· 

Vegan tikka masala

vegan tikka masala

Vandaag weer een recept voor een curry. En nee, dat gaat mij nog steeds niet vervelen! Kip tikka masala zullen veel mensen wel kennen vanuit een Indiaas restaurant of op een reis. Deze versie met vegan kip smaakt minstens net zo lekker als het origineel. En extra leuk: deze curry gaan we maken zonder currypasta!

Laat je overigens niet afschrikken door de lijst aan ingrediënten. Het zijn een hoop specerijen en kruiden maar verder valt het recept echt reuze mee, geloof me! 
Het gerecht wordt lekker romig doordat de kipstuckjes worden gemarineerd in kokosyoghurt. Ik kan nog uren door praten over hoe geweldig lekker dit recept is, maar ik geloof dat je het beter kunt gaan proeven. 

vegan tikka masala

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de kipstuckjes:

- 160 g kipstuckjes

- 1 el garam masala

- 1 tl kurkuma

- 1 el korianderpoeder

- 1 el komijnpoeder

- 1 tl paprikapoeder

- 1/2 tl zout

- Sap van 1 citroen

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1 tl sambal

- 2 el kokosolie

- 5 el kokosyoghurt

Voor de saus:

- 4 el tomatenpuree 

- 400 ml kokoscreme

- 3 el sojasaus

- 1 el garam masala

Pickeled komkommer:

- 1/2 komkommer

- 3 el appelcider azijn

- 1 tl ahornsiroop 

Overige:

- 300 g rijst

- Handje peterselie

- 2 el sesamzaadjes


Bereiding

- Snijd de kipstuckjes in blokjes

- Meng alle overige ingrediënten voor de kipstuckjes in een schaaltje, dit wordt de marinade voor de kipstuckjes

- Roer de marinade door de kipstuckjes, als de marinade nog wat dik is kan je er een beetje water bij mengen, laat minimaal 30 minuten marineren

- Snijd de komkommer in slierten met behulp van een dunschiller, meng de de overige ingrediënten voor de pickeled komkommer en zet minimaal 30 minuten opzij

- Kook de rijst zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing

- Verhit olie in een pan op middelhoog vuur, voeg de kipstuckjes en marinade toe en bak ongeveer 4 minuten

- Voeg de ingrediënten voor de saus toe aan de pan met de kipstuckjes en breng aan de kook

- Laat de saus ongeveer 15 minuten op een laag vuurtje pruttelen

- Verdeel de rijst en saus over 4 borden, serveer met peterselie, sesamzaadjes en de uitgelekte pickeled komkommer

Ga jij deze vegan tikka masala met kipstuckjes maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes! 

Gerelateerde posts

Groene curry met bimi
Groene curry met bimi
rode curry kokos soep
Rode curry kokos soep
Linzen curry
Linzen curry

Reactie schrijven

Commentaren: 9
  • #1

    Iris (donderdag, 22 juni 2017 08:23)

    Wat een fijn recept weer Merel:)!

  • #2

    Iris (zaterdag, 24 juni 2017 09:24)

    Oooh, dit recept wil ik echt een keer gaan maken. Ik ben echt gek op Tikka Masala en wist nooit hoe ik het zelf moest maken. Ik ga dit zeker een keer doen <3

  • #3

    Merel (maandag, 26 juni 2017 12:15)

    @Iris & Iris: Dankjulliewel meiden! <3

  • #4

    Hannie (zaterdag, 06 januari 2018 12:40)

    Hoi, het lijkt mij een lekker recept, maar omdat kokosolie veel verzadigde vetten bevat wil ik dat liever niet gebruiken. Weet jij misschien een alternatief voor de kokosolie, -yoghurt en -creme?

  • #5

    Merel (maandag, 08 januari 2018 03:54)

    @Hannie: Je zou de kokosolie kunnen vervangen door water, hier kun je prima in bakken. De kokosyoghurt en kokoscreme zijn iets minder goed te vervangen door "gezondere" opties in dit recept. Wellicht lukt het met alpro go on kwark (maar veel suiker), en een andere plantaardige room (maar alsnog veel vet en de saus wordt daardoor erg dun). Je zou de kipstukjes kunnen vervangen door bloemkoolroosjes wat wel weer gezonder is en dan maakt misschien iets anders weer wat minder uit voor je. Let wel dat het een recept is voor vier porties, in dat opzicht valt de hoeveelheid olie wel weer mee.

  • #6

    Yolanda (zondag, 25 februari 2018 10:36)

    Hoi Merel, we hebben dit gemaakt maar ik vraag me af of je niet kokosmelk bedoelt ipv kokoscreme??? Want dit is wel heel vet anders en nauwelijks saus....

  • #7

    Merel (maandag, 26 februari 2018 02:40)

    @Yolanda: Ik bedoel echt kokoscreme, dit is echt nodig om de dikke romige saus van de originele versie te verkrijgen. Je kunt natuurlijk naar eigen inzicht de kokoscreme voor kokosmelk vervangen, dat wordt dan nog steeds erg lekker maar de saus wordt iets minder dik en wat mee vloeibaar. De smaak blijft hetzelfde, de structuur wordt wel anders.

  • #8

    Yolanda (maandag, 26 februari 2018 16:02)

    Oh! Nou dan wil ik wel je merk kokoscreme weten, want onze saus was nu erg vet en helemaal niet sausig..... Wil je me dat laten weten Merel? Dank vast

  • #9

    Merel (woensdag, 28 februari 2018 00:26)

    @Yolanda: Ik gebruik een kokoscreme van de toko, ik weet zo het merk niet omdat ik het momenteel niet in huis heb. Maar het zit in een groen/zwart blik van 400ml. Maar zoals gezegd kan kokosmelk ook helpen. Hopelijk heb je de volgende keer meer succes :)