Zelf havermelk maken

havermelk maken

Ik gebruik graag kant-en-klare plantaardige melk. Het gaat in smoothies, koffie, sausjes en taartjes. Misschien gebruik ik het zelfs iets te veel bedacht ik mezelf toen ik mijn afval eens goed onder de loep ging nemen. Het leek me dus niet alleen leuk om zelf eens plantaardige melk te maken, maar ook nog eens een manier om geld te besparen en afval te verminderen.

Nog even voordat je alvast de ingrediënten voor het recept gaat verzamelen: wat heb je nog meer nodig? Om havermelk te maken heb je een blender en een kaasdoek nodig. That's it! Zelf havermelk maken is eigenlijk niet zo moeilijk, het kost alleen net ietsje meer tijd dan een pak open trekken natuurlijk. Maar je bespaard hier dan ook wel weer geld en afval mee dus het is je tijd meer dan waard.

Een kaasdoek is prima verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Dille en Kamille. Kan je geen kaasdoek vinden? Je kunt 'm vervangen door een dunne theedoek. 

Ingrediënten

- 125 g havermout

- 1000 ml water

- 1/2 tl vanillepoeder

- 1/2 tl lijnzaadolie (of andere plantaardige olie, hierdoor wordt de melk romig)

- 1 el ahornsiroop (of andere zoetmaker optioneel of naar smaak)

Bereiding

- Meng alle ingrediënten in een blender op de hoogste stand 

- Maak de kaasdoek nat en leg de kaasdoek in een zeef boven een grote kom of fles

- Giet de havermelk over de kaasdoek heen en laat uitlekken, op deze manier wordt de melk van de pulp gescheiden

- Doe de havermelk in een afsluitbare fles, de melk blijft een paar dagen goed in de koelkast

That's it! Je kunt nu je homemade havermelk gaan gebruiken in ontbijtjes of baksels! Met het overgebleven pulp kan je koekjes of crackers maken, zo gooi je dus helemaal niets weg! 

Heb jij ook wel eens je eigen plantaardige melk gemaakt, of ga je het maken? Laat het me weten in de reacties!

Gerelateerde posts

Carrotcake overnight oats
Carrotcake overnight oats
Hoe vervang je zuivel?
Hoe vervang je zuivel?
Zero waste
Zero waste, de eerste stappen

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Anne (donderdag, 05 oktober 2017 03:58)

    Hoi!

    Wat een leuke blog!
    Kan ik in plaats van een blender ook een staafmixer gebruiken (er zit ook een turbo-knop op)?

    Groetjes,
    Anne

  • #2

    Merel (donderdag, 05 oktober 2017 06:15)

    @Anne: Geen probleem hoor! Gewoon zo goed mogelijk glad maken, de stukjes haal je er met een kaasdoek alsnog uit :)