· 

Vegan visvervangers met elkaar vergeleken

vegan visvervangers

Vleesvervangers kennen we inmiddels wel, maar de laatste tijd verschijnen er ook steeds meer visvervangers in de schappen van de supermarkt. Ik probeerde eerder al eens vegan garnalen en vond het echt niet lekker, maar toch was ik na deze traumatische ervaring benieuwd naar andere soorten visvervangers. In dit artikel vergelijk ik drie soorten vegan visvervangers met elkaar.

Voordat ik vegan ging ben ik nooit een grote vleeseter geweest, ik was nogal kieskeurig en heb nooit veel vlees gegeten. Wat ik wel regelmatig at, was vis. En hoewel ik helemaal achter mijn keuze stond om vegan te gaan eten, mistte ik dat qua smaak en structuur toch wel een beetje. Er zijn meer dan genoeg vleesvervangers, maar echt een fijne visvervanger mistte naar mijn mening in het vega-schap van de supermarkt. Je kunt natuurlijk een Dutch Weed Burger eten buiten de deur, of zelf een sushibowl of  zeewierburger maken. Maar iets kant en klaar is soms wel zo makkelijk. Gelukkig komt hier sinds kort steeds meer verandering in, de afgelopen tijd zijn er meerdere nieuwe visvervangers verkrijgbaar en komen er binnenkort ook meer bij. 

vegan visvervangers

SoFine - SoFish burgers

First up zijn de SoFish burgers van SoFine. Deze gepaneerde burgers doen me eigenlijk wat meer denken aan vissticks dan een visburger. Ik doe gewoon alsof het toch een burger is en eet de burgers voor lunch op een speltbroodje met komkommer, spinazie en een yoghurtsausje.

De SoFish burgers zijn te koop bij o.a. Jumbo en kosten €2,69 voor twee burgers. 

Ingrediënten & voedingswaarde

Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprika), sojabonen, beslag (water, tarwebloem, zout), verdikkingsmiddel (calciumchloride, natriumalginaat, methylcellulose), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, kruiden, zout, vitamines (B2 en B12), ijzerpyrofosfaat, zinkoxide.

Voedingswaarde per 100 gram: 

Energie 202 kcal
 Vetten 12,6 g 
Koolhydraten 12,9 g
Vezels 4,3 g
Eiwitten 7,2 g
Zout 1,1 g                                                                                  
Vitamine B2 0,21 mg
Vitamine B12 0,28 mg
Ijzer 2,1 mg
Zink 1,5 mg
Omega 3 vetzuren 0,3 g

Oordeel

Hoewel de SoFish burger niet echt een typische vissmaak of geur heeft, doet ie toch wel heel erg denken aan vis. Dat komt vooral door de structuur. De structuur van de burger is namelijk zacht, mals en draadjes-achtig. Wat ik jammer vind is dat de burger niet echt knapperig wordt wanneer je 'm bakt. Al met al vind ik de SoFish burger een absolute aanrader en komt 'ie hier in ieder geval vaker op het menu te staan.

vegan visvervangers

Gardein - Fishless Filets

De tweede visvervanger die ik testte waren de fishles filets van Gardein. Op het plaatje op de verpakking doen ze een beetje denken aan fish and chips. Dus ik maakte er frietjes bij uit de airfryer, een knoflooksausje en om het toch nog een beetje gezond te maken aten we er broccoli bij. Ik kocht de fishless filets van Gardein bij Crudo in Nijmegen. Online zijn ze te bestellen via o.a. veggie4u waar ze €6,49 kosten voor zes filets. 

Ingrediënten & voedingswaarde

Ingrediënten: water, soja-eiwit concentraat, geperste koolzaadolie, aardappelzetmeel, gemodificeerd plantaardige gom, soja-eiwit isolaat, vitale tarwegluten, zeezout, natuurlijke aroma's (uit plantaardige bronnen), gistextract, biologische rietsuiker, citroenzuur zuur, algenolie (plantaardige bron van omega-3 DHA en EPA), ui poeder, erwt eiwit, wortel vezels, kleur toegevoegd, extractieven van paprika, rozemarijn en kurkuma. paneren: tarwemeel, gemodificeerd maïszetmeel, tapiocazetmeel, geel maïsmeel, uienpoeder, zout, knoflookpoeder, tarwegluten, bakpoeder, canola olie, sojameel, kruiden, suiker, paprika, citroenzuur, kurkuma, xanthan gom.

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie 180 kcal
Vetten 10,0 g
Koolhydraten 14,0 g
Vezels 3,0 g
Eiwitten 9,0 g
Zout 0,34 g                                                                                  
Calcium 40 mg
Ijzer 1.08 mg
 

Oordeel

Toen ik de verpakking van de fishless filets open maakte was ik direct teleurgesteld. De filets zager er niet aantrekkelijk uit. Ze waren allemaal identiek en hadden een onnatuurlijk kleurtje. Dit was niet precies wat ik had verwacht aan de hand van de verpakking. Tijdens het bakken kwam er veel vocht vrij uit de visvervanger en bleek het lastig om de filets knapperig te bakken. De korst droogde in bij het bakken en dat was qua smaak ook niet zo lekker. Naar mijn mening deden de filets ook niet aan vis denken. De structuur was zacht maar daar was eigenlijk ook alles mee gezegd. Ik vond ze niet zo best oke maar niet lekker en zal ze dan ook niet vaker kopen.

vegan visvervangers

Jumbo - Woezel & Pip vegetarische sticks

Over de vegetarische sticks van Woezel & Pip had ik al veel goeds gehoord en die wou ik dan ook graag proberen al was het alleen al voor de te leuke verpakking. Ik was een beetje inspiratieloos over wat ik met de vissticks kon maken. Uiteindelijk nam ik voor om ze te gebruiken als vervanger in een visgerecht. Ik maakte de vegetarische sticks in een poke bowl met rijst, pickled rode kool, komkommer, edamame, mango, radijs, avocado en nep kaviaar. De Woezel & Pip vissticks zijn te koop bij Jumbo en kosten €2,99 voor zeven vissticks. 

Ingrediënten & voedingswaarde

Ingredienten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprikapoeder), sojabonen 17,3%, zonnebloemolie, aardappelzetmeel, verstevigingsmiddel: E509, aroma, tarwebloem, verdikkingsmiddelen: E401 en E461, zout.

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie 229 kcal
Vetten 13,9 g
Koolhydraten 16,9 g
Vezels 3,9 g
Eiwitten 7,1 g
Zout 1,2 g                                                                                  
 

Oordeel

De Woezel & Pip vissticks smaken echt precies zoals vissticks voor zover ik het me kan herinneren. De structuur lijkt er op, ze krijgen een knapperig korstje en er is een subtiele vissmaak aanwezig. Kortom: ik ben fan! Ik vind ze lekker om te eten, al vind ik het nog wel wat lastig om te verzinnen waar ik ze bij kan eten. Ik ga ze in ieder geval vaker kopen. 

Conclusie

De conclusie van deze grote vegan visvervanger test is toch wel dat de verschillende visvervangers die ik heb getest best wel veel op elkaar lijken. Dit zie je wanneer je kijkt naar de ingrediënten maar ook qua smaak en uiterlijk liggen de visvervangers dicht bij elkaar. Wat ik grappig vond om te ontdekken is dat er in de vervangers geen gebruik wordt gemaakt van zeewier. Dit had ik persoonlijk wel verwacht omdat je daarmee een echte zee smaak aan je gerecht kunt geven. 
De vissticks zijn mijn absolute favoriet, op de voet gevolgd door de SoFish burger. De fishless filets vind ik helaas geen aanrader. Ik eet zelf niet vaak vervangers maar ik denk toch dat er zo nu en dan wel een visvervanger op het menu gaat verschijnen voor de afwisseling. 

Ik vind het super leuk als je me in de reacties laat weten wat je van deze visvervanger test vond. Wat is jouw favoriete visvervanger en welke mag ik absoluut niet vergeten in een volgende test? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Linda - Zaailingen (donderdag, 24 augustus 2017 08:11)

  Leuk! Ik mis vis ook veel meer dan vlees. De SoFish-burgers heb ik vorig weekend voor het eerst gehad en vond ze best wel goed. Nu ben ik nog nieuwsgierig naar de vissticks :)
  Daarnaast wil ik heel graag de neptonijn van de vega slager (weet niet of die ook vegan is) eens proberen en als je ooit nog iets tegenkomt wat op zalm lijkt, hoor ik dat heeeel graag!

 • #2

  Sanne (donderdag, 24 augustus 2017 09:13)

  Oh wat is dit leuk! Wat maak je prachtige foto's ook en het leest zo fijn, ik ben gek op je blog. Goed om te weten wat jou zo goed beviel! Mijn ervaring met 'vis'dingen was ook erg slecht - ooit probeerde ik die vegan garnalen en die vond ik helemaal niks, en eens op vakantie kocht ik vegan vissticks en die heb ik uiteindelijk weggegooid, omdat ik het zo vies vond. Haha. Ik wil voor m'n vriend meer betere vlees- en visvervangers gaan kopen omdat hij wel heel erg open staat voor vegan eten, maar zelf kan ik niet tegen soja. Dus dit is super handig, ik ga achter die Woezel en Pip stukjes en SoFine burgers aan! En een hapje proeven natuurlijk, haha.
  Liefs!

 • #3

  Sanne (donderdag, 24 augustus 2017 09:18)

  En ohja, de volgende keer dat ik bij de Ikea ben neem ik echt die nep kaviaar mee! Ik kende dat helemaal niet en het klinkt echt awesome voor in een sushi bowl.. waaaauw.

 • #4

  Marianne - Groene stapjes (donderdag, 24 augustus 2017 13:58)

  Ik heb me nog niet gewaagd aan de visvervangers, maar ik zou als eerste de Woezel en Pip sticks gaan proberen, daar is iedereen zóóó enthousiast over!

 • #5

  Amke (vrijdag, 25 augustus 2017 02:51)

  Wat leuk dit! Ik heb dus nog nooit een visvervanger gegeten, juist ook omdat ik er huiverig voor ben dat het toch niet in de buurt komt van de echte vissmaak (en die mis ik inderdaad ook meer dan vlees, gek hè, eigenlijk). Maar zo te lezen is het toch het proberen waard. Helemaal als excuus om woezel & pip eten te kopen ;). Vind dit soort vergelijking-artikelen trouwens heel fijn, scheelt toch een hoop zelf uitvogelen!

 • #6

  Jenn (vrijdag, 25 augustus 2017 02:54)

  De tweede ken ik niet, maar de vissticks en de burger vond ik erg lekker! De burger was bij mij trouwens hartstikke lekker knapperig hoor :)

 • #7

  Alexandra (vrijdag, 25 augustus 2017 07:30)

  Leuk, de SoFishburger is mijn favouriet!

 • #8

  Brenda (zaterdag, 26 augustus 2017 14:07)

  Wat een fijn overzichtelijk artikel, Merel! Ik hou/hield ontzettend van de smaak en structuur van vis, dus ik ben blij dat er al meer vegan vervangers komen! Wel verrassend, want ik vond de Gardein kibbeling op VeggieWorld juist ontzettend lekker!
  Wel valt er behoorlijk wat te verbeteren aan de 'gezondheidsfactor', want paneermeel voert een beetje de boventoon zo te zien. ;)

  Liefs!

 • #9

  Kyra (zaterdag, 26 augustus 2017 14:47)

  Leuk om te lezen, zo'n vergelijking!! Ik ben enorm fan van de Woezel en Pipsticks! Ik eet ze met aardappeltjes uit de oven en een berg groenten, lekker. Vooral met zelfgemaakte vegan remoulade saus, dan is het echt een feestmaal! :)

 • #10

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:34)

  @Linda: De neptonijn is helaas niet vegan inderdaad :( Ik weet nog wel een lekker recept voor wortel zalm, na mijn vakantie ga ik 'm maken en hier posten!

 • #11

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:36)

  @Sanne: Wat lief! <3 Die garnalen zijn ook gewoon echt heel erg vies, haha. Een soort gebakken rubber. Ik kan zelf ook niet goed tegen soja en eet het zo min mogelijk. Dit soort dingen vind ik dan ook leuk om af en toe eens te proberen maar niet dagelijks of wekelijks. Het is toch wel lastig om als vegan geen soja te eten als je af en toe eens wat nieuws wilt proberen.

 • #12

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:37)

  @Marianne: Doen! Ook leuk voor kinderen natuurlijk :)

 • #13

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:39)

  @Amke: Gek inderdaad dat je de ene smaak meer mist dan de andere smaak. Al denk ik wel dat als ik nu ineens vis zou eten ik het helemaal niet zo bijzonder zou vinden.. Gewoon een keer proberen! :)

 • #14

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:40)

  @Jenn: Ik doe iets verkeerds inderdaad, haha! De volgende keer ga ik m ander bakken voor meer knapperigheid.

 • #15

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:41)

  @Alexandra: Leuk! Die is ook gewoon erg lekker :)

 • #16

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:44)

  @Brenda:Ik denk omdat ik 'm heb gebakken in een pan en hij normaal wordt gefrituurd. Gefrituurd lijkt 'ie me lekkerder in ieder geval. Helemaal waar hoor. Dat vind ik bij vleesvervangers ook wel een beetje. De lekkerste dingen zijn toch de schnitzels e.d. dus voor mijn gezondheid eet ik ook geen vleesvervangers, haha.

 • #17

  Merel (vrijdag, 01 september 2017 00:45)

  @Kyra: Klinkt heerlijk!!

 • #18

  Rose (dinsdag, 17 april 2018 11:20)

  Leuk om te lezen, ik had ze ook nog niet getest en ik mis vis ook als meest. Ga zeker de twee goedkeurden even proberen. Thanks for sharing! :)

 • #19

  Merel (woensdag, 18 april 2018 06:16)

  @Rose: Benieuwd of ze je gaan smaken! :)