· 

Sri Lanka in 3 weken: Theevelden, tempels, olifanten en surfen

sri lanka route

We zijn al weer eventjes terug van onze reis naar Sri Lanka. Op Instagram heb ik al een aantal plaatjes gedeeld van deze ervaring. Maar bij deze ook nog een reisverslagje met reistips voor wanneer je zelf dit mooie eiland gaat bezoeken. 

Sri Lanka stond al een tijdje bovenaan mijn lijstje om te bezoeken. Afgelopen september was het dan eindelijk zo ver en reisde we af naar het eiland. Ik hou wel van diverse bestemmingen, dus dat zat wel goed met Sri Lanka als bestemming. Het land is namelijk opgedeeld in zones met totaal verschillende bezienswaardigheden. Sri Lanka is een eiland, het is dus omringt met strand en zee. De zee is over het algemeen vrij ruig en op de meeste plekken niet geschikt om in te zwemmen. Je kunt er wel prima surfen. In het binnenland vind je verschillende nationale parken waar je onder andere olifanten kunt spotten. Wat dieper het land wordt het beeld overstemt met bergtoppen en theevelden, je kunt hier hikes doen met de mooiste uitzichten en theeplantages bezoeken. Wanneer je meer richting het noorden reist kom je in de culturele driehoek terecht. Hier bezoek je duizenden jaren oude tempels. Voor ieder wat wils dus! In dit artikel ga ik je tips geven voor de ideale reisroute door Sri Lanka. 

sri lanka route

Vervoer in Sri Lanka

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is erg goed. Vooral het busnetwerk is uitgebreid en is over het algemeen de meest efficiënte manier van reizen. Tussen vrijwel alle steden in het land rijden meerdere keren per dag bussen. De afstanden in Sri Lanka zijn vrij kort, maar trek er wel een halve dag voor uit om tussen bestemmingen te reizen. Het eiland heeft namelijk geen uitgebreid snelwegennetwerk. Je kunt ook de trein nemen, wij vonden dit vooral een erg leuke manier van reizen door de mooie uitzichten maar niet perse sneller.

Voor lange afstanden hebben wij een aantal keer een taxi genomen om tijd te besparen. Dit is een stuk duurder maar alsnog goed te doen. Wanneer je een kortere afstand reist is juist een tuktuk het ideale vervoersmiddel. Wij hebben hier enorm veel gebruik van gemaakt en vonden het een fijne manier van reizen. 

Met de app Rome2Rio kun je de reistijden en prijzen van de verschillende vervoersmiddelen snel en overzichtelijk met elkaar vergelijken. 

Sri Lankaans eten

Voor als je mij een beetje volgt weet natuurlijk allang dat ik een enorme foodie ben. Op reis houdt ik er altijd rekening mee dat mijn eetwensen niet overal kunnen worden ingevuld. Maar als vegan (en ook als niet vegan) zit je helemaal goed in Sri Lanka! Je kunt in zo goed als ieder lokaal restaurant wel vega rice & curry krijgen en de mensen snappen vrij goed wat veganisme (ook wel pure vegetarian) inhoudt. Naast verschillende soorten curry vonden wij roti gevuld met aardappels en groenten erg lekker en aten we dit bijna iedere dag. Kottu (een soort geroerbakte roti met groenten) en hoppers (een soort pannenkoekjes van rijstmeel en kokos) waren hier ook favoriet. 

De kosten

Een retourticket vanaf Amsterdam naar Colombo koop je meestal voor ongeveer €750 per persoon. 
De kosten in Sri Lanka zelf liggen erg laag. Een maaltijd kost vaak niet meer dan €2,50, een busritje €0,20 en een hotel of guesthouse boek je vaak al vanaf €15 per nacht. Sri Lanka is dan ook een goede bestemming voor de budget reiziger. Ik denk dat wanneer je goed op let wat je uitgeeft het prima te doen is met een budget van €15 per dag. Maar zelfs wanneer je het heel luxe maakt is het bijna lastig om gemiddeld meer dan €50 per persoon per dag uit te geven.

West kust

De reis van vrijwel iedereen die naar Sri Lanka reist begint aan de west kust. Het is namelijk het meest logische startpunt gezien vanuit het vliegveld. De hoofdstad Colombo die in het westen ligt wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Langs de west kust vind je verschillende toeristisch goed ontwikkelde badplaatsen zoals Negombo, Bentota en Beruwela. Wij kozen ervoor om 2 nachten in Negombo te verblijven om bij te komen van de reis. 

negombo

Negombo

Negombo is een prima stad om bij te komen van je reis. Het is er relatief rustig, je hebt een leuk strand en wat kleine bezienswaardigheden waar je een middag aan kunt besteden. Een erg leuke stad is het verder niet en ik raad je dan ook aan om direct door te reizen wanneer je uitgerust bent van de reis. 

Wat te doen: Wij brachten onze dag in Negombo door met het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden. In de ochtend maakte we een wandeling langs de Dutch canals, het oude fort en kleurrijke vissersboten in de lagoon. Vervolgens namen we een tuktuk naar het strand maar kwamen uit bij de vismarkt. Ik vond dit als veganist geen hele prettige dagbesteding, maar misschien denken andere hier anders over. We eindigde ons bezoekje aan Negombo met een lunch op het strand en een strandwandeling. Het strand van Negombo is erg breed voor Sri Lankaanse begrippen en het is er erg rustig. 

Waar te verblijven: Wij sliepen in het veel te luxe Jetwing Lagoon hotel inclusief buitenbadkamer. Het hotel is fijn om bij te komen en te wennen aan het klimaat. Al zal ik het door de lokatie niet nog een keer boeken. Het hotel ligt namelijk erg afgelegen ten opzichte van de stad en het strand. Langs het strand liggen de meeste hotels en guesthouses en is het voor toeristen het meest levendig. 

Wat te eten: Wij aten de eerste avond bij ons hotel, dit was echt een super goede kennismaking met de Sri Lankaanse keuken. We kregen 5 verschillende soorten curry geserveerd met rijst, papadum en verschillende chutney's en kokossambal. Langs het strand vind je verschillende restaurants. Wij lunchte bij King Coconut vanuit waar je een mooi uitzicht hebt over het strand. 

sri lanka route

Het zuiden

Het zuiden van Sri Lanka is de plek om wat te ontspannen, gezellige stadjes te bezoeken en te (leren) surfen.

galle

Galle

Ik vond Galle een van de leukste stadjes van Sri Lanka. Een bezoek aan dit Nederlandse fort laat je even in een ander land wanen. Met de witte huisjes, smalle straatjes en vuurtoren lijkt het even alsof je in zuid Europa bent beland. 

Wat te doen: Je kunt een wandeling rondom de muren van het fort maken, maar ook ronddwalen in het fort is leuk. De straatjes zijn gevuld met leuke winkeltjes en restaurants. Wij bezochten de Nederlandse kerk. Zo bijzonder om al die Nederlandse namen en teksten te lezen wanneer je zo ver van huis bent! 

Waar te verblijven: Wij hebben niet overnacht in Galle en hebben enkel twee keer een middag tripje naar het fort gedaan. Ik denk dat dit voor Galle ook een beetje the way to go is. De hotels in het fort zijn vrij duur dus je kunt beter kiezen voor een andere uitvalsbasis in het zuiden en Galle een middag te bezoeken.

Waar te eten: Wij hebben echt te lekker gegeten bij Lucky Fort restaurant. In dit restaurant krijg je maar liefst tien verschillende soorten curry en ze zijn allemaal heerlijk! 

unawatuna

Unawatuna

Wanneer je op zoek bent naar een typische badplaats moet je in Unawatuna zijn. Dit stadje ligt iets zuidelijk van Galle en is een prima uitvalsbasis wanneer je in het zuiden verblijft. 

Wat te doen: Unawatuna heeft een van de weinig stranden in Sri Lanka waar je in de zee kunt zwemmen. Wij brachten een bezoekje aan Jungle Beach, een klein strand in een baai omgeven door jungle. Je schijnt hier ook goed te kunnen snorkelen maar toen wij er waren was er weinig te zien. Het centrum van Unawatuna is erg levendig, je hebt er verschillende leuke lunchplekken, winkels en barretjes. 

Waar te verblijven: Ik heb eigenlijk niet echt een goede tip voor een verblijf in Unawatuna. We hadden namelijk voor onze laatste nacht een cabana aan het strand geboekt. Toen we er een giga kakkerlak en muizenpoep vonden en een van de medewerkers vertelde dat er elke avond een muis binnen kwam lopen besloten we dat we hier niet rustig konden slapen. We kregen een mooi alternatief aangeboden door het personeel. Een bungalow met buiten badkamer in een tropische tuin. 

Waar te eten: In Unawatuna moet je echt gaan eten bij Bedspace. Een hotel en restaurant in een. Er staan meerdere vegan opties op de kaart of gerechten die prima te veganizen zijn en het eten is echt zo lekker! Verder vind je op de mainstreet in Unawatuna het restaurant Jinah's Vegetarian & Vegan Food. Wij hadden geen tijd meer om hier naar toe te gaan maar de menukaart zag er in ieder geval goed uit. 

weligama

Weligama

Weligama is mijn favoriete stad in het zuiden. Het is er nog niet overspoeld met toeristen, er hangt een gezellige sfeer en de baai is ideaal om te leren surfen. 

Wat te doen: Surfen! Wij hebben in Weligama iedere ochtend op een surfplank doorgebracht. Langs het strand zitten verschillende surfscholen die borden verhuren en lessen geven. De baai is ideaal voor de beginnende surfers en je kunt er het hele jaar terecht voor goede golven. 
Vanuit Weligama kun je uitstapjes maken naar omliggende stadjes zoals Unawatuna, Galle, Hikkaduwa en Mirissa met de bus.

Een erg populaire trip is een boottocht vanuit Mirissa de oceaan op om walvissen te bewonderen. Na lang twijfelen besloten we om dit te gaan doen en werden we al vroeg opgehaald bij ons hotel in Weligama om naar de haven van Mirissa gebracht te worden. Vanuit hier deden we een 6 uur durende boottrip. Het was echt een mega bijzondere ervaring om walvissen te zien. Al kan ik je deze trip alleen aanraden als je echte zeebenen hebt. Ik ben namelijk 6 uur lang zeeziek geweest en dat was absoluut geen pretje. 

Waar te verblijven: Wij verbleven bij Basecamp. Een super tof hotel  op loopafstand van de surfspot van de stad dat wordt gerund door twee Nederlandse meiden. Het is nog maar net open maar ze hebben al echt wat leuks neergezet! Wij waren vooral fan van het goed verzorgde ontbijt met uitzicht over palmbonen en de zee. Basecamp biedt ook yogalessen aan met uitzicht op de zee, helaas hadden we geen tijd om een lesje mee te pikken. 

Waar te eten: Wij vonden lunchen bij Ceylon Sliders erg leuk. Na even wat onduidelijkheid wat betreft vegan eten zijn we er uiteindelijk uitgekomen en hebben we lekker gegeten. Bij het eetcafé zit ook een kleine surf/yoga/duurzame winkel met echt te veel mooie spulletjes die ook zeker een bezoekje waard is.

ahangama

Ahangama

Ahangama is op zichzelf een beetje een saai stadje met een aantal lokale winkels en een klein strand. Het leuke aan deze stad is dat het een echt surfersdorp is geworden. Je vind er verschillende surf resorts maar het dorp is nog niet compleet overspoeld met toeristen. 

Wat te doen, waar te eten, waar te verblijven: In dit geval kan ik alle drie de kopjes samenvatten in een lokatie: Camp Poe (wat staat voor Protect Our Earth). Wij verbleven 4 dagen op dit surf & yoga kamp en echt alles klopte. Het kamp ziet er ten eerste prachtig uit, echt een soort paradijsje. Je hebt een grote jungle tuin waar je safari tenten, een jungle hut, en yoga shala in vindt. De gemeenschappelijke ruimte is versierd met kleurrijke muurschilderingen en heeft twee grote banken waar iedereen op kan chillen, een chille hangmat, een pool tafel en een beamer voor filmavonden. Bovenop dat alles heb je ook nog een zwembad en een strandje in de tuin waar je af en toe wilde dieren voorbij ziet lopen zoals een varaan of aapjes. Wij begonnen iedere ochtend op Camp Poe met een surfles. We hadden beide nog niet eerder gesurft maar de leraren hadden ons binnen no time op een bord staan. Na het surfen stond er een uitgebreid ontbijt klaar met tropisch fruit, avocado on toast, dahl of havermout. In de middag was er keuze om zelf de omgeving te verkennen, een tripje met de groep te doen of om te relaxen op het kamp. Een bezoekje aan de lokale tempel met een familie uit het dorp op een boeddhistische feestdag was voor mij een van de meest bijzondere ervaringen van de reis. In de middag deden we een yoga les op Camp Poe die werd gegeven door Ben, een van de eigenaren van het kamp. Even na de les toverde de lokale koks weer een te lekkere maaltijd op tafel die we met de "familie" aan een grote tafel opaten. Na het eten deden we samen spelletjes, drankjes of een filmavond. Ik heb het zo fijn gehad op Camp Poe en kan het echt iedereen aanraden om hier minstens 3 nachten te verblijven om echt helemaal weg te zijn uit het drukke leven en een stukje meer ontspannen en gelukkiger terug te keren. 

sri lanka route
sri lanka route

Nationaal park

Wanneer je vanuit het zuiden richting de bergen reist heb je de keuze om onderweg voor een nachtje te stoppen om een van de nationale parken te bezoeken om een safari te doen. In deze regio heb je keuze tussen Yala en Udawalawe. Yala is het meest populaire park, je vind hier de grootste populatie luipaarden van Sri Lanka en grote groepen olifanten. Door de populariteit is het dan ook erg druk in het park en staan er regelmatig 30+ jeep om een groep olifanten heen. Wij vonden dit geen prettig idee en kozen er daarom voor om naar Udawalawe national park te reizen.

udawalawe

Udawalawe

Wat te doen: In Udawalawe komen reizigers maar voor een ding: de safari. Er is dan ook verder weinig te doen en het is niet aan te raden om hier langer dan een nacht te blijven. Wij ging om 06:00 in de ochtend met een jeep het park in en keken onze ogen uit. We hebben olifanten, waterbuffels, herten, pauwen, krokodillen, aapjes, vogels, leguanen en nog veel meer dieren gezien. Het was echt zo bijzonder! Ik vond het fijn om te zien dat de jeeps afstand hielden van de dieren en de dieren niet werden gevoerd of opgejaagd. 

Waar te verblijven: Wij verbleven in het Summerland Residence guesthouse dat we vonden via AirBnB. We kregen een schone en ruime kamer en de eigenaar was echt super gastvrij. We kregen een warm welkom en super lekker eten. De gemiddelde Sri Lankaan is sowieso erg gastvrij en vriendelijk, echt zo leuk! 

Waar te eten: In Udawalawe zijn niet super veel eettentjes te vinden. Gelukkig had de eigenaar van de AirBnB waar we verbleven rice & curry voor ons gemaakt dus hoefde we ons daar geen zorgen over te maken. 

sri lanka route

De bergen

Wanneer je vanuit de zuid kust via Udawalawe verder landinwaarts gaat heb je het gevoel alsof je in een totaal ander land terecht bent gekomen. De tropische stranden en golven worden ingeruild door bergtoppen, theevelden en watervallen. In de bergen heb je diverse populaire hikes en dorpjes. Veel mensen doen vanuit Nuwara Eliya de hike naar Lipton's Seat en Horton Plains. Wij hebben dit overgeslagen en besloten om naar Ella te gaan. 

ella

Ella

Ik geloof dat bijna iedere reiziger in Sri Lanka naar Ella gaat. Het is een klein maar levendig backpackers stadje en een goede uitvalsbasis voor meerdere hikes. Ik denk dat 2 a 3 nachten de ideale verblijfsduur is voor Ella. 

Wat te doen: Vanuit Ella starten diverse hikes. Zo kun je naar de Adam's Peak en Ella Rock wandelen, dit zijn vrij pittige wandelingen. Wij kozen er voor om deze niet te doen maar te kiezen voor een iets makkelijkere wandeling naar Little Adam's Peak. Binnen een halfuur sta je op de top en heb je een geweldig uitzicht over de bergen en kun je in de verte Udawalawe en op een heldere dag zelfs de kust zien. Na deze hike besloten we een scooter te huren, met de scooter kun je heerlijk rond cruisen door de bergen en tussen de theevelden. We bezochten een theefabriek en de indrukwekkende Nine Arch Brigde. 

By far de meest populaire activiteit in Ella is de treinrit tussen Ella en Kandy. Deze zeven uur durende treinrit wordt gezien als een van de mooiste treinritjes van de wereld. En geloof me, dat is het ook echt! Prachtige vergezichten over de bergen, watervallen en theevelden.

Waar te verblijven: In Ella is een grote keuze aan hostel, guesthouses en hotels in iedere prijs range. Wij verbleven in het Ravana Heights hotel. Ik was echt verliefd op het uitzicht over de tuin en het dal. Vanaf ons balkon kon je prachtig de zonsondergang bekijken. Ook hier werden we enorm gastvrij ontvangen en werd er iedere ochtend een waar vegan feest ontbijt voor ons neergezet. 

Waar te eten: In Ella zijn veel restaurants en barretjes. Erg gezellig, al vond ik het eten wel wat minder lekker. We aten een van de lekkerste rice & curry van Sri Lanka bij Jade Green Tea Centre. Je moet wel even wachten op het eten maar dan heb je ook wat! 

sri lanka route
sri lanka route
sri lanka route

Culturele driehoek

De culturele driehoek is de regio tussen Kandy, Dambulla, Anuradhapura en Polonnarawu. In deze regio vind je duizenden jaren oude tempels en muurschilderingen. Naast de Sri Lankaanse cultuur ontdekken kun je hier ook een van de vele nationale parken bezoeken in de omgeving. 

kandy

Kandy

Na de bijzondere treinrit van Ella naar Kandy verbleven wij een nacht in Kandy. We hadden veel over de stad gehoord maar vonden een nacht eerlijk gezegd meer dan genoeg. Kandy is een relatief grote stad en redelijk druk. Het mooie aan Kandy vind ik wel dat het in een groene omgeving ligt. 

Wat te doen: Een must in Kandy is een bezoekje aan de Temple of Tooth. Er wordt gezegd dat hier de tand van Boeddha ligt verborgen. De tempel is totaal anders dan iedere tempel die ik eerder zag, het is er groots en het voelt redelijk modern. De sfeer vond ik erg bijzonder in de tempel, de bezoekers waren allemaal in wit en offerde bloemen. De tempel ligt aan een meer, het is leuk om hier een rondje omheen te lopen. 

Waar te verblijven: Wij verbleven in Kandy in het boutique hotel Viyana. Het hotel was mooi en rustig. We hadden een prachtig uitzicht over het meer. 

Waar te eten: In Kandy aten wij bij Balaji Dosai. Een soort fastfood keten met meerdere lokaties in Kandy waar ze dosa's met verschillende toppings serveren. Het eten was echt heel erg lekker en super goedkoop. Voor minder dan €2 heb je hier met twee personen een avondmaaltijd met drankje. En het mooiste van alles: de hele menukaart is vegan! 

anuradhapura

Anuradhapura

Vanuit Kandy vertrokken we met de bus naar Anuradhapura, deze rit duurt ongeveer 4 uur. In deze stad vind je een oud tempel complex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. 

Wat te doen: Wij kregen van de eigenaar van het guesthouse twee fietsen te leen om de oude stad te gaan verkennen. Dit bleek een erg goede zet. De verschillende tempels en bezienswaardigheden in de oude stad liggen namelijk vrij ver uit elkaar. Het was bloedheet op de dag dat we Anuradhapura bezochten dus we hebben maar een fractie van de tempels bekeken. Het meest indrukwekkende vond ik de grote witte stupa. Op het moment dat wij de stupa bezochten was er een ceremonie bezig waarbij er een groot oranje lint om de stupa werd gebonden door de monniken. Er waren veel pelgrims op de ceremonie afgekomen en ik vond het bijzonder om hier deel van uit te mogen maken. 

Waar te verblijven: Ik heb niet echt een goede aanrader voor een verblijfplaats in Anuradhapura. Wij vonden een guesthouse via AirBnB, hoewel we super gastvrij werden ontvangen en een prima verblijf hebben gehad vond ik het niet direct een aanrader. De locatie was niet heel gunstig vanuit de stad en het mocht ook wel iets schoner over het algemeen. 

Waar te eten: Ook voor het eten heb ik niet echt een goede tip. Toen we terug naar het guesthouse wilde fietsen begon het enorm te stortregenen en nadat we ruim een uur hebben geschuild was het nog steeds niet gestopt. Toen zijn we uiteindelijk het dichtstbijzijnde restaurant ingegaan om wat te gaan eten. Aan dit soort ervaringen merk ik wel hoe gastvrij en vegan friendly Sri Lanka is. Welk restaurant je ook instapt, overal hebben ze wel wat voor je klaar staan, zo fijn!

sigiriya

Sigiriya

Sigiriya is een klein stadje dat in de culturele driehoek van Sri Lanka ligt. Het is kleine centrum is erg toeristisch door een van de meest populaire bezienswaardigheden van het land, de Lion's Rock.

Wat te doen: De Lion's Rock is de main attractie in Sigiriya. Een eeuwenoude rots waarvan de top dienst heeft gedaan als paleis van de koning. De rots is te beklimmen maar wij kozen ervoor om dat niet te doen. Een entreekaartje kost je namelijk €25 per persoon. En op een steenworp afstand vind je Pidurangala, een vergelijkbare rots die je prachtig uitzicht geeft op de Lion's rock en ook nog stukken voordeliger is. Nog een voordeel van het beklimmen van deze rots is dat je er al vroeg omhoog kunt klimmen om de zonsopkomst te bekijken. Echt een prachtig plaatje! Omdat je dit al vroeg kunt doen heb je de rest van de dag nog over om de omgeving te verkennen. Vanuit Sigiriya reis je per bus gemakkelijk naar Dambulla of Polonnaruwa om tempels te bezoeken. Wij kozen er voor om naar de gouden tempel en de cave tempel in Dambulla te gaan in de middag. Vooral de laatste vonden wij echt een aanrader. 

Waar te verblijven: Wij verbleven in Hotel Sigiriya. Een prima hotel maar wellicht wat overpriced. 

Waar te eten: Toen wij aan de tuktuk chauffeur vroegen waar je de beste rice & curry in Sigiriya kunt eten antwoordde hij met restaurant Pradeep. En hij had gelijk! We kregen vijf verschillende soorten curry en ze waren allemaal heerlijk. Naast curry aten we de beste kottu bij Ahinsa. 

sri lanka route
sri lanka route
sri lanka route
sri lanka route

Oost kust

De oost kust heeft een aantal kust steden die voor reizigers interessant zijn. Zo reizen veel mensen af naar het wat noordelijker gelegen Trincomalee om te duiken en te relaxen op het strand. Wanneer je meer van surfen houdt is Arugam Bay de beste bestemming aan de oost kust. 

arugam bay

Arugam Bay

Arugam Bay is mijn favoriete stad van Sri Lanka. Het stadje is totaal ingericht op surfers en de sfeer is er heerlijk relax. Je kunt hier lekker eten, goed surfen, even helemaal niets doen op het strand, een yoga lesje meepikken en de dag afsluiten met een drankje. Wat wil je nog meer? 

Wat te doen: Naast surfen is Arugam Bay de ideale plek om bij te komen van je reis. Op de een of andere manier voelde ik hier niet de noodzaak om m'n dagen vol te proppen met activiteiten en is dit de plek om na een intensieve surfsessie tot rust te komen met een boek en middagdutje. Het stadje heeft iets heel simpels, doe het vooral rustig aan in Arugam Bay en geniet van het weer. Naast surfen en relaxen hebben we een aantal keer een yoga les gevold op de rooftop van het Bay Vista hotel. Vanaf het dak heb je uitzicht over de oceaan en het strand en tijdens de yoga raak je helemaal ontspannen van de zee geluiden op de achtergrond. Ook voor wanneer je houdt van een feestje zit je goed in Arugam Bay. Iedere vrijdag en zaterdag avond is er namelijk een groot strandfeest. 

Waar te verblijven: Wij verbleven in Elephant Road Resort waar we een ruime, basic kamer hadden die van alle gemakken zijn voorzien. Dit hotel ligt wat meer afgelegen op ongeveer 5 minuten lopen van main street. Het hotel doet z'n naam eer aan, er komen namelijk in de avond regelmatig olifanten langs lopen. Het eten is ook hier geweldig. De eigenaar van het resort komt uit Israël en de kok is Sri Lankaans, het ontbijt is een soort mengeling tussen de twee kookstijlen en was iedere dag weer een feestje. 

Waar te eten: Er zijn zoveel goede eettentjes in Arugam Bay! Wij waren enorm fan van een 100% vegan lunchzaak genaamd Karma Gardens. Je kunt hier smoothiebowls, wafels, kokosijs, burgers, bowls en nog veel meer krijgen. Op het rooftop van het Bay Vista hotel kun je naast yoga lessen volgen ook terecht voor een healthy lunch of ontbijt. Op het menu vind je onder andere verschillende soorten sapjes, smoothiebowls, raw snickers, salades en wraps.  Heb je zin in iets meer traditioneel? Ga dan voor de rice & curry bij Samanthi's, je moet hier wel in de middag al aangeven dat je komt eten zodat ze tijd hebben om de curry vers te bereiden. Onze favoriete plek in Arugam Bay is de Hideaway. Hier vind je overdag een koffiebar en een marktje met duurzame spullen, later op de dag gaat de bar open en is het een fijne plek om je avond te beginnen met een drankje en goed gezelschap. In de avond is het restaurant open waar wij de meest lekkere niet Sri Lankaanse maaltijd op hebben van onze vakantie. Niet te missen dus! 

sri lanka route
sri lanka route

Tip: pin de route voor later

sri lanka route

Ben je geïnspireerd geraakt en ga je een reis naar Sri Lanka maken, of ben je al eens in Sri Lanka geweest en heb je mooie aanvullingen voor anderen? Laat het me weten in de reacties, vind ik leuk!

Reactie schrijven

Commentaren: 21
 • #1

  Iris (zondag, 08 oktober 2017 04:53)

  Wauw, mooi artikel Merel! Zo uitgebreid en prachtig pinbaar kaartje aan het einde! Echt heel leuk om weer te zien en lezen. Zou graag nog eens terug gaan <3
  Liefs!

 • #2

  Jan Kerkhofs (zondag, 08 oktober 2017 05:23)

  Hallo Merel, een mooi verhaal en op alle fronten duidelijk herkenbaar, maar zoals jezelf wel zult weten is dit nog een druppel van wat de mogelijkheden zijn , maar je hebt duidelijk een beeld gegeven van dit prachtige land waar ik al jaren van geniet en er zelfs woonachtig ben tegenwoordig.

 • #3

  Zonderzooi (maandag, 09 oktober 2017 09:39)

  Wat een fijne tips allemaal en de foto's zien er ook prachtig uit! Ik ga zelf in november en dan een maandje zodat ik voldoende tijd heb om alles te zien. Ik keek er al enorm naar uit, maar na het lezen van deze blog helemaal.

 • #4

  Merel (woensdag, 11 oktober 2017 01:52)

  @Iris: Dankjewel lieve Iris! <3 Ik zou ook heel graag weer terug gaan. Jullie waren niet in Arugam Bay geweest toch? Dat is echt wat voor jou! Dus dat is zeker nog een reden om terug te gaan.

 • #5

  Merel (woensdag, 11 oktober 2017 01:53)

  @Jan: Daar heb je helemaal gelijk in inderdaad. Wat mooi dat je er inmiddels zelfs woonachtig bent, dat moet erg fijn zijn! Ik droom er stiekem ook een beetje van :)

 • #6

  Merel (woensdag, 11 oktober 2017 01:55)

  @Zonderzooi: Ik ben echt een beetje jaloers! Wat heerlijk dat je er een maandje heen gaat! Ik ben super benieuwd naar je ervaringen en verhalen :)

 • #7

  Mariëlle (donderdag, 12 oktober 2017 09:24)

  Wat een mega duidelijk artikel!! Ik vind het zo leuk om al die namen weer te lezen en de foto's te zien :) Een jaar geleden ging ik er zelf heen voor een maand. Tof <3

 • #8

  Jacomijn Heupink (donderdag, 28 december 2017 11:34)

  Wat een mooie plekken heb je bezocht! En ook veel zeg in 3 weken, je tijd goed besteed!

 • #9

  Elselien (zaterdag, 30 december 2017 04:05)

  Mooi verslag van je reis, mooie foto’s leuke tips. Een aanrader is Polonnaruwa (prachtig mooie buddhabeelden) en Jaffna (niet toeristisch, bijzonder mooie hindoeïstische tempels).

 • #10

  Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:20)

  @Jacomijn: Het is gewoon zo'n mooi eiland! We hebben door de infrastructuur veel kunnen zien en doen en toch het gevoel gehad dat we het rustig aan konden doen. Heerlijk land!

 • #11

  Merel (dinsdag, 02 januari 2018 10:22)

  @Elsien: Dankjewel! Ik had Polonnaruwa ook op mijn lijstje maar helaas geen tijd meer voor gehad. Wellicht voor een andere keer :) bedankt voor je aanvullingen in ieder geval!

 • #12

  Pien (dinsdag, 06 maart 2018 14:47)

  Mooi en duidelijk verslag! (Er staan alleen wel heel veel taalfouten in ;) ) Ik ga er deze zomer 3 weken heen, ben benieuwd welke route ik daar ga maken...

 • #13

  Jhonny (dinsdag, 06 maart 2018 16:14)

  Pien je moet niet zanikken over taalfouten. Wees blij dat je het mag lezen. Schrijf zelf eens iets................

 • #14

  Mariska (woensdag, 28 maart 2018 17:09)

  Waat een leuke blog! Zit er zelf aan te denken om aankomende oktober te gaan maar lees veel verhalen dat het weer in september/oktober erg slecht is.. Wat is jou ervaring hiermee?

  Groetjes!

 • #15

  Merel (donderdag, 29 maart 2018 12:23)

  @Mariska: Wij waren in september. We hebben wel wat buien gehad maar eigenlijk geen last gehad van enorm slecht weer. Het regent daar minder dan in Nederland in ieder geval. Vooral in het zuiden was het toen wat regenachtiger maar we hebben eigenlijk maar een hele dag regen gehad en de rest van de dagen af en toe een bui. Ik zou je niet laten lijden door het weer.

 • #16

  Jelle (dinsdag, 24 april 2018 14:00)

  Heel gaaf, bedankt voor de tips en inspiratie.

 • #17

  Merel (woensdag, 25 april 2018 00:57)

  @Jelle: Geen dank! Heel veel plezier alvast!

 • #18

  Nicolette (maandag, 25 juni 2018 04:46)

  Wat een geweldig blog, dankjewel!
  Wij gaan op 2 november voor 15 dagen dus ik ben wel n beetje bang voor t weer.
  Ik ga je tips en route zeker volgen, ben helemaal enthousiast geworden!
  Nu ff n beginnetje maken, de eerste nacht en t vervoer ��...

  Groetjes Nicolette

 • #19

  Merel (maandag, 25 juni 2018 08:19)

  @Nicolette: Alvast heel veel plezier voor jullie reis! Ik weet zeker dat je het geweldig gaat vinden!

 • #20

  Roadtrippers of the Sun (dinsdag, 05 februari 2019 07:14)

  Wij moeten Sri Lanka nog plannen... we hebben enkel de heenvluchten nog maar... deze lijst is dus leuk om een beeld te krijgen van wat we absoluut moeten gaan bekijken!

 • #21

  Merel (dinsdag, 05 februari 2019 13:40)

  @Roadtrippers of the Sun: Oh wat een heerlijk vooruitzicht!! Veel plezier alvast!