Zeewierburger

Ik hou wel van een goede vegan burger op z'n tijd. Toen ik laatst de Dutch Weed Burger proefde, en later in een lokaal eetcafé, een andere zeewierburger had gegeten raakte ik geïnspireerd! Ik wou zelf een vegan "vis"burger gaan maken! Met behulp van zeewier kun je een echte zee smaak aan je gerechten geven. Het resultaat van mijn experiment vind je hier onder!

Zeewier

Hoewel er veel zeewier te vinden is in aan de Nederlandse kust, eten we het nog niet zo vaak. En dat is jammer, het is namelijk een heuse superfood! Dit zee plantje zit namelijk boordevol  vitamines en mineralen. Zeewier is een prima vleesvervanger omdat het veel ijzer en eiwitten bevat. Zeewier is van nature rijk aan jodium en bevat meer calcium dan welke plant dan ook. Er wordt zelfs gedacht dat zeewier een geneeskrachtige werking heeft en kan helpen tegen overgewicht. 

Wat kun je er mee doen?

Mega gezond dus, maar is het ook een beetje lekker? Ja! Zo hebben we vast allemaal al wel eens in sushi kunnen proeven dan zeewier heel erg lekker kan zijn. Maar je kunt nog veel meer gerechten met zeewier maken. 
Zo kan je bijvoorbeeld met chlorella en spirulina poeder je smoothies een groen-blauwe kleur geven en nog gezonder maken. Maar je kunt zeewier ook makkelijk verwerken in een salade. Of wat dacht je van een pasta? In de Albert Heijn is tegenwoordig een zeewier spaghetti te koop waar je bijvoorbeeld dit recept van De Groene Meisjes mee kunt maken. Met zeewier geef je jouw recept een echte zee smaak, zo kun je zelfs een vegan tonijnsalade van zeewier maken! En zo dus ook mijn zeewier burgers die je hier onder vind.

Ingrediënten

Voor 4 burgers

 Voor de burger:

- 250 g zoete aardappel

- 200 g linzen

- 2 nori vellen

- 1 cm gember, geraspt

- 1 teen knoflook, fijngesneden

- 4 el broodkruim 

 

Voor de broodjes:

- 4 broodjes

- Tomaat

- 3 augurken

- Handje rucola of andere sla

 Voor de saus:

- 4 el vegan mayonaise 

- 2 el vers gehakte bieslook

- 1 el vers gehakte peterselie

- 2 kleine augurkjes

- 1/2 tl knoflookpoeder

- Halve sjalot

 


Bereiding

Voor de burger:

- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1cm
- Stoom de zoete aardappel blokjes in ongeveer 10 minuten gaar (koken mag ook)

- Laat de zoete aardappel een beetje afkoelen en stamp de zoete aardappel met behulp van een vork fijn

- Meng de linzen, gember, knoflook en broodkruim met de geprakte zoete aardappel

- Scheur het nori vel in kleine stukjes en meng dit door het zoete aardappel-linzen "beslag"

- Kneed het mengsel, en vorm 4 ballen met licht vochtige handen

- Druk de ballen op een bord tot burgers van ongeveer 1 cm dik

- Leg de burgers minimaal 30 minuten in de koelkast

- Bak de burgers in olijfolie of boter in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar

Voor de saus:
- Snipper de sjalot fijn en snij de augurk in kleine blokjes

- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en zet apart

Voor het broodje:

- Leg de burger op het broodje

- Beleg het broodje met plakjes tomaat, plakjes augurk, de saus en rucola

- Serveer de burgers warm met eventueel wat (zoete aardappel) frietjes

Kook jij wel eens met zeewier? En wat maak je dan? Laat het me weten in de reacties! 

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Sytse - Het Groene Broertje (dinsdag, 18 april 2017 03:42)

    Ik ben niet zo'n fan van zeewier maar dit ziet er wel heel lekker uit!

  • #2

    Merel (woensdag, 19 april 2017 00:24)

    @Sytse: Is het ook hoor! Gewoon een keertje proberen ;)