· 

Hoe bestel je vegan eten in een restaurant?

vegan restaurant

Dat je als vegan heel lekker kunt eten weet je misschien inmiddels al als je mijn blog al een tijdje volgt (of de foto's in dit artikel even bekijkt). Maar voor wanneer je als vegan buiten de deur wilt gaan eten moet je jezelf iets beter voorbereiden dan normaal wanneer je iets lekkers op je bord wilt krijgen. In dit artikel geef ik je wat tips voor wanneer je uit eten gaat.

Nu heb je natuurlijk niet altijd het geluk dat je in een 100% vegan hotspot terecht komt. Sterker nog, ik eet meestal in een niet vegan restaurant. In principe kun je als vegan in elk restaurant eten. Ieder restaurant heeft namelijk wel groenten, fruit, frietjes en granen waar ze iets mee kunnen maken. Meestal worden wij positief verrast als we uit eten gaan. Maar natuurlijk worden we ook soms teleurgesteld. Zo kreeg ik ooit bij een barbecue alleen een paar stokjes met paprika, ui en champignons met een paar stukjes komkommer terwijl de rest van het gezelschap een gigantisch toetje en veel verschillende soorten vlees en vis, salades en sausjes kreeg. Ergste van alles, ik moest gewoon hetzelfde betalen als de rest. Maar laat je niet afschrikken door deze horrorervaring, meestal gaat het beter! Zo werden er voor ons al meerdere keren heerlijke risotto's, lunchplankjes en desserts met ijs en chocolade geïmproviseerd in verschillende restaurants. 

vegan restaurant

Check de HappyCow

Wil je spontaan uit eten gaan of ben je een reisje aan het plannen en ben je benieuwd naar de opties op die plek? Check dan de HappyCow website. Op deze website kun je de plaatsnaam van de stad waar je woont of die je bezoekt invullen. Alle vegan (friendly) plekken in deze stad vind je dan in een overzicht. Happy Cow heeft me echt al mega vaak gered in situaties waar ik in een vreemde stad was en honger had. Wat ook kan helpen is op Google de plaatsnaam met daarachter vegan te zoeken. Vaak vind je dan wel een blog of lijstje met opties in de stad. Specifiek voor Nederland heb je ook kaarten die vegan(friendly) plekken weergeven zoals de VegaMap of VeganCompass

Bereid jezelf voor

Nu ben je natuurlijk niet altijd in de gelegenheid om naar een vegan(friendly) restaurant te gaan. Als je met familie of collega's gaat eten bijvoorbeeld, of als er nergens in de omgeving een vegan friendly restaurant te bekennen is. Op die momenten is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Bekijk dan van te voren de menukaart op de website van het restaurant om te zien wat de opties zijn. Vaak kun je hier aan zien wat ze voor je kunnen maken. Ik vind het zelf altijd fijn om van te voren even te bellen met een restaurant. Tijdens het telefoongesprek leg ik uit dat ik veganistisch ben, wat dat precies inhoudt en vraag ik of ze er rekening mee kunnen houden. Vaak wordt er positief gereageerd en vinden koks het zelfs een leuke uitdaging om een keer veganistisch te koken. 

vegan restaurant

Stel je verwachtingen bij

Dit is best wel een belangrijk punt voor wanneer je uit eten gaat als veganist. Je kunt nu eenmaal niet overal een uitgebreid feestmaal verwachten. En hoe lekker je thuis ook kunt eten, soms krijg je in een restaurant niet meer dan een simpele salade met friet voorgeschoteld. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk als je jezelf er van te voren op instelt. Verwacht dus niet te veel en stel de verwachtingen bij aan de plek waar je gaat eten. Zo hoef je bij een lokaal café geen culinair hoogstandje te verwachten, maar  mogen je verwachtingen best wat hoger zijn bij een wat duurder restaurant. Op deze manier kun je alleen maar positief verrast worden. 

Wees creatief

Ga je ergens spontaan eten en weten ze niet zo goed wat ze voor je kunnen maken? Wees creatief en stel zelf een gerecht samen met opties die je op de kaart ziet. Zo is een geitenkaas salade zonder geitenkaas best saai. Maar wanneer je de geitenkaas vervangt door avocado en noten is het juist hartstikke lekker. Op deze manier is er overal wel iets van te maken, als je maar creatief bent! Meestal is de kok of bediening blij met wat eigen inbreng. 

vegan restaurant

Kies zelf een restaurant uit

Ga je eten met een groep vrienden of collega's? Zorg er dan voor dat je inspraak hebt in de keuze van het restaurant. Dit kan veel problemen wegnemen. Probeer dit wel altijd op een vriendelijke manier onder de aandacht te brengen in de groep en probeer ze niet te dwingen, dat werkt namelijk averechts. Wanneer je inspraak krijgt, houdt dan niet alleen rekening met je eigen eetwensen, maar ook met die van de rest. Zo zijn er genoeg plekken waar je zowel vlees of vegan kunt eten. Nu denk je misschien, ja maar het zou toch veel beter zijn als we allemaal vegan zouden eten? Ja, zo denk ik er ook over. Maar ik kan niet bepalen wat de rest van de tafel eet, alleen maar omdat ik zelf wat anders wil eten. Door bij je keuze rekening te houden met iedereen wordt het sneller geaccepteerd. Is de rest van het gezelschap wel nieuwsgierig naar vegan eten? Neem ze dan een keer mee naar een vegan restaurant en laat ze verrassen met hoe lekker plantaardig eten kan zijn.

Don't panic!

Is het ondanks alle bovenstaande tips toch niet gelukt om iets vegan te eten te krijgen in een restaurant? Don't panic! Het is mij al zo vaak gebeurd dat er ineens toch room in de soep blijkt te zitten, vissaus in de curry of kaas op de pizza. Wat je daarmee doet is natuurlijk helemaal aan jou. Ik stuur persoonlijk in dit soort gevallen het gerecht terug en vraag vriendelijk of dit opgelost kan worden. Probeer in deze gevallen geen stennis te gaan schoppen, blijf rustig en leg duidelijk uit wat er mis is en waarom je het niet wilt eten. Raak vooral niet in paniek op dit soort momenten en probeer alsnog een beetje plezier te hebben de rest van de avond, want wat is nu eigenlijk het ergste wat er kan gebeuren? 

vegan restaurant

Welke tip vind jij het meest handig? En wat is het slechtste gerecht wat je ooit in restaurant hebt gekregen als veganist? Ik ben super benieuwd naar jullie verhalen. Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Anne-Fleur (maandag, 02 oktober 2017 11:01)

  Leuke blog!
  Ik kreeg van de week een bord sla met tomaat augurk en zilverui.. aan de telefoon zeiden ze dat het geen probleem was. Ik heb er toen voor gekozen niks te zeggen en wat frietjes meegegeten met de rest.

 • #2

  Merel (woensdag, 04 oktober 2017 01:15)

  @Anne-Fleur: Oh god wat erg, haha. De ergste dingen krijg je ook vaak van de gene die gelijk zeggen geen probleem. Ik heb in die gevallen dat ik met andere ben ook niet zo'n zin om mezelf te laten kennen en eet het zolang het vegan is maar gewoon op.

 • #3

  Dagmar (vrijdag, 15 december 2017 16:33)

  In praag bij een steak restaurant heb ik nog heerlijk en veel veganistisch kunnen eten terwijl mijn mede reisgenoten aan hun stukje vlees zaten. Met goede hoop ging ik naar binnen en de kaart bieden mij genoeg keuze, ook een wat aparte blik van de bedieners maar dat was kortstondig en erg grappig. Je heb namelijk veel keuze bij de ''side dishes'' zo was de frisse salade met champignons en wat aardappels een opgeluchte en voedende maaltijd.

 • #4

  Merel (zondag, 17 december 2017)

  @Dagmar: Zelfs in een steak house kun je dus vegan eten, bijzonder he! Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn :)