· 

Kookboek review: Vegan Cheese

vegan cheese

Kaas is voor veel mensen de grootste drempel om plantaardig te gaan eten. En dat is ook niet gek, in kaas zit namelijk de stof caseïne dat verslavend werkt. Voor iedereen die bang is dat 'ie kaas gaat missen heb ik goed nieuws. Er bestaat namelijk vegan kaas en het is super leuk om zelf te maken! 

Van YouBeDo kreeg ik het boek Vegan Cheese van Jules Aron opgestuurd. De afgelopen tijd maakte ik een aantal kaasjes uit het boek en vandaag deel ik wat ik van het boek vind en welke kaasje ik heb gemaakt. 

Inhoud

In het boek staan naast kaasjes ook recepten om zelf plantaardige melk en yoghurt te maken, informatie over verschillende technieken en alle informatie over smaak combinaties. 

 • Introduction, alles wat je wilt weten over vegan kaas en het maken ervan.
 • Pantry staples, recepten voor onder andere notenmelk en yoghurt.
 • Spreads, sauces and sprinkles, snelle recepten voor creamcheeses, sausjes en strooikaas. 
 • Block and wheel cheeses, recepten voor harde kazen verdeeld in verschillende technieken.
 • Soft and fresh cheeses, recepten voor zachte kazen verdeeld in verschillende technieken.
 • Pairings and accompaniments, tips voor de beste kaasplank, wijnen en bieren.

Technieken om kaas te maken

Voordat ik het boek Vegan Cheese ging gebruiken had ik geen idee dat er zo veel verschillende technieken zijn om vegan kaas te maken. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

 • Agar: Bij deze techniek wordt er een gel gemaakt van agar-agar en water. Door deze door de overige ingrediënten toe te voegen en te laten koelen krijgt de kaas een stevige structuur.
 • Agar en tapioca: Door de tapioca wordt de kaas stretchy structuur als het smelt. Door dit de combineren met de agar techniek krijg je  stevige kaasjes die kunnen smelten.
 • Carrageenan en tapioca: Deze techniek is vergelijkbaar met de agar en tapioca techniek. Je maakt hiermee smeltbare kaasjes. Het enige verschil is dat door de toevoeging van carrageenan het het smeltproces omkeerbaar is.
 • Citrus en azijn: Dit wordt gebruikt voor een verse en ongerijpte smaak bij zachte kaasjes.
 • Rejuvelac: Rejuvelac is een gefermenteerde vloeistof die je makkelijk zelf kunt maken (recept staat in het boek). Hiermee maak je wat scherpere rijpe kaasjes.
 • Probiotica: Door probiotica poeder te gebruiken in plaats van rejuvelac kun je soortgelijke rijpe kazen bereiden. 
vegan cheese

Harissa hemp spread (pag. 51)

Ik maak regelmatig creamcheese van cashewnoten maar ik maakte er nog niet eerder een met hennepzaad. Ik vond de combinatie met harissa erg verrassend en lekker. Ik vind dit kaasje zeker voor herhaling vatbaar. Hennepzaad bevat veel eiwitten waardoor het ook een prima afwisseling is voor hummus op brood. 

Walnut parmesan (pag. 58)

Een homemade Parmezaanse kaas is eigenlijk altijd handig om in huis te hebben vind ik. Dit recept wordt gemaakt met maar drie ingrediënten: walnoot, edelgistvlokken en zout. Ondanks dat dit misschien heel saai en basic klinkt is het echt heerlijk op een pasta.

vegan cheese

Zucchini cheese (pag. 63)

Toen ik voor het eerst door het boek bladerde viel mijn oog direct op het recept voor deze courgette kaas. Deze kaas wordt gemaakt met de agar techniek en bleek verrassend makkelijk te maken. De smaak was lekker, maar deed niet direct aan kaas denken. Wat ik jammer vind aan de agar techniek is dat de kaas er een gel-achtige structuur van krijgt die gewoon wat minder lekker is. 

Swiss cheese (pag. 76)

Naar de Zwitserse kaas was ik ook erg benieuwd. Op de foto zagen de plakjes er heerlijk uit op een croissantje compleet met gaten in de kaas. Ook deze kaas wordt gemaakt met de agar techniek. Het is lekker en heeft wat van kaas weg, maar door de structuur lijkt het toch niet helemaal op Zwitserse kaas en al helemaal niet op de foto (oeps). 

vegan cheese

French-style brie (pag. 96)

 Het laatste kaasje dat ik maakte was de French-style brie. Deze wordt gemaakt met de tapioca en agar techniek. Dit merk je direct in de structuur die veel zachter is. De ingredienten voor de kaas moeten 24 uur cultiveren bij kamertemperatuur, daardoor krijgt de kaas een wat zure smaak. Ik had de kaas bij de bereiding iets te lang verwarmd waardoor ie ging schiften, de structuur werd dus iets anders de bedoeling was. Maar deze brie was by far het lekkerste en de smaak kwam echt in de buurt van kaas. Ik ga 'm later nog een proberen te maken. 

Oordeel

Het boek Vegan Cheese is echt een mooi boek met duidelijk recepten en mooie foto's. Ik denk dat dit boek vooral geschikt is voor mensen die nog niet zoveel verschillende vegan kaasjes hebben gemaakt en graag wat meer informatie willen over de verschillende technieken. De recepten zijn laagdrempelig en de meeste ingrediënten zijn in de supermarkt of natuurwinkel te krijgen. Er staan ontzettend veel verschillende soorten kaasjes in dus er is voor ieder wat wils. 

vegan cheese

Waar te koop?

Wil je met de aankoop van boeken een goed doel steunen? Koop dan Vegan Cheese voor €26,95 of andere boek via YouBeDo. Bij YouBeDo gaat 12% van het aankoopbedrag naar een goed doel dat je zelf kiest. Je betaalt dezelfde prijs voor hetzelfde boek, maar ondertussen steun je ook nog eens een goed doel! Een echte win-win situatie dus. 

Heb jij ook al eens vegan kaas gemaakt? En hoe smaakte dat? Laat het me weten in de reacties! 

*Ik heb dit kookboek ontvangen van YouBeDo, dit beïnvloed mijn mening niet. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Linda - Zaailingen (donderdag, 31 augustus 2017 08:06)

  Wow, wat heb je er al veel getest! En goed om te horen hoe het zit met al die technieken. Die Wilmersburger vind ik supersmerig, dus ik was al blij te ontdekken dat de meeste (zelfgemaakte) vegan kaasjes niet van kokosolie zijn maar van noten of soja. Klinkt hoopvol ;) Vegan kaasjes maken staat hoog op mijn to-do-lijstje. Ik denk dat ik eerst ga beginnen met 'feta', maar ben ook heel nieuwsgierig naar die brie!