· 

Kookboek review: Bowls of Goodness

Ik heb de afgelopen tijd weer een aantal kookboeken aangeschaft. Altijd fijn om weer wat nieuwe inspiratie op te doen. Ik kocht onder andere het kookboek Bowls of Goodness van Nina Olsson. Vandaag deel ik een review van dit vegetarische kookboek met jullie.

Nourish Atelier

Ik volg de blog van Nina Olsson, Nourish Atelier, al een tijdje. Nourish Atelier is een blog met gezonde vegetarische gerechten. Nina is geboren in Zweden maar woont sinds een aantal jaar in Nederland. Ze werkt als artdirector, en dat is te merken op haar blog. De foto's en styling zien er altijd fantastisch uit en de recepten zijn net even anders dan je gewend bent. 

Bowls of Goodness

Bowls of Goodness is het eerste kookboek van Nina Olsson. In dit boek staan foodbowls centraal. Alle gerechten zijn vegetarisch en gebaseerd op whole foods. Recepten hebben altijd een vegan en glutenvrije optie bijgevoegd. 
Het boek heeft grote, mooie foto's waarop ieder recept wordt uitgebeeld. Ik ga altijd op de plaatjes af, dus ik vind dit erg fijn.

Inhoud

In het boek staan veel afwisselende gerechten. Van makkelijk tot uitgebreid, en van curry tot toetjes. Voor ieder wat wils dus. Het boek begint met een introductie over gezond eten, foodbowls en de must haves voor in de voorraadkast. Qua recepten zit er een goede verhouding tussen de verschillende soorten gerechten. De indeling ziet er als volgt uit:
- Good morning sunshine, 12 zowel zoete als hartige ontbijt recepten

- Soups, 12 recepten voor soep

- Salads, 12 originele salade recepten 

- Grain Bowls, 11 recepten met met verschillende granen in de hoofdrol

- Noodles, zoodles and pasta, 12 comfortfood recepten met pasta en noodles

- Hearthy meals, 10 stevige avondmaaltijden

- Sharing and sides, 13 bijgerechten

- It's sweet, 9 zoete desserts

Recepten

Donburi (pag. 101)
Donburi is een populaire foodbowl uit Japan. Het is eigenlijk een soort simpele sushibowl. Het recept is makkelijk te bereiden. De donburi saus met sojasaus, mirin, gember en ahornsiroop bak je samen met aubergine en paddenstoelen. Dit is echt zo lekker!

Baja Mexican (pag. 97)
Dit recept sprak mij al direct aan. Het is een snel en simpel gerecht maar absoluut niet saai! Er zitten verschillende elementen en kruiden in die het gerecht spannend houden. Vooral de spicy beans, een mengsel van gebakken van bonen, linzen, avocado en kruiden, is heerlijk!

Buddha Bowl (pag. 94) 
De buddha bowl is een van de bekendste foodbowl gerechten. De grote kom eten stelt de grote buik van buddha voor. Dit recept is net want anders dan hoe ik ze gewend ben. Er zit namelijk meloen in het recept, het leek me op voorhand niet erg lekker maar het was heerlijk! In plaats van tofu gebruikte ik shiitake, dit doe ik regelmatig in recepten omdat ik niet goed tegen soja kan. De dressing met tahin, kurkuma en amandelpasta maakt het helemaal af.

Poke bowl (pag. 113)

De poke bowl is een Hawaiaanse foodbowl waar in het originele recept vis in wordt gebruikt. In deze vega variant wordt zeewier gebruikt. Nog een hartig recept met meloen dus, dit keer met watermeloen. Nooit gedacht dat watermeloen zo goed met zeewier zou gaan. Ik gebruikte ook hier shiitake in plaats van tempeh en nam een kant en klare zeewiersalade om tijd te besparen. Dit komt absoluut vaker op het menu!

The Loyal Lentil Chili

De naam van dit recept doet niet helemaal eer aan het gerecht. Ik vind het namelijk meer een linzen curry dan een linzen chili. Minder lekker wordt ie daar absoluut niet om. De snelle zoet zure komkommer salade maakt het recept helemaal af!

Oordeel

Ik heb ondertussen al veel meer gerechten uit het boek gemaakt, en als ik er zo door heen blader krijg ik direct zin om er nog veel meer uit te gaan koken. 
De foto's maken je direct enthousiast en zien eruit alsof je zo wilt aanschuiven. De recepten zijn origineel, er is voor ieder wat wils te vinden en de recepten zijn erg toegankelijk. Je kunt de ingredienten gewoon in de supermarkt shoppen en je hoeft geen uren in de keuken te staan. Groot voordeel vind ik dat er voor ieder recept een vegan en glutenvrije optie genoemd wordt, de gerechten zijn makkelijk te veganizen maar het is altijd fijn als er wordt meegedacht. 
Bowls of Goodness is momenteel mijn favoriete kookboek, en ik vind dat het absoluut niet mag ontbreken in je boekenkast!

Waar te koop

Momenteel is alleen nog de Engelse versie van Bowls of Goodness te verkrijgen. Maar vanaf 10 juni koop je voor €20 de Nederlandse variant van dit mooie kookboek, deze kun je nu al reserveren via bol.com.

Heb jij dit kookboek ook thuis? Laat me weten wat je er van vind! 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Claire (zaterdag, 29 april 2017 03:38)

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst dacht: oké leuk maar alles in een kom? En nu WIL ik dit boek. Ahhh alles ziet er zo mooi en lekker uit. Laatst maakte ik een burrito bowl en eigenlijk vind ik het heel fijn eten. Dan heb je weer een hapje dit en dan een hapje dat haha. Ohhh dit boek komt op mijn verlanglijstje :)

 • #2

  Djuli (zaterdag, 29 april 2017 11:48)

  Wauw! Deze stond al op mijn verlanglijstje, maar nu weet ik zeker dat ik 'm moet hebben! Ziet er geweldig uit allemaal!

 • #3

  Linda - Zaailingen (zondag, 30 april 2017 14:19)

  Wauw Merel, je kan wel zeggen dat je het boek grondig getest hebt! Ziet er allemaal heerlijk uit en je foto's zijn weer prachtig. Vooral dat je recepten anders zijn dan je verwacht, maakt me nieuwsgierig :)

 • #4

  Merel (dinsdag, 02 mei 2017 00:32)

  @Claire: Jaaa hij moet er echt op! Ik ben zo blij dat ik dit boek heb gekocht, vaak worden boeken na een tijdje saai omdat ik dan alle leuke gerechten heb gemaakt maar ik blijf hier nog wekelijks wat nieuws uit maken :)

 • #5

  Merel (dinsdag, 02 mei 2017 00:33)

  @Djuli: Ik vind het boek ook echt wat voor jou! :) hij zal zeker niet misstaan in tussen de rest van je kookboeken.

 • #6

  Merel (dinsdag, 02 mei 2017 00:34)

  @Linda: Dankjewel! Super leuk om te horen :) het boek is inderdaad net even wat anders dan de rest die ik heb qua recepten, aanrader dus!

 • #7

  Sandra (dinsdag, 02 mei 2017 05:19)

  Dit boek zou echt per-fect zijn voor mij zeg, wow haha! Ik wil hem hebben! Die pokébowl en buddha bowl zien er allebei echt perfect uit. Heerlijk! Ik ga dit boek even opschrijven. :D

 • #8

  Merel (dinsdag, 02 mei 2017 06:46)

  @Sandra: Zeker doen! :) het is een heerlijk boek met super mooie foto's en lekkere gerechtjes.