Alles over boekweit + recept boekweitcréme met chocoladesaus

boekweitcreme

Op het gebied van eten luister ik altijd naar mijn lichaam. Dus ook wanneer mijn lichaam roept om chocolade geef ik daar aan toe. En de beste manier om aan dit soort cravings toe te geven is om er een verantwoorde variant mee te maken. Met deze chocolade boekweitcréme voor ontbijt heb gelijk je dagelijkse portie chocolade gehad en begint je dag met een klein geluksmomentje. 

Boekweit

Misschien dat je het ingrediënt boekweit al wel eens voorbij hebt zien komen in een van mijn recepten. Ik gebruik het steeds vaker omdat het glutenvrij is en ik niet goed tegen tarwe kan, en om af te wisselen van mijn standaard havermoutjes

Hoewel veel mensen denken dat boekweit een graan is, is het eigenlijk een zaad van een kruidachtige plant. Boekweit is erg divers en kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan brood, pannenkoekjes, risotto of ontbijtgranen. Boekweit is geschikt voor mensen met een glutenallergie en wordt daardoor veelal in glutenvrije producten verwerkt. 

Verschillende vormen boekweit

Boekweit is in verschillende vormen te koop en dat kan best verwarrend zijn. In dit overzichtje vind je de verschillende vormen boekweit en wat het precies is en hoe je het kunt gebruiken. 

  • Boekweitkorrels, ook wel boekweitgrutten: Dit zijn de zaadjes van de boekweit plant in onbewerkte vorm. Boekweitkorrels worden gekookt gebruikt in salades of je kunt er boekweitcréme mee maken. 
  • Kasha: Dit zijn geroosterde boekweitkorrels. Kasha is een veel gebruikt ingrediënt in de Oost-Europese keuken en wordt gebruikt om pap mee te maken.
  • Boekweitmeel: Boekweitmeel is meel gemaakt van boekweitkorrels. Dit wordt gebruikt om glutenvrij brood of glutenvrije pannenkoeken mee te maken.
  • Boekweitvlokken: Dit zijn de geplette zaden van de plant. Boekweitvlokken hebben het meeste weg van havermout en wordt dan ook vaak als glutenvrije vervanger voor havermout gebruikt.

Is boekweit gezond?

Absoluut! Even een paar facts op een rijtje! Boekweit heeft een lage glycemische index wat inhoudt dat het geen tot weinig pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit zorgt er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en niet snel zin hebt in een tussendoortje. Een portie van 170 gram boekweit bevat maar liefst 22,5 gram eiwitten en is daarmee meer eiwitrijk dan tarwe. Verder is boekweit rijk aan vitamine B en bevat het onder andere de mineralen magnesium(98% van de AHD per portie), zink, selenium en ijzer.

Nu je alles over boekweit weet, is het tijd om er mee aan de slag te gaan! Je kunt er onder andere deze chocolade boekweitcréme met fudgy chocoladesaus mee maken. Zo wordt gezond, vegan en glutenvrij eten echt een feestje!

boekweitcreme

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de chocolade boekweitcréme

- 175 gram boekweitkorrels

- 150 ml amandelmelk

- 1 banaan

- 2 dadels, ontpit

- 1 eetlepel amandelpasta

- 2 eetlepels cacaopoeder

- 1 theelepel vanille-poeder of -extract

Voor de Fudgy Chocoladesaus

- 50 gram dadels, ontpit

- 125 ml amandelmelk

- 2 eetlepels cacaopoeder


Bereiding

Voor de chocolade boekweitcrème:

- Week de boekweitkorrels overnacht in water

- Giet de boekweitkorrels af en spoel ze af onder een lopende kraan

- Meng alle ingrediënten voor de boekweitcréme in een blender tot een dikke, zachte créme en verdeel over 2 bakjes

Voor de fudgy chocoladesaus:

- Meng de dadels en amandelmelk in een blender tot een glad geheel

- Breng het melk/dadel mengsel over in een kleine pan, voeg de cacaopoeder toe en breng aan de kook op middel-laag vuur. Wanneer de chocoladesaus kookt draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 a 10 minuten zachtjes pruttelen tot het is ingedikt, roer tussendoor regelmatig

- Serveer de boekweitcréme met de warme chocoladesaus en optioneel wat plakjes banaan

boekweitcreme

Ga jij dit ontbijtje proberen of vond je het interessant om wat meer te weten te komen over boekweit? Laat het me dan weten in de reacties! 

Commentaar schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Melanie Huyghe (dinsdag, 08 augustus 2017 08:19)

    Dit ziet er echt super uit, Merel! Ik wil volgende week een try-out doen : "3 days a vegan" om veganistisch te beginnen leven. Ik ben momenteel in Turkije waar het aanbod niet is zoals in Nederland of België maar het lijkt me haalbaar... Ik probeer alvast jouw boekweitcrème. De chocoladesaus lijkt me FABOULOUS !!!

  • #2

    Mies (donderdag, 10 augustus 2017 03:36)

    Ik ga het zeker een keer maken, maar ik zet nog mijn twijfels over hoe lekker ik dit ga vinden in de ochtend :P Het zal voor mij denk ik in de middag worden.

  • #3

    Merel (vrijdag, 11 augustus 2017 01:04)

    @Melanie: Wat goed dat je het gaat proberen!! Super knap van je en heel veel succes! Laat je me weten of ie is gelukt?

  • #4

    Merel (vrijdag, 11 augustus 2017 01:05)

    @Mies: Mij lijkt ie op ieder moment van de dag heel lekker, haha! Eet smakelijk alvast :)