Mexicaanse frietjes met vegan aioli

vegan loaded fries

Frietjes, wie houdt er niet van? Ik wel in ieder geval! En aangezien ik ook gek ben op Mexicaans eten, leek het mij ideaal combinatie. Een soort van het ultieme comfortfood! Precies wat je wel kunt gebruiken in de herfst toch?

Vegan loaded fries

Deze Mexicaanse frietjes zijn eigenlijk loaded fries. Een fenomeen dat uit Amerika komt en ook hier steeds populairder wordt. Je hebt het wellicht op Pinterest al regelmatig voorbij zien komen. Maar ook in de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam kun je een portie loaded fries bestellen. 

Loaded fries zijn frietjes met daarboven op iets anders geserveerd. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het op je portie patat gooien. Wat dacht je van geraspte vegan kaas, pepertjes, avocado, komkommer, falafel, sriracha. En zo kan ik nog wel even door gaan! Hier in Nederland kennen we het vooral van de friet kapsalon. Dus laten we zeggen dat dit recept een enigzins gezondere én Mexicaanse versie van de kapsalon is.

Al enthousiast? Mooi! Dan ga ik nu het recept met je delen zodat je zelf aan de slag kunt met deze vegan loaded fries.

vegan loaded fries
vegan loaded fries

Ingrediënten:

Voor 2 royale porties

Voor de frietjes:

- 700 g Pommes rouge aardappels

- 1 tl paprikapoeder

- 1/2 tl cayennepoeder

- 1/2 tl komijnpoeder

- 1/2 tl roosmarijn

Voor de bonenmix:

- Blik van 400 g zwarte bonen

- 2 tomaten

- 1 avocado

- Kleine rode ui

- 1 groene paprika

- Handje peterselie

- Sap van 1/2 limoen

Voor de vegan aioli:

- 6 el vegan mayo

- 2 teentjes knoflook

- Rasp van 1 citroen

- 2 el olijfolie

- 2 tl mosterd

- Zout 

- Peper


Bereiding:

Voor de frietjes:

- Was de aardappels en snijd de aardappels in dunne frietjes, meng in een grote kom met de kruiden en bak de frietjes op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 25 minuten of 25 minuten in een airfryer.

Voor de bonenmix:

- Giet de bonen af en doe ze in een grote kom.

- Snijd de tomaten en groene paprika en avocado in kleine blokjes, snipper de rode ui en hak de peterselie grof.

- Meng de groenten met de bonen en breng op smaak met de limoensap.

Voor de vegan aioli:

-Pers de knoflook uit en rasp de citroen met een fijne rasp.

- Meng de vegan mayonaise met de citroenrasp, knoflook, olijfolie, en mosterd.

-  Proef de aioli en breng eventueel op smaak met peper en zout. 

Voor de Mexicaanse frietjes met vegan aioli:

- Verdeel de frietjes over twee borden, serveer met de bonenmix en een flinke schep vegan aioli. Eet smakelijk!

Tip: pin dit recept voor later

vegan loaded fries

Ben jij ook zo gek op frietjes en kun je deze Mexicaanse frietjes niet weerstaan? Laat het me weten in de reacties! Ik vindt het trouwens ook super leuk om al jullie creaties op social media te zien met #blackbirdsandcakes! 

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Karlijn (zaterdag, 14 oktober 2017 04:38)

    Jaaa, dit is zo lekker! Ik maak dit vaak met zoete aardappelfrietjes, het is een van mijn favoriete gerechten.