ze in je koelkast? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Desi (zaterdag, 15 april 2017 03:03)

  Wow wat awesome! Ik snap alleen niet helemaal hoe t werkt.

 • #2

  Desi (zaterdag, 15 april 2017 03:05)

  Oeps sorry voor de spam. Ruzie met mijn telefoon.
  Als ik het goed begrijp is t gewoon een deksel die rekbaar is?
  Ik stop tot nu toe gewoon alles in bakjes. Ook halve citroenen (daar heb ik kleine bakjes voor), maar dit klinkt ook heel goes

 • #3

  Kim (zaterdag, 15 april 2017 04:30)

  Hé, dat is tof zeg! Ik gebruik nu vooral veel plastic bakjes maar of dat nou zo praktisch is. Eigenlijk niet!

 • #4

  Stephanie (zaterdag, 15 april 2017 08:14)

  Wat een goede tip! Ik probeer ook afval te verminderen en ook goed te scheiden en recyclen. dit is een mooie oplossing :)

 • #5

  Sofie (zaterdag, 15 april 2017 12:19)

  Ik heb iets soortgelijk op mijn verlanglijstje staan, lijkt me ook superhandig naast het eco aspect!

 • #6

  Marlieke Broekmeulen (zondag, 16 april 2017 02:59)

  Jeeeh! Dit wil ik dus echt hebben. Ik wilde als vegan natuurlijk ook niet die beeswax doeken dus voor mij waren het nog altijd die wegwerpfolies. En ik vond dat altijd zo frustrerend want; super onnodig! Dankjewel voor deze tip.

 • #7

  Merel (dinsdag, 18 april 2017 00:17)

  @Desi: Je daar kun je het eigenlijk het beste mee vergelijken. Doordat ie flexibel is past ie op meerdere potjes en op fruit je kunt m dus zelfs vaccuum trekken omdat ie zich goed vast klemt.

 • #8

  Kim (dinsdag, 18 april 2017 00:21)

  @Kim: Ja ik ook veel bakjes, maar hiermee blijft het en langer vers en het neemt minder ruimte in :)

 • #9

  Merel (dinsdag, 18 april 2017 00:22)

  @Stephanie: Wat goed dat je daar mee bezig bent zeg! :) dit is inderdaad een handige oplossing.

 • #10

  Merel (dinsdag, 18 april 2017 00:22)

  @Sofie: Door dit artikel kwam ik toevallig ook bij de "food hugger" die zien er ook super handig en vrolijk uit!

 • #11

  Merel (dinsdag, 18 april 2017 00:24)

  @Marlieke: Ja stom he dat het beste alternatief niet vegan is. Ik begreep wel dat je zo'n zelfde doeken ook vegan hebt maar dat ze uit Australie komen, ik ga even verder zoeken in ieder geval :)

 • #12

  Jorine (dinsdag, 23 mei 2017 05:25)

  Geweldige tip, ga ik bestellen!
  Daarnaast nog even een (beetje off-topic) vraagje: je vermeldt o.a. dat het in de vaatwasser kan, maar in hoeverre past een vaatwasser eigenlijk in een duurzame lifestyle? Je hebt daar misschien elders op deze site over geschreven, ik ben hier nieuw.

 • #13

  Merel (woensdag, 24 mei 2017 00:27)

  @Jorine: Het zal je verbazen dat het verschil tussen vaatwasser en met de hand afwassen niet groot is qua verbruik. Veel mensen wassen af met de kraan open, in dat geval verbruik je meer water en energie. Ook wanneer je water van een boiler komt en daardoor wordt verwarmt verbruikt met de hand wassen meer energie. Vaak verbruikt een vaatwasser ook minder wasmiddel. Het is dus afhankelijk van de situatie maar wanneer je in een teiltje de afwas doet zonder de vuile borden schoon te spoelen is dit het meest duurzaam. Wij hebben een vaatwasser en hebben er nooit heel bewust gekozen om 'm te gebruiken, het maakt alles gewoon nét wat makkelijker. Misschien een verandering voor in de toekomst.

 • #14

  Marlies van Pelt (zaterdag, 24 juni 2017 12:51)

  https://www.google.nl/amp/aromalifestyle.nl/vegane-bijenwasdoeken/amp/#ampshare=http://aromalifestyle.nl/vegane-bijenwasdoeken/. Een vegan versie van bijenwasdoeken! Nog niet zelf geprobeerd...

 • #15

  Merel (maandag, 26 juni 2017 12:17)

  @Marlies: Bedankt voor de tip! Ik was nog op zoek naar zoiets, nu kan ik het een keer zelf proberen te maken!

 • #16

  Wendy (zondag, 06 januari 2019 04:19)

  Hee,

  Ik kwam op je blog terecht omdat ik opzoek was naar vegan recepten die heb ik gevonden. Maar zag dat je ook bezig was met het minimaliseren van afval. Ik had nog nooit gehoord van deze folie maar dit is echt super. Ik had al wel gekeken naar foodhuggers maar die kunnen niet overal om heen.
  Ik ga ze meteen aanschaffen. Ik bewaar zelf nu veel (veelal in glazen) bakjes maar die moet je ook steeds afwassen en nemen ook veel ruimte in.

  Liefs,

 • #17

  Merel (maandag, 07 januari 2019 01:53)

  @Wendy: Ik heb zelf ook foodhuggers, maar omdat ze wat stug en stevig zijn kunnen ze maar op een beperkt aantal dingen heen. Deze "folie" is wat meer flexibel en wat ik vooral fijn vind is dat je ze kunt een vacuum kunt creeeren op een bakje of een blik. Hopelijk bevallen ze je goed!