· 

Duurzaam shoppen, hoe doe je dat eigenlijk?

duurzaam shoppen

Onlangs schreef ik over mijn favoriete documentaires over duurzaamheid. Een van die documentaires is True Cost. Een film over de mode industrie en het fenomeen fast fashion. Na het zien was ik vastberaden om hier niet aan mee te doen. En dat gaat met vallen en opstaan, want hoe je shop je eigenlijk duurzaam? En wat is duurzame kleding eigenlijk?

Fast fashion

Om er achter te komen wat duurzame kleding is, moeten we beginnen bij wat het in ieder geval niet is. Dit vond ik zelf het makkelijkste deel. Wat je voor een duurzame kledingkast niet moet kopen is namelijk fast fashion. 

Wat is fast fashion nu eigenlijk? Fast fashion is kleding die goedkoop in de winkels ligt en die continu voldoen aan de laatste trends. Nu is het voldoen aan trends natuurlijk niet verkeerd, maar omdat tegenwoordig de trends zo snel gaan liggen er wekelijks nieuwe collecties in de winkels. Dit moet natuurlijk zo snel en goedkoop mogelijk geproduceerd worden, met alle gevolgen voorzien voor de arbeiders en het milieu.

Waarom kopen we fast fashion?

Fast fashion is iets wat erg aantrekkelijk is: het is goedkoop en je loopt er hip bij. Met een outfit van €50 aan de laatste trends voldoen, dat willen we allemaal toch?  Wanneer je 10 kledingstukken voor een klein prijsje kunt kopen bij de Primark of H&M voelen we onszelf even goed: we hebben geld bespaard! Maar is dit eigenlijk wel echt  zo? De fast fashion ketens verleiden ons continu om iets nieuws te kopen. Iets wat je vandaag koopt, is over een maand alweer uit de mode. De kleding gaat ook niet zo lang mee, dus wanneer je weer een nieuwe collectie voor een zacht prijsje ziet liggen kom je al gauw weer in de verleiding iets nieuws te kopen.

Ben ik schuldig?

Ook ik deed hier jaren lang aan mee. Ik had een uitpuilende kledingkast met spullen waar ik niet echt gelukkig mee was. Telkens ging ik op zoek naar iets nieuws wat wel aan mijn verwachtingen voldeed. En met zo'n zacht prijsje maak je snel een compromis. Dat niet zo lekker zittende shirtje zit voor €5 namelijk toch wel een stukje beter, maar uiteindelijk verdwijnt ie ongedragen in de kast. Het is nog maar sinds 1,5 jaar dat ik bewust kijk naar welke kleding ik in huis haal. Ik koop zoveel mogelijk fair fashion en duurzaam en zoveel mogelijk kleding die tijdloos is en waar ik oprecht gelukkig van wordt. 

Maar hoe koop je nu duurzaam?

Wij als consument zijn de enige die iets aan fast fashion kunnen doen door duurzame kleding te kopen bij eerlijke bedrijven of door minder te kopen. 

 

Koop minder

Minder kopen is (voor mij) eigenlijk het meest simpel, je investeert alleen in kleding waarvan je weet dat je het voor langere tijd leuk vind. Ik let hier zelf altijd op de kwaliteit van de kleding. Ik geef liever €50 meer uit voor een kledingstuk van goede kwaliteit waardoor ik er ook echt langer plezier van heb. Wanneer je minder koopt is het niet altijd handig om mee te gaan met de grote trends. Kies voor goede basics en tijdloze items. 

In plaats van kopen kan je ook kleding lenen. Door de Buy Nothing New-month kwam ik in aanraking met de LENA fashion library. Dat is een soort bibliotheek voor kleding. Je kunt hier een abonnement nemen en kleding lenen. Ik heb zelf nog niets geleend maar het staat op de planning. 


Koop fair

Fair fashion kopen klinkt makkelijk: mijd goedkope kleding bij grote winkels en je bent er. Maar helaas ligt het wat ingewikkelder. De prijs zegt namelijk niets over de duurzaamheid. En eigenlijk zegt niets aan een kledingstuk je iets over in hoeverre het eerlijk is geproduceerd. Want dat een kledingstuk afkomstig is uit Azië wil niet perse zeggen dat het niet duurzaam is. Er zijn een paar handige websites waarmee je dit kunt checken zoals rankabrand

Shop bij fair fashion winkels of webshops

Wat voor mij een enorme uitkomst biedt is shoppen bij fair fashion winkels en webshops. Zo hoef ik niet uren research te doen om te bepalen of een merk wel of niet duurzaam is. Maar zijn er dan wel zulke winkels in Nederland? Jazeker! Ik zette er een paar voor je op een rijtje.

Shop duurzame merken

Nog iets wat handig is, is om een aantal duurzame merken te kennen. Deze merken worden in meerdere winkels en webshops verkocht. Hailey van Palace of Bliss heeft een handige eerlijke merkengids gemaakt die ik regelmatig bekijk tijdens het shoppen. Ik zet een aantal van mijn favoriete merken voor je op een rijtje:

Shop je zelf ook duurzaam? Waar let je op en wat zijn jouw favoriete merken/shops? Laat het me weten in de reacties! Ik zou het ook super leuk vinden als je me laat weten of je meer van dit soort fair fashion artikelen willen zien of misschien zelfs outfits. 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Marieke | Bluebell Forest (maandag, 19 juni 2017 06:19)

  Wat tof en goed dat je hier mee aan de slag bent! Heel erg knap :) Ik heb deze beslissing nu ongeveer een half jaar geleden gemaakt en ik kan je vertellen, je kikt er sneller vanaf dan je denkt. Ik ben al een eeuw niet meer in een H&M geweest en kan alleen maar met afschuw kijken naar de tasjes met kleding waar andere mee lopen.. En het leuke, ik vind het heerlijk! haha

 • #2

  Jeanine (woensdag, 21 juni 2017 04:55)

  Wat fijn, een medestander! ;)
  Sinds 1 september 2016 ben ik bezig met de Free Fashion Challenge: een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. Deels uit principe (na het zien van The True Cost), deels vanwege de portemonnee, en deels omdat ik al zo'n gevulde kast had en creatiever wilde worden met wat ik al had. Conclusie is dat het veel makkelijker is dan gedacht!
  Na 1 september wil ik enkel nog bewuste keuzes maken en overschakelen op duurzame kleding. Ik merk dat hoe meer ik me er in ga verdiepen, des te duidelijker het wordt dat duurzaam het nieuwe normaal gaat worden. Supergoede ontwikkeling wat mij betreft!
  Ik blijf je volgen voor alle tips! :)

 • #3

  Merel (donderdag, 22 juni 2017 01:37)

  @Marieke: Helemaal mee eens! Ik ben sindsdien nooit meer een grote keten binnen gelopen en minder kopen bevalt me prima! Al moet ik zeggen dat ik na een aantal keer flink mijn kast opruimen momenteel toch wel moeite heb met mijn kast aanvullen met toffe nieuwe items. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe duurzame merken en ontdek iedere week weer wat nieuws:)

 • #4

  Merel (donderdag, 22 juni 2017 01:48)

  @Jeanine: Wat leuk om te horen! En wat enorm knap dat je een jaar lang niets koopt. Ik koop nu een maand lang niets nieuws, dus ook geen spullen en daarin loop ik soms toch wel tegen kleine dingen aan. Voor een jaar geen kleding moet je een goede basis hebben. Ik leer zelf ook nog iedere dag bij en ontdek steeds weer nieuwe merken.