· 

De allermakkelijkste vegan koekjes

vegan koekjes

Het is weekend, dus tijd om te bakken. Deze koekjes zijn de allermakkelijkste koekjes ooit, en ook nog een vegan! Je hebt dus helemaal geen excuus meer nodig om niet je keuken in te duiken en deze koekjes te maken voor de visite. Of gewoon voor jezelf natuurlijk.

Op zoek naar hygge

Heb je de term "Hygge" al wel eens voorbij horen komen? Het boek van Meik Wiking is mega populair en sinds ik afgelopen winter Hygge - de Deense kunst van het leven in huis en ben ik in de ban van dit fenomeen.

Hygge kun je vrij vertaald in het Nederlands omschrijven als gezelligheid, knus of huiselijkheid. Maar het is toch net wat anders want hygge kan namelijk in je eentje, en gezelligheid niet. 

Eigenlijk ligt hygge erg dicht bij mij: kaarsen branden, kussentjes, etentjes met vrienden, een goed boek onder een dekentjes, slow coffee, meer de natuur in en gezellig, rustig samen zijn. Maar het boek liet mij ook inzien dat ik eigenlijk niet vaak genoeg aan hygge doe. Ik heb het altijd net iets te druk, kom soms maanden de stad niet uit en zit zaker met mijn telefoon in mijn hand dan met een goed boek. 

En dat mag best anders, realiseer ik mezelf tegenwoordig steeds vaker. Ik leg mijn telefoon vaker weg, probeer wat vaker naar buiten te gaan of ik bak iets lekkers voor mijzelf of voor familie. (zoals deze koekjes) En dat werkt echt! Sinds ik wat meer Hygge ben gaan toepassen in mijn bezigheden voel ik mezelf  een klein stukje gelukkiger.

Druk druk druk

Soms denk ik dat Hygge precies is wat wij in Nederland met z'n alle een beetje nodig hebben. Ik hoop dan ook dat meer mensen dit mooie boek gaan lezen en zich laten inspireren door deze Deense kunst van het leven. Het boek leest lekker makkelijk weg, is mooi vormgegeven en het maakt je op een laagdrempelige manier bewust van je veel te drukke leven. 

En voor een  "hygge-light" weekend besteding heb ik wat voor je! Deze koekjes zijn zelfgebakken (hygge verantwoord), maar ook heel makkelijk en snel te maken (niet zo hygge verantwoord). De koekjes opeten met mensen die je lief vind is dan weer wel heel erg hygge. 

vegan koekjes

Ingrediënten

Voor ongeveer 16 koekjes

- 240 g amandelmeel

- 1/2 tl bakpoeder

- 100 g ahornsiroop

- 2 tl vanille extract

Bereiding

- Verwarm de oven voor op 200 graden

- Meng de amandelmeel en de bakpoeder met elkaar in een grote kom

- Roer de ahornsiroop en vanille extract door het meel tot het een plakkerig, samenhangend deeg vormt

- Bekleed een bakplaat met bakpapier

- Haal met een eetlepel deeg uit de kom en vorm tussen je handen tot een balletje, leg op de bakplaat en druk met de onderkant van een glas plat tot een klein koekje

- Herhaal dit tot het deeg op is en je ongeveer 16 koekjes hebt

- Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Ze zijn gaar wanneer de bovenkant kleine scheuren heeft en krokant is, de onderkant moet droog zijn

- Laat de koekjes kort afkoelen op de bakplaat en laat ze vervolgens afkoelen op een rek

Ga jij deze koekjes maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes. 

Reactie schrijven

Commentaren: 21
 • #1

  Djuli (zondag, 04 juni 2017 08:52)

  Mmm die zien er lekker uit! En zo simpel, wat leuk! Ga het snel eens proberen!

 • #2

  Merel (maandag, 05 juni 2017 02:18)

  @Djuli: Jaaa echt doen! Ze zijn ook echt heel lekker :) knapperig aan de buitenkant en een beetje zacht van binnen. Ze gaan wel snel op, haha!

 • #3

  Rianne (maandag, 05 juni 2017 03:13)

  Als je ook nog amandelextract extra toevoegt , zouden ze dan niet net als bitterkoekjes kunnen smaken? Ze lijken een beetje de structuur daarvan te hebben. Zijn er eigenlijk vegan bitterkoekjes? Daar moet ik toch eens naar gaan zoeken :) dan kan ik bitterkoekjes ijs maken met de swedish glace vanille ijs. Lijkt me ook erg hygge om dat lekker op te puzzelen onder een dekentje op de bank met een mooie film of goed boek erbij :) Ik ga dit recept in elk geval ook een keer proberen, moet ik alleen eerst weer eens een keer amandelmeel kopen :)

 • #4

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:36)

  @Rianne: Dat bedacht ik mezelf toevallig ook! Het koekje zelf smaakt er al redelijk na dus als je dit toevoegt is het precies bitterkoekjes. Jouw idee klinkt zo geweldig! Ik wil het nu ook, haha! Amandelmeel is sowieso een aanrader, je kunt er ook een lekkere crumble mee maken bijvoorbeeld.

 • #5

  Hanne (woensdag, 20 december 2017 10:53)

  Vandaag gebakken en ze waren heerlijk. Ik heb er wat amandelextract bij gedaan en het waren echte bitterkoekjes. Volgende week met kerst gaan we er bitterkoekjes pudding mee maken. Bedankt voor het recept :-)

 • #6

  Hanne (woensdag, 20 december 2017 10:58)

  Nog een vraag: Heb je tips voor goedkoper amandelmeel? Ik heb het bij de ah gekocht, maar vond het behoorlijk prijzig. Alvast bedankt :-)

 • #7

  Merel (woensdag, 27 december 2017 02:31)

  @Hanne: Ik ga het zelf ook nog een keer proberen met amandelextract, lijkt me heerlijk! Ik heb al zo lang geen bitterkoekjes pudding meer op. Bij ekoplaza kun je grotere verpakkingen amandelmeel kopen, dat is iets goedkoper dan de kleine verpakkingen bij AH. Ik koop het zelf regelmatig in Duitsland. Ik woon dicht bij de grens en het is daar een stuk goedkoper.

 • #8

  Christine (zaterdag, 03 februari 2018 13:25)

  Net uit de oven gehaald. Zijn superlekker! Denk niet dat ze het weekend overleven;)

 • #9

  Merel (dinsdag, 06 februari 2018 00:34)

  @Christine: Ik vrees er voor, haha! Ik heb ze toevallig vorige week ook weer gemaakt en ze gaan op de een of andere manier altijd heel erg snel op ;)

 • #10

  Ellen (donderdag, 26 april 2018 08:57)

  Ik koop amandelmeel bij Holland&Barrett. Zij hebben vaak aanbiedingen zoaks 2e halve prijs of 2e artikel voor 1 euro.

 • #11

  Merel (woensdag, 02 mei 2018 00:48)

  @Ellen: Dat is een goeie! Als die actie de volgende keer weer is dan ga ik amandelmeel inslaan.

 • #12

  Carolien (zaterdag, 16 juni 2018 08:32)

  Het is ook super lekker om de helft kokosmeel en de helft amandelmeel te doen! Dat geeft een soort kokosmacroon smaak.

 • #13

  Merel (maandag, 18 juni 2018 10:20)

  @Carolien: Ohh dat klinkt inderdaad erg lekker! Ik heb zelf ook nog wel een lekker kokosmacroon recept, dat zal ik binnenkort eens fotograferen en posten :) ik ben echt gek op die dingen!

 • #14

  Joosie (vrijdag, 10 augustus 2018 10:56)

  Nou, ik krijg gasten die graag vegan willen en heb ze ook gemaakt. Ze smaken best goed en zijn knapperig. Ze zijn ook wat vat maar dat komt misschien omdat ik mijn maatlepeltje als vormpje heb gebruikt om ze mooi uniform te krijgen. Ik ben benieuwd wat mijn gasten ervan gaan vinden!

 • #15

  Merel (dinsdag, 14 augustus 2018 14:12)

  @Joosie: Hopelijk zijn ze in de smaak gevallen! :)

 • #16

  Remi (vrijdag, 28 september 2018 08:08)

  Ik denk dat ik wat verkeerd doe want bij mij smaken ze echt niet als bitterkoekjes. Ze worden droog en weinig smaak.

 • #17

  Merel (vrijdag, 28 september 2018 09:34)

  @Remi: Wat jammer! Ik denk dat je ze wat te lang in de oven hebt gedaan wellicht? En als je echt de bitterkoekjes smaak wilt moet je er nog een beetje (bitter) amandelextract bij doen, anders is het voornamelijk de textuur die er op lijkt.

 • #18

  Emy (zaterdag, 07 december 2019 00:38)

  rijzen deze koekjes? Ik wil er een tekst in stempelen, maar dan moeten ze niet rijzen anders ben ik de tekst kwijt:P
  Of andere opties voor vegan stempelkoekjes?

 • #19

  Merel (dinsdag, 10 december 2019 02:55)

  @Emy: de koekjes rijzen niet echt, maar ze zijn niet geschikt om te stempelen. Je kunt het beste op zoek gaan naar vegan zandkoekjes of gingerbread cookies als je ze graag wilt stempelen.

 • #20

  Fien (maandag, 30 maart 2020 17:34)

  Yep! Gemaakt. Echt exactly zoals beschreven. Lekker maar nog niet overheerlijk omdat ze mega uitgelopen zijn en meer op kletskoppen leken. Komende week weer proberen, iemand nog tips?

 • #21

  Merel (dinsdag, 31 maart 2020 07:34)

  @Fien: Misschien stond je oven aan de warme kant? Iedere oven heeft zo zijn afwijkingen. Het kan ook zijn dat je balletjes al te plat waren gedrukt waardoor ze nog meer gaan uitlopen? Het moet echt als een balletje in de oven in ieder geval. In dit filmpje maak ik ze ook: https://youtu.be/crwveiwjEAA misschien kun je daar zien of er iets afwijkend was met hoe het er bij jou uit zag?