Vegan baked cheesecake

vegan baked cheesecake

Wie mij een beetje volgt weet dat ik gek ben op taartjes en op bakken. Ik vind bakken zelfs zo leuk, dat je mijn taartjes ook kunt bestellen. Ik weet dan ook als geen ander dat je als vegan niets te kort komt op het gebied van taart en andere zoetigheid. 

De ultieme cheesecake

Maar er is een ding wat ik toch wel een klein beetje miste. Een echte cheesecake. En don't get me wrong, raw cheesecakes vind ik geweldig lekker maar het is toch net wat anders dan de "real deal". 

Toen ik in de webshop van Vmarkt de Violife creamy zag, wist ik direct dat ik er een vegan baked cheesecake mee wou gaan maken. Dat maken blijkt toch wel een kleine kunst te zijn. En nadat het meerdere keren mis ging schakelde ik dan ook de hulp van vegan taart-expert Lisa van Taarten van Jansen in. (Thanks Lisa!) 

Baked cheesecake troubleshooting

Lisa gaf me een paar simpele tips die van belang zijn voor de ultieme vegan baked cheesecake. Zelf heb ik ook een aantal tips, deze zette ik even voor je op een rijtje zodat het echt niet meer mis kan gaan.

  • Bak niet op te hoge temperaturen, rustig en langer bakken is de key naar een perfecte cheesecake. Open de oven niet tijdens het bakken, en laat de taart afkoelen in de oven wanneer de baktijd er op zit.
  • Bak de cheesecake in een waterbad of zet een ovenschaal met een laagje water in de oven tijdens het bakken. Dit voorkomt dat de taart gaat barsten.
  • Mix de vulling niet te lang in een keukenmachine maar meng de ingrediënten wel goed.
  • Bak met ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Wanneer de baktijd er op zit zal de taart er nog niet helemaal gaar uit zien. De vulling in het midden van de taart lijkt nog een tikje vloeibaar en trilt als je de springvorm schud. Dit is normaal, de taart gaart namelijk na en wordt na verloop van tijd stevig. Bak de taart niet te lang, want dan wordt ie uiteindelijk te hard.  

Met deze tips, en met dit recept gaat het je helemaal lukken om de ultieme vegan baked cheesecake te maken!

vegan baked cheesecake

Ingrediënten

Voor de bodem:

- 200 g Mariakoekjes

- 5 el kokosolie

Voor de vulling:

- 150 g ongebrande cashewnoten

- Blik van 400 ml volle kokosmelk

- 400 g vegan creamcheese, zoals Violife creamy

- 250 g suiker

- 6 el maizena 

- 1 el vanille aroma

- 75 ml kokosolie

- Rasp 1/2 citroen

- Sap 1 citroen

Bereiding

Voor de bodem:

- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm van 22 cm in met kokosolie of plantaardige boter

- Maal de koekjes tot kruimels in een keukenmachine

- Voeg de kokosolie toe en pulse tot de ingrediënten goed zijn gemengd

- Breng de koekkruimels over naar de springvorm, verdeel over de bodem en randen en druk goed en stevig aan

- Bak de bodem 5 minuten op 200 graden en zet apart terwijl je de vulling maakt

Voor de vulling:
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 165 graden

- Schep het romige deel van de kokosmelk af en giet ongeveer 250 ml van het achtergebleven kokoswater in de keukenmachine. Voeg hier aan de cashewnoten toe en meng tot een glad en romig geheel. Voeg eventueel het overige kokoswater toe indien nodig, je wilt een stevige gladde crème hebben

- Voeg de creamcheese toe aan de keukenmachine en meng met de pulse knop tot een geheel

- Voeg de overige ingrediënten toe aan de keukenmachine en meng met de pulse knop tot een geheel

- Laat de vulling ongeveer 10 minuten rusten. Giet vervolgens de vulling op de bodem en bak de cheesecake ongeveer 60 minuten op 165 graden. Voor het beste resultaat zet je een ovenschaal met een laagje water onder in de oven en open je de oven niet tijdens het bakken

- Wanneer de baktijd om is zet je de oven uit maar laat je de taart in de oven staan tot de oven is afgekoeld

- Als de taart volledig is afgekoeld zet je 'm minimaal 4 uur maar bij voorkeur overnacht in de koelkast tot je 'm gaat aansnijden

- Serveer de taart optioneel met vers zomer fruit

vegan baked cheesecake

Ik ben erg tevreden met de uitkomst van het recept en de taart. De taart is romig van binnen, heeft een frisse en niet te zoete smaak en een knapperige bodem. Gezond is ie absoluut niet, maar dat mag de pret niet drukken want wauw wat is ie lekker! 

Ga jij deze cheesecake bakken? Laat het me weten in de reacties of via social media met #blackbirdsandcakes. Ik ben super benieuwd naar jullie creaties!

Gerelateerde posts

rabarber crumble suikervrij
Rabarber crumble
courgette brownies
Courgette brownies
vegan fudge
Marshmallow fudge

Ik heb de creamcheese gekregen van Vmarkt, dankjewel! 

Commentaar schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Susanne (maandag, 31 juli 2017 14:59)

    Tjonge wat maak je toch prachtige foto's! En wat een top recept. Ik ben nog niet veel nederlandse vegan cheesecake recepten tegen gekomen! Ben benieuwd!! Groetjes, Suus

  • #2

    Merel (dinsdag, 01 augustus 2017 00:58)

    @Susanne: Wat lief! Ik vind jou foto's altijd echt prachtig! Ik kon ook nog niet veel andere recepten vinden, en ook in de Engels- en Duits-talige recepten zaten grote verschillen qua ingrediënten, baktijden en hoeveelheden. Het was dus echt vallen en opstaan om tot een goede taart te komen. Benieuwd wat je er van gaat vinden! Liefs!

  • #3

    Sam (dinsdag, 01 augustus 2017 13:31)

    Ik wil deze taart graag vrijdag maken, en om een mislukking te voorkomen wilde ik graag vragen of het room van de kokosmelk er nou wel of niet door moet? �
    Alvast bedankt!

  • #4

    Merel (dinsdag, 01 augustus 2017 13:50)

    @Sam: De room moet er juist wel in :) de rest nog niet gelijk weggooien het kan zijn dat je het nog nodig hebt.

  • #5

    Sam (donderdag, 03 augustus 2017 02:42)

    Oké, dankjewel!!