· 

Boekweitcreme met warme frambozensaus

Wie mij volgt op Instagram heeft het vast al door: ik ben fan van ontbijtjes. Ik maak van ieder ontbijt een feestje om zo mijn dag goed te beginnen. Het liefst eet ik voor lunch zelfs nog een keer ontbijt. Het zal je misschien dan ook verbazen dat ik eigenlijk nog niet zo lang ontbijt.

Slechte gewoontes

Mijn moeder probeerde het altijd, maar tevergeefs. Ik at liever geen ontbijt. Ik ben nooit een brood fan geweest, en voor een bakje yoghurt liep ik ook niet warm. Ik nam liever een koekje rond 10 uur op school en begon pas echt met eten rond de lunch.

Deze gewoonte is eigenlijk tot 1,5 jaar geleden gebleven. In de ochtend maakte ik geen tijd voor ontbijt en ik kon ook echt geen hap weg krijgen op de vroege ochtend. Toen ik begon met plantaardig eten, en daarmee mijn eetgewoontes omgooide, ben ik pas begonnen met ontbijten. Op instagram en in kookboeken zag ik allerlei kleurrijke ontbijtjes voorbij komen, er ging een totaal nieuwe wereld voor mij open. De wereld van lekkere ontbijtjes zonder brood, en ik dacht alleen nog maar: wauw dat wil ik ook! 

Na veel experimenteren met ontbijt recepten blijf ik tegenwoordig vooral hangen bij groene smoothies, mijn favoriete acai bowl en overnight oats. Na onze trip naar Berlijn is daar een nieuw favoriet ontbijt aan toegevoegd: boekweitcreme. Ik had dit thuis wel eens gemaakt, maar was het al bijna vergeten tot dat we het in Cafe Okay weer aten. Ik was weer helemaal verliefd en heb het sinds we terug zijn al meerdere keren gegeten. Tijd om een recept met jullie te delen dus.

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

Voor de boekweitcreme

- 175 g boekweitkorrels
- 1 banaan

- 2 dadels

- 1 el pindakaas

- 1 el kaneel

- 1 tl vanillepoeder of vanille extract 

- 150 ml amandelmelk

Voor de warme frambozensaus

- 75 g (bevroren) frambozen

- 1 el ahornsiroop


Optionele toppings: cacaonibs, gojibessen, hennepzaadjes, gepofte quinoa, gehakte nootjes, extra kaneel

Hoe maak je boekweitcrème

- Week de boekweitkorrels overnacht in water

- Giet de boekweitkorrels af en spoel ze af onder koud water

- Meng de ingrediënten voor de boekweitcreme in een blender en meng tot een gladde creme. Voeg eventueel nog wat extra amandelmelk toe als je blender het moeilijk heeft

- Doe de frambozen samen met de ahornsiroop in een klein pannetje en verwarm op middel-laag vuur

- Laat de saus 3 a 5 minuutjes zachtjes pruttelen op laag vuur en roer regelmatig

- Verdeel de boekweitcreme en warme frambozensaus over twee bakjes, serveer met eventuele toppings

Ook een beetje verliefd geworden op dit ontbijtje en ga je 'm uitproberen? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Joyce (vrijdag, 12 mei 2017 01:21)

  Oh ik heb direct zin om te ontbijten (en ben helemaal geen ontbijt-mens) haha. Super lekker!

 • #2

  Angelique (vrijdag, 12 mei 2017 14:47)

  Had ik ook, meteen naar de natuurvoedingswinkel gerend....hadden ze geen boekweitkorrels meer....op z'n vroegst maandag... :(
  Ik was helemaal teleurgesteld haha, het ziet er zo lekker uit en had me er echt op verheugd het morgenochtend te proeven!

 • #3

  Merel (dinsdag, 16 mei 2017 02:09)

  @Joyce: Je kunt zo maar eens ontbijt-mens gaan worden met dit lekkere ontbijtje! Haha ;)

 • #4

  Merel (dinsdag, 16 mei 2017 02:10)

  @Angelique: Wat flauw :( misschien hadden meerdere mensen hetzelfde idee, haha! Laat je me weten wanneer ze het wel weer hebben?