· 

Gaan wij in een tiny house wonen? Slapen in het Waterlandhuisje

waterlandhuisje

Wij gaan regelmatig een weekendje weg. Normaal kiezen we een bestemming uit aan de hand van toffe bezienswaardigheden, hotspots of de mooie natuur. Afgelopen weekend hadden we een andere tactiek gekozen bij het uitzoeken van een lokatie. We kozen een bestemming uit aan de hand van de accommodatie. We sliepen een nachtje in een heuse tiny house: het waterlandhuisje in Eindhoven. Hoe het was, en of wij in een tiny house gaan wonen lees je in dit artikel.

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Wat is een tiny house?

De "tiny house movement" is in Amerika al een aantal jaar een heus begrip. In Nederland beginnen we sinds kort ook kennis te maken met deze kleine huizen. Voor wie het totaal gemist heeft, even een korte introductie. Een tiny house is eigenlijk precies wat je denkt wat het is: een (heel) klein huisje, maar wel een volwaardige woning. Bij het bouwen van de huisjes wordt creatief gebruik gemaakt van ruimtes. Een tiny house is namelijk maximaal 50 m2 groot, ideaal gezien zelfvoorzienend en op een goede en duurzame manier gebouwd. 

Er zijn uiteenlopende reden waarom mensen kiezen om in een tiny house te gaan wonen. Je kunt hierbij denken aan een meer duurzame manier van leven, meer financiële vrijheid, eenvoudiger willen leven of de financiële situatie. 

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Het waterlandhuisje

Geïnspireerd door de Amerikaanse tiny house movement bouwde Reinoud, Peer en Teun het waterlandhuisje voor de Dutch Design Week in Eindhoven. Je vind het waterlandhuisje in Plug-In city op het oude bedrijven terrein van Philips, Strijp-S. 

Het huisje is mobiel en heeft al op meerdere plekken gestaan. Sinds 2015 wordt dit kleine huisje ook gebruikt als bed and breakfast en kun je er overnachten.

Het huisje is van alle gemakken voorzien, je hebt een klein keukentje, een bank, een slaapzolder, stormend water en zelfs een kleine badkamer. Dit alles vind je op 8(!!)m2. 

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Ontvangst

Nadat we rond de middag in Eindhoven waren aangekomen en hadden geluncht bij The Happiness Kitchen, reden we door naar Strijp-S om het waterlandhuisje te gaan bekijken. We werden ontvangen door een van de initiatiefnemers van het waterlandhuisje. Reinoud gaf ons een "grand tour" door het huisje en na ongeveer een kwartiertje praten over tiny houses waren we alleen in "ons huisje". 
We ruimde onze spullen op en gingen Strijp-S verkennen. Al hadden we maar weinig spullen meegenomen, ze ergens kwijt kunnen was toch wel een een uitdaging. Want hoewel de ruimtes optimaal benut zijn, op 8m2 is gewoon erg weinig plek voor spullen. 

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Strijp-S

Bij een tiny house zie ik eigenlijk een huisje in de middle of nowhere voor me. Dat is in het geval van het waterlandhuisje absoluut niet zo. Die staat namelijk midden in het creatieve hart van Eindhoven, Strijp-S. Je vind hier onder andere een skate hal, jonge ondernemers in kleine winkels, een markthal en tal van hippe cafeetjes en restaurants. Wij kregen er een beetje een festival gevoel van. Het was zonnig, de terrasjes zaten vol, er was muziek en iedereen was vrolijk. Best wel een fijne plek om eventjes te wonen dus. 

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Klein is fijn

Nadat we Strijp-S hadden verkend en wat boodschappen hadden gedaan besloten we zoveel mogelijk tijd door te brengen in ons huisje. We kregen het voor elkaar een heuse maaltijd op tafel te krijgen en bleven lekker lang op ons mini terras hangen. In het waterlandhuisje lagen een aantal spelletjes, dus we besloten een ouderwets gezellige spelletjesavond te houden. Na een paar potjes scrabble begon het af te koelen en zijn we binnen een boek gaan lezen. Ook al was het bloedheet geweest die dag, ons huisje was toch redelijk koel. Best fijn wanneer je op een slaapzolder moet slapen. Het slapen was eigenlijk ook heel fijn, we paste precies op het matras en het leek een beetje op kamperen in een tent. (maar dan wel comfortabel, haha). De volgende ochtend was het helaas alweer tijd om te gaan, we maakte een ontbijtje en ruimde onze spullen op. En dat laatste is absoluut een voordeel van zo'n klein huisje, het is namelijk binnen no-time weer op orde. 

waterlandhuisje

Wat vonden wij er van?

Eigenlijk heb je helemaal niet door dat je in zo'n kleine ruimte bent. Op de foto's lijkt het minuscuul, maar wanneer je er bent zul je merken dat je jezelf al snel als in een echt huis voelt. Het hoge plafond, de meubels en de houten vloer doen veel. Geen moment had ik het idee dat ik een caravan was, terwijl je dat van de buitenkant toch een klein beetje verwacht. 

Slapen in een tiny house laat je anders kijken naar je eigen huis. Want eerlijk is eerlijk, we hebben helemaal niet zoveel ruimte nodig. We zitten altijd op dezelfde plek op de bank, in onze slaapkamer gebruiken we alleen het bed en de eettafel is vaker leeg dan vol. Vooral het aantal spullen die we gebruiken valt op, er staat niet veel in het huisje, maar dat hebben we ook niet nodig. We zijn de laatste tijd al flink aan het ontspullen geslagen, en de rust van het huisje geeft alleen nog maar meer motivatie om hier mee door te gaan. Ik vind dat we met z'n alle veel te veel kopen, en deze overnachting laat mij toch weer inzien dat al die spullen nergens voor nodig zijn.

waterlandhuisje
waterlandhuisje

Gaan wij in een tiny house wonen?

Voorafgaand aan ons weekendje Eindhoven is het thuis al een aantal keer ter spraken gekomen: wonen in een tiny house. Het leek mij de ideale oplossing om meer vrijheid te krijgen. We zouden minder kunnen gaan werken en we zouden bijvoorbeeld meer op reis kunnen omdat de woonlasten lager zijn. En natuurlijk zijn de voordelen van wonen in een tiny house op het gebied van duurzaamheid ook mooi meegenomen. Slapen in het waterlandhuisje leek ons een mooie eerste test om te kijken of het ook echt iets voor ons kon zijn. Zoals je al een beetje uit mijn verhaal hebt kunnen halen is het prima bevallen. Nu zijn we niet direct van plan om op 8m2 te gaan wonen en maak je zo'n beslissing niet op basis van een nachtje slapen, maar ik ben na deze ervaring zeker gemotiveerd om dit plan wat verder te gaan onderzoeken. Wie weet, wordt vervolgd dus! 

waterlandhuisje

Ik kan iedereen aanraden om een eens nachtje hier te gaan slapen. Gewoon omdat het heel knus is, maar ook doordat je er weer net wat bewuster van word dan dat je misschien al was. Durf jij het aan? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Desi (donderdag, 01 juni 2017 06:43)

  Oooh wat ontzettend gaaf dit! Een Tiny house lijkt me echt heel erg fijn, al is 8 m2 wel erg weinig. Ik ben heel benieuwd of je binnenkort toch de stap gaat zetten. Lijkt me super boeiend dat proces te kunnen volgen!

 • #2

  Marianne (donderdag, 01 juni 2017 07:40)

  Oh, wat leuk! Ben ook een tijdje helemaal verzot geweest op tiny houses! Wist niet dat het in Nederland ook mogelijk was om er te logeren, super initiatief :-) Nu met een dreumes en een baby op komst is het voor ons niet meer haalbaar, maar het ideaal erachter vind ik wel heel mooi!

 • #3

  Iris (donderdag, 01 juni 2017 08:03)

  Wat super leuk Merel! Zowel het huisje als jullie onderzoek naar de mogelijkheden voor een Tiny house. Klinkt als een h geslaagd weekendje weg!! Liefs

 • #4

  Marieke | Bluebell Forest (zaterdag, 03 juni 2017 03:53)

  Wat leuk! Ik vind zelf de tiny house movement echt heel erg tof en zou het leuk vinden om ooit in een tiny house te wonen. Vooral als student heeft het zeker zijn charme aangezien het wel helemaal van jezelf is en niet super duur.

 • #5

  Linda - Zaailingen (zaterdag, 03 juni 2017 12:43)

  Wat leuk dat jullie daar zijn gaan logeren! Lijkt me heel tof om eens mee te maken, maar om te wonen gaat me wel echt wat te ver. Met z'n tweeën op een flatje van 45 m2 is ons tiny genoeg ;) Met minder (nieuwe) spullen leven ben ik het dan wel weer volledig mee eens! Minder spullen, minder geld en ruimte nodig, minder milieudruk, minder naar de stad, minder opruimen, meer tijd voor leuke dingen = alleen maar voordelen :)

  Had je al gezien dat Natasja van Groene Manieren bezig is met een tiny house? Dat volg ik graag van een afstandje ;) https://vangrootnaarkleinnl.wordpress.com/

 • #6

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:21)

  @Desi: Het lijkt mij dus ook echt heel fijn! Het is ook echt heel tof een nachtje in dit huisje te mogen slapen :) ken je de blog groene manieren? Die is nu bezig met het proces, erg leuk om te volgen. Maar voor mij ook een beetje ontmoedigend: je moet zo ontzettend veel doen en regelen.

 • #7

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:22)

  @Marianne: Met een kleintje op komst is het inderdaad wat lastiger. Met een kindje in het waterlandhuisje slapen kan wel denk ik! Dan heb je het toch nog een beetje ervaren :)

 • #8

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:28)

  @Iris: Ik vind het zelf ook echt hele leuke ontwikkelingen! Liefs!

 • #9

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:29)

  @Marieke: Als student lijkt het mij ook ideaal! Ik heb toen ik inmiddels werkte een tijdje in studentenhuizen gewoond, maar ik had echt veel liever in een tiny house gewoond! Toch wel fijn om alles voor jezelf te hebben.

 • #10

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:34)

  @Linda: Ja echt een keertje doen! Jullie flatje is praktisch gezien al een tiny house dus, haha. Ons huis is wel "groot" en aan 120m2 hebben wij vooral heel veel kosten en niet zoveel woonplezier. Je hebt veel ruimtes waar je niets mee doet maar die moet je ook gewoon schoonmaken en betalen. Misschien word het uiteindelijk ook geen tiny house maar een wat afgelegen oud huisje ergens voor een zacht prijsje.

  De blog van Natasja volg ik ook. Mooi om haar proces te zien, al ontmoedigd het mij wel een beetje. Als ik zie hoeveel geregel en gedoe is om zo'n huisje te laten bouwen heb ik al gauw zoiets van laat maar.