· 

World environment day: 6 documentaires over klimaatverandering

documentaires over klimaatverandering

Vandaag is het World Environment Day, een dag waarbij we extra stil staan bij het milieu. Ter ere van deze dag deel ik een lijstje met must see documentaires over klimaatverandering en onze invloed op het milieu. 

Before the Flood

before the flood

Over klimaatverandering is al veel geschreven door wetenschappers en journalisten. Maar toch blijft het lastig om dit bij het grote publiek onder het oog te brengen. Leonardo di Caprio besloot hier verandering in te brengen door een film te maken over klimaatverandering. In Before the Flood neemt hij je mee naar plekken waar klimaatverandering nu al gaande zijn. Ik vond het behoorlijk indrukwekkend om deze documentaire te zien. Vooral het stukje over de rijzende zeespiegel bij eilandengroep Kiribati heeft grote indruk op mij gemaakt. Before the Flood maakt klimaatverandering tastbaar en mag daarom niet ontbreken in dit lijstje.

Before the Flood is hier gratis te bekijken, de dvd kan je via deze link kopen.

Cowspiracy

cowspiracy

Als je maar zin en tijd hebt om een film te kijken, dan moet je echt Cowspiracy kijken. In deze documentaire ontdekt Kip Anderson de grootste oorzaak van milieuverandering. In Cowspiracy laat Anderson onder andere zien hoe grote milieuorganisaties zoals Greenpeace opzettelijk zwijgen over de grote nadelen van dierlijke landbouw. Toen ik deze docu voor het eerst keek waren we nog maar net een weekje vegan gaan eten, na het zien stond ik echt 100% achter onze beslissing. Deze documentaire is een echte eyeopener en een must see voor iedereen die meer wilt weten over de invloed van onze eetgewoontes op het milieu.

Cowspiracy is gratis te bekijken op Netflix. Wil je liever een boek lezen? Bestel dan het Cowspiracy boek via bol.com

De prijsvechter

de prijsvechter

De prijsvechter is een driedelige documentaire serie van de NPO waarin Roland Duong en Marijn Frank de oorzaken en gevolgen van onze "goedkooplust" onderzoeken. Deze documentaire laat zien dat we leven in een consumptiemaatschappij en in een weggooimaatschappij. Want zeg nu zelf, wanneer je iets koopt voor €1,50 bij Action, dan ga je het niet laten repareren wanneer het stuk is. De prijsvechter onderzoekt waar deze goedkope spullen vandaan komen en hoe het komt dat ze zo goedkoop kunnen zijn. Ook de invloed op het milieu van al deze "plastic troep" komt aan bod. Na het zien van de documentaire denk ik in ieder geval nog wel even na voordat ik zwicht voor een koopje.

De prijsvechter is online te bekijken via de NPO.

The true cost

the true cost

The true cost neemt je mee in de wereld van mode. Deze documentaire laat je kennis maken met het begrip fast fashion. In the true cost worden beelden vertoond van de fabrieken in Azië waar arbeiders onder mensonterende omstandigheden moeten werken. Maar ook het milieu heeft te lijden onder de mode-industrie, het is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit komt niet alleen door de giftige stoffen die worden gebruikt bij de productie van kleding, maar ook doordat er zo enorm veel kleding wordt weggegooid.  Wees gewaarschuwd: na het zien van deze docu word je kijk op mode enorm veranderd.

The true cost is online te bekijken via onder andere Netflix.

Terra

terra

Terra vertelt over het verhaal van onze aarde en hoe de mens steeds meer het contact met de natuur verliest. Terra neemt je mee in de geschiedenis van de aarde, en hierbij komen de meest indrukwekkende beelden voorbij. Terwijl Terra aan het begin het meest  weg heeft van natuurfilm, komt steeds vaker de mens in beeld. De ontwikkeling van de mens heeft grote invloed op de aarde en dieren, we raken steeds meer geïsoleerd en zijn het contact met de natuur aan het verliezen.  Dit alles weten de makers van deze film haarscherp over te brengen, een echte must see dus!

Terra is online te bekijken op Netflix.

A plastic ocean

a plastic ocean

Eigenlijk zou dit lijstje maar 5 documentaires bevatten, maar nadat ik gisteren a plastic ocean keek wist ik dat deze niet mocht ontbreken. A plastic ocean gaat over de plasticsoep in onze oceanen. Het laat cijfers zien van hoeveel plastic we verbruiken (best wel schrikken) en er word onderzoek gedaan op de zeebodem waar je enorm veel afval tegenkomt. Iedereen kent denk ik het fenomeen plasticsoep wel, maar ik had het persoonlijk nog niet eerder zo sterk in beeld gebracht zien worden. Wat veel indruk op mij heeft gemaakt zijn de grote hoeveelheden plastic die zeevogels binnen krijgen. A plastic ocean is een absolute must see en mag in dit lijstje over klimaatverandering niet ontbreken.

A Plastic Ocean is online te bekijken via Netflix.

Ik heb al deze documentaires  over klimaatverandering natuurlijk ook zelf bekeken. Ik mag dan ook uit ervaring spreken dat ze echt iets met je doen. In mijn ogen doet een goede documentaire over klimaatverandering dan ook meer dan een boek of artikel. De beelden maken het tastbaar en na 1,5 uur zijn je ogen geopend. 

Kende jij deze documentaires al? En wat is jouw favoriet? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  Claire (maandag, 05 juni 2017 04:00)

  Fijn overzicht! De eerste drie heb ik gezien maar de laatste drie nog niet. Gelukkig heb ik Netflix dus ik ga ze allemaal binnenkort even bekijken. Dankjewel voor de inspiratie!

 • #2

  Marieke (maandag, 05 juni 2017 09:57)

  Ik ben vooral heel benieuwd naar Terra. Die ga ik vanavond denk ik kijken :) Thanks voor de tips!

 • #3

  Desi (maandag, 05 juni 2017 11:10)

  Behalve de laatste twee, heb ik ze allemaal gezien. Heel erg indrukwekkend!
  Ik vond bag it ook een aanrader trouwens! Ken je die al?

 • #4

  Natasja de Veth (maandag, 05 juni 2017 12:48)

  Cowspiracy en The True Cost kende ik al, de andere nog niet. Bedankt voor de inspiratie! Ik ga er zo eentje opzetten denk ik.

 • #5

  Stephanie (maandag, 05 juni 2017 13:31)

  Wat een fijn lijstje! Ik ben nieuw met documentaires, dacht altijd dat ze saai waren... Ik heb vorige week de docu over minimalisme gezien en heb het nu helemaal te pakken! :)

 • #6

  Karlijn (maandag, 05 juni 2017 14:34)

  Alle documentaires klinken erg interessant, maar ik ben vooral erg benieuwd naar A plastic ocean!

 • #7

  Marianne (dinsdag, 06 juni 2017 04:51)

  Ik kende Cowspiracy en The True Cost en die vond ik heel indrukwekkend. Ik vertrouw daarom op je andere tips en zet die ook op mijn to-watch-list :-)

 • #8

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:38)

  @Claire: Jaja, Netflix is toch ook nog een beetje maatschappelijk verantwoord ;) laat je me weten hoe je ze vond?

 • #9

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:39)

  @Marieke: Ik hoop dat je 'm interessant vond :)

 • #10

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:42)

  @Desi: Die ken ik nog niet, ik heb m gelijk opgezocht en ga m binnenkort kijken. Bedankt voor de tip! <3

 • #11

  Merel (woensdag, 07 juni 2017)

  @Natasja: De andere zijn ook enorm inspirerend! Hopelijk heb je iets aan mijn lijstje.

 • #12

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:47)

  @Stephanie: Hoeft helemaal niets saai aan te zijn inderdaad. The Minimalist vond ik ook erg fijn!

 • #13

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:48)

  @Karlijn: Hij is ook echt heel erg boeiend. Laat je het me weten wanneer je 'm hebt bekeken?

 • #14

  Merel (woensdag, 07 juni 2017 14:50)

  @Marianne: Die twee zijn ook echt films waarvan ik vind dat iedereen met maar weinig tijd ze toch moet zien ;) al is de rest even inspirerend natuurlijk!

 • #15

  Stéphanie B. (zaterdag, 17 juni 2017 17:14)

  Oh ja De prijsvechter is een hele goeie die je niet vaak hoort vallen.

 • #16

  Merel (maandag, 19 juni 2017 00:28)

  @Stéphanie: En dat terwijl ie echt heel erg goed is, jammer dat ie snel wordt vergeten.