· 

Kookboek review: Blissful Basil

blissful basil

Soms weet je al voordat een kookboek uitkomt dat je 'm graag wilt hebben. Dat is precies wat ik had toen ik hoorde dat Ashley Melillo van de blog Blissful Basil een kookboek ging uitbrengen. Ik volg haar blog al een tijdje en ben gek op haar lekkere recepten en lichte foto's. In dit artikel vertel ik jullie of haar kookboek mijn hoge verwachtingen heeft kunnen waarmaken.

Blissful basil

Op de kaft van het kookboek staat de inhoud al goed omschreven: "over 100 plant-powered recipes to unearth vibrancy, health & happiness". De recepten uit het boek zijn gezond en gebaseerd op whole foods, maar daardoor zeker niet saai. Verwacht originele recepten voorzien van mooie grote foto's. Wat ik zelf een leuk detail vind is dat ieder recept is voorzien van een tip. Dit kan gaan over hoe je de noten vervangt bij een allergie, wat je kan doen als je een bepaald ingrediënt niet kan vinden of wat je kunt doen om het recept op een net iets andere manier te maken voor de afwisseling. 

blissful basil

Inhoud

In Blissful Basil vind je recepten die geschikt zijn voor ieder moment van de dag en iedere tijd van het jaar. Er zit veel afwisseling in de soorten recepten, zo kun je zelf kiezen of je iets meer tijd wilt besteden aan een recept of juist snel klaar wilt zijn. 

De indeling van de recepten ziet er als volgt uit: 

 • Breakfast + Brunch, 15 recepten voor zowel doordeweekse ontbijtjes als brunches voor het weekend
 • Smoothies + Juices, 9 verrassende recepten voor smoothies 
 • Snacks + Appetizers, 15 recepten voor zowel zoete als hartige snacks en voorgerechten
 • Soups + Salads, 3 recepten voor soep en 8 originele salade recepten
 • Power bowls, 7 recepten voor vullende foodbowls
 • Sandwiches, Taco + Pizza, 10 gezonde vegan fastfood recepten
 • Pasta + Noodles, 7 makkelijke recepten met pasta of noodles 
 • Veggie-centric mains, 7 hoofdgerechten met groenten in de hoofdrol
 • Sophisticated Sweets + simple treats, 16 zoete recepten voor zowel kleine snacks of taarten
 • Homemade Stapels, 22 basisrecepten voor onder andere kaas, sausjes en deeg

Recepten

blissful basil

Raw apple-cinnamon breakfast parfait with cinnamon soft serve (pag. 38)

Mijn oog valt niet zo snel op ontbijtrecepten in een kookboek, maar toen ik deze zag wist ik dat ik het wou proberen! Deze parfait maak je met dadels, appels en kaneel nicecream. Het doet me een beetje denken aan appeltaart en ik word hier echt heel erg enthousiast van in de ochtend!

blissful basil

Creamy cauliflower + tumeric soup with smoky shiitake bacon (pag. 130)

Ik had nog niet eerder bloemkoolsoep op, ook de combinatie van bloemkool en kurkuma kende ik nog niet. Zonde eigenlijk, want dit was echt heel erg lekker! De soep wordt romig door het toevoegen van cashew bij het blenden. De shiitake bacon was makkelijk te bereiden en het knapperige van deze bacon past goed bij de romigheid van de soep. Een blijvertje dus!

blissful basil

Cosmically fudgy cacao-tahini brownies (pag. 251)

Brownies zijn eigenlijk altijd een goed idee. Toen ik graag wat zoets wou maken uit het boek viel mijn oog dan ook direct op deze tahini brownies. Mijn baksel was iets minder fotogeniek dan in het boek, maar daardoor absoluut niet minder lekker. De combinatie van tahin en chocolade is trouwens echt werelds, waarom had ik dit zelf niet bedacht!  

blissful basil

Swift sweet potato coconut curry (pag. 171)

Deze zoete aardappel curry is niet het meest spannende gerecht uit het boek. Het mistte een beetje pittigheid en de saus was erg dun. Maar ik vond 'm prima voor op een doordeweeks avond. In de curry zaten rozijnen, ik had dit niet eerder in een curry geprobeerd maar vond het erg lekker.

blissful basil

Roasted balsamic cauliflower steaks with tomato-basil relish (pag. 106)

Nog een recept met bloemkool! Deze cauliflower steak stonden ingedeeld bij de voorgerechten. Wij aten het als hoofdgerecht met groene asperge en gepofte krieltjes. Ik was al een tijdje benieuwd naar hoe zo'n bloemkool steak nu zou smaken en durfde het nog niet aan om ze te maken. Ik was positief verrast, erg lekker en makkelijk om te maken!

Overige recepten

Naast deze recepten vond ik onder andere ook de recepten voor portobello pizza met hennep-mozzarella kaas erg geslaagd. Mijn favoriete recept uit het boek zijn de "crispy cauliflower taco's (alweer bloemkool) with tangy slaw + avocado crema" het recept staat hier regelmatig op het menu en we blijven het lekker vinden.

blissful basil

Oordeel

Ik denk dat jullie al wel kunnen raden dat ik enthousiast ben. Blissful Basil staat bomvol lekkere en gezonde recepten en door de afwisseling blijft het interessant. Als ik nu door het boek blader heb ik direct weer zin om er uit te gaan koken. 

Ik denk dat het boek zowel voor de beginnende vegan als de ervaren veganist een mooi boek is, er staan zowel lekkere basics in als vernieuwende recepten. Een echte must have dus voor in de boekenkast!

Waar te koop?

Blissful Basil is alleen te koop in het Engels. Je koopt het boek voor €20,99 via deze link bij bol.com. Liever een ebook? Die koop je voor €20,56 via deze link bij bol.com. 

Heb jij dit kookboek ook in huis? Laat het me weten in de reacties!

Dit artikel bevalt affiliatie links naar het partnerprogramma van bol.com. Dit houdt in dat wanneer jij via mijn link een product bestelt, ik daar een klein percentage voor krijg terwijl je niets extra betaald voor het product.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (dinsdag, 13 juni 2017 10:19)

  Wauw klinkt als een tof kookboek! Deze recepten zijn ook niet zo standaard (zoals bonen brownies enzo).

 • #2

  Djuli (woensdag, 14 juni 2017 03:52)

  Mmm dat ontbijtje! Ziet er allemaal heel lekker uit!

 • #3

  Merel (donderdag, 15 juni 2017 15:22)

  @Djuli, @Claire: Het boek is echt een aanrader, super lekkere dingen!