Lente risotto met groene asperge

Jaja, het heeft even op zich laten wachten maar we kunnen nu dan eindelijk gaan genieten van de lente. En daar hoort natuurlijk een lekker lente-proof recept bij! 

Risotto kan eigenlijk in elk seizoen, in de herfst is het lekker met paddenstoelen, in de winter maak ik het met bietjes en in de zomer met pesto en gegrilde courgette. Deze variant met asperges is ideaal voor de lente, wanneer het warmer begint te worden. De munt en citroen maken het lekker fris en de asperges mogen natuurlijk niet ontbreken in een lente recept. 

En voor wie bij het zien van het woord risotto al gelijk wil wegklikken, niet doen! Risotto is namelijk helemaal niet zo moeilijk als dat je zou denken. Toegegeven, het is absoluut geen pasta waar je 10 minuten niet naar om hoeft te kijken. Maar wanneer je eventjes wat extra tijd en aandacht te besteden hebt, zul je merken dat het helemaal niet zo ingewikkeld is.

Ingrediënten

Voor 2 personen

- 180 g risottorijst

- 1 L groentebouillon 

- 2 el olijfolie

- Ui

- 1 teentje knoflook

- Flinke scheut droge witte wijn

- 350 g groene asperges

- 75 g bevroren doperwtjes

- 5 takjes munt

- Takje basilicum

- 2 bosuitjes

- 2 el edelgistvlokken

- Handje gehakte pistache 

- Sap van 1 citroen

- 3 el cashewroom of sojaroom


Bereiding

- Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snij de munt in reepjes

- Snij de onderkant van de groene asperges af en kook ze in ongeveer 5 a 7 minuten, afhankelijk van de dikte, beetgaar

- Snij de asperges in 3 stukken, laat er 4 heel voor de opmaak van de borden

- Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 3 minuutjes

- Voeg de risottorijst toe en laat even fruiten tot de korrels een glazig worden

- Giet een flike scheut droge witte wijn in de pan en blijf ondertussen de risotto roeren tot het vocht bijna is verdampt

- Voeg 2 a 3 opscheplepels  bouillon toe en blijf roeren tot het vocht bijna verdampt is, let op dat de risotto niet droog mag koken, herhaal dit tot de risotto gaar is en wissel af en toe of met een scheutje droge witte wijn.

- Proef regelmatig om te bepalen of de risotto gaar is. De risotto is gaar wanneer de rijst zacht is maar nog wel een bite heeft aan de binnenkant

- Voeg in de laatse 2 minuten de doperwten, munt, citroensap, gesneden asperges en room toe aan de risotto en verwarm kort mee

- Verdeel de risotto over twee borden en serveer met de asperges, gehakte pistache nootjes, basilicum en bosui

Dit is echt zo'n lekker gerecht voor de lange lente avonden in de tuin! Ga jij het maken? Laat het me dan weten in de reacties.

Commentaar schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Linda - Zaailingen (dinsdag, 16 mei 2017 08:23)

    Goede timing dit! De asperges liggen al in de koelkast en ik had al verzonnen dat dat met het restje room maar risotto moest gaan worden :)

  • #2

    Jenn (dinsdag, 16 mei 2017)

    Ik heb nooit begrepen dat mensen risotto moeilijk vinden... Oke, je moet er bij blijven, maar los daarvan vind ik het een van de makkelijkste gerechten om te maken :P (en nee, ik ben absoluut geen topkok)

  • #3

    Merel (woensdag, 17 mei 2017 06:34)

    @Linda: Perfecte combinatie dus! :D eet smakelijk, hou je een restje over voor mij, hihi!

  • #4

    Merel (woensdag, 17 mei 2017 06:35)

    @Jenn: Precies! Ik ben ook echt geen masterchef maar risotto is prima te doen. Je moet alleen niet even weglopen ofzo. Eigenlijk is het gewoon heel mindfull: de hele tijd in de pan roeren en met je eten bezig zijn :) twee vliegen in een klap dus: lekker eten, en helemaal zen!