· 

Vegan essentials: Edelgistvlokken

edelgistvlokken

Wie wel eens vaker mijn blog bezoekt heeft het waarschijnlijk al wel eens in een recept voorbij zien komen: edelgistvlokken. Voor mij is dit echt een "vegan essential", iets wat iedere vegan in de kast moet hebben. Weet je nog steeds niet waar ik het over heb? In dit artikel leg ik je uit wat edelgistvlokken zijn, hoe het smaakt en hoe je kunt gebruiken.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken, ook wel nutritional yeast, zijn een gedeactiveerd gist dat wordt gemaakt van " Saccharomyces cerevisiae", een eencellig organisme. Dit klinkt heel vies maar dit is de meest gebruikte soort gist, ook wel biergist genoemd, en wordt in producten als brood, broodbeleg en alcoholische dranken gebruikt. Het verschil met edelgistvlokken is dat het gist wordt gedroogd en hiermee als het ware wordt gedeactiveerd. Door het drogen ontstaat er een schilfer achtige structuur die wat weg heeft van zaagsel of visvoer. Dit gist groeit op, en wordt gevoed door glucose uit suikerbieten en is door de deactivatie ook te gebruiken in een gistvrij dieet. 

Zijn edelgistvlokken gezond?

In edelgistvlokken zitten verschillende vitamines en mineralen. Edelgistvlokken zijn met name rijk aan vitamine B-complexen (Vitamine B1,B2, B3, B5, B6, Biotine, Foliumzuur). Soms wordt het verreikt met vitamine B12, dit komt echter niet van nature voor in de vlokken. De voedingswaarde variëren per fabrikant, maar gemiddeld bevatten twee eetlepels (16 gram) edelgistvlokken ongeveer 45 calorieën. Hiervan zijn 5 gram koolhydraten, waarvan 4 gram vezels. Een portie van twee eetlepels bevat zo'n 8 gram aan eiwit en is een complete eiwitbron. Ook bevat een portie 4% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en 6% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium. Edelgistvlokken zijn dus niet alleen een lekkere toevoeging aan een maaltijd maar ook nog eens erg gezond.  

Hoe smaken edelgistvlokken?

Wanneer je het bovenstaande hebt gelezen krijg je waarschijnlijk niet spontaan trek. Maar dat gaat vanaf dit deel van het artikel helemaal goed komen!
De smaak van edelgistvlokken heeft het meest weg van een kaas/noot-achtige smaak. Nu lijkt het niet echt alsof je een hap kaas neemt wanneer je het proeft, maar het heeft absoluut wat weg van Parmazaanse kaas wanneer je het los eet. Ze worden dan ook met name gebruikt als kaasvervanger. Persoonlijk vind ik edelgistvlokken erg lekker. Wanneer je het voor het eerst proeft kan de sterke smaak en geur wat wennen zijn, maar uiteindelijk ga je het vast en zeker waarderen. 

Hoe kun je edelgistvlokken gebruiken?

Zoals ik eerder noemde kun je edelgistvlokken als kaasvervanger gebruiken. Ik strooi het graag over de pasta en risotto als een soort Parmezaanse kaas. Maar je kunt het ook verwerken in andere recepten. Zo maak je er bijvoorbeeld je eigen vegan rijstkaas of cashew brie mee. Maar ook voor minder kazige gerecht zijn edelgistvlokken een prima toevoeging. Je kunt het ook in een soep, smoothie of hummus verwerken voor wat extra vitamines of een hartige smaak. 

Edelgistvlokken kopen

Edelgistvlokken zijn in steeds meer winkels verkrijgbaar. Zo zijn ze onder andere te verkrijgbaar bij Albert Heijn of in een natuurwinkel zoals Ekoplaza. Online is er een ruimer aanbod bij verschillende webshops. Er zijn meerdere merken verkrijgbaar. Je betaalt voor een bus van 200 gram ongeveer €5. 

Heb jij edelgistvlokken standaard in de kast staan? Of ga je ze binnenkort voor het eerst proberen? Laat het me weten in de reacties!

Gerelateerde posts

vegan eten duur
Is vegan eten duur?
vegan koek snoep en chips
Vegan koek snoep en chips
rainbow summer rolls
Rainbow summer rolls

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Annemieke (maandag, 24 juli 2017 14:52)

  Mooi artikel, ik wist niet dat het zo gezond was! Ik heb het sinds enige maanden in de kast staan. Ik vind het heel lekker bij avocado, maar ook bij de pastasaus is het lekker.

 • #2

  Marianne (dinsdag, 25 juli 2017 13:52)

  Ik wil al heel lang edelgistvlokken in huis halen, maar ze zijn bij mij in de buurt niet te krijgen. De ah heeft ze niet en er zit geen natuurwinkel in de buurt helaas. En bestellen via internet vind ik ook wat overdreven. Maar zodra ik weer eens in een grotere stad ben, ga ik ze zeker aanschaffen. Net als kala namak, nog zo'n vegan essential!

 • #3

  Galina (dinsdag, 25 juli 2017 15:52)

  Ik wist wel dat edelgistvlokken gezond waren, maar ik wist echt niet dat de voedingswaarde zo hoog was. Strooi ze standaard en niet al te zuinig over alles waar je normaal gesproken parmezaanse kaas over zou doen, vanaf nu met nóg meer enthousiasme ;)

 • #4

  Marieke | Bluebell Forest (zaterdag, 29 juli 2017 05:02)

  Ik kende het al wel, maar wist eerlijk gezegd niet zo goed wat dit voor een soort vlokken waren... Nu wel, thanks ;) Ik ga het snel aanschaffen en in de kast zetten, klinkt als iets dat altijd handig is om in huis te hebben.