· 

Minimaliseren: wat gaat goed en wat kan er beter?

minimalisme

Ik ben al weer enige tijd bezig met minimalisme. Na het zien van de documentaire Minimalism op Netflix besloot ik dat ik best wel wat verbetering nodig had op het gebied van minimalisme. En had ik het idee dat het ook echt wat meer geluk en rust in mijn leven kon brengen. Ik ben nu een half jaar aan het minimaliseren, tijd voor een update dus!

Laten we deze blog even beginnen met het feit dat ik voorheen volgens veel mensen om mij heen best wel minimalistisch was ingesteld. Ik bezit niet veel spullen, mijn huis wordt gezien als opgeruimd en als cadeau kreeg ik altijd liever een ervaring dan spullen. Voor mezelf voelde dat toch wel anders eigenlijk. Mijn kledingkast puilde zo nu en dan helemaal uit, als ik een rondje door de Flying Tiger liep dan vond ik de halve winkel mega nuttig en wou ik het kopen om er vervolgens niets mee te doen. Ofwel: niet heel minimalistisch dus. 

Toen ik Minimalism aan het kijken was herkende ik mezelf in veel punten. Ik wordt werkelijk waar helemaal naar van alle spullen in huis (ook al zijn het er niet eens zo veel), ik wordt niet gelukkig van spullen die ik koop en ik besteed mijn tijd en geld liever aan iets waar ik dat wel van wordt.

Het roer mocht dus wel even om. Maar waar begin je in godsnaam met minimalisme? Na het zien van de documentaire had ik direct zin om mijn halve bezit in een container te gooien en al Marie Kondo haar opruimtips op mijn kasten los te laten. Maar dat is natuurlijk ook weer niet de ideale manier om gevoel te krijgen bij minimalisme. Hieronder zal ik uitleggen wat ik heb gedaan, wat goed gaat maar ook wat er niet goed gaat en hoe ik daar mee om ga.

Minimalisme: successen

Laten we positief beginnen! De successen. Qua minimaliseren waren de eerste weken van mijn journey het meest succesvol. Mijn vriend en ik hebben de kasten en zolder eens goed aangepakt en hele hoop kunnen weggeven en wegdoen. Maar ook na ons eerste minimaliseer rondje blijven we er veel mee bezig.

 • Project een lege zolder: We hebben best wel een grote zolder en op de een of andere manier staan daar alleen maar spullen op die we er tijdens onze verhuizing hebben neergezet en er nu, twee jaar later, nog steeds staan. De afgelopen weken zijn er al een hele hoop spullen verkocht via Marktplaats en krijgen we beetje bij beetje steeds meer ruimte op zolder.
 • Kledingkast: Wij hebben een soort inloopkast. En eerder was 'ie werkelijk waar vol. Er paste geen hangertje meer in en toch werd het alleen maar voller, ondanks mijn vele pogingen tot het opruimen van mijn kledingkast. De laatste keer dat ik flink heb opgeruimd was aan het begin van de zomer. Ik heb alles naar een tweedehands winkel gebracht waarvan ik zeker wist dat ik het niet meer ging aandoen of wat ik uberhaupt al in geen tijden aan had gedaan. De twijfel gevallen mochten ook niet blijven en dat heeft gewerkt! Ik had in een oogopslag duidelijk waar ik wel behoefte aan had en waar ik veel te veel van had. Mijn kledingkast heb ik de afgelopen tijd aangevuld met een aantal tijdloze duurzame items en ik ben oprecht blij met alles wat er in hangt! Het is absoluut geen capsule wardrobe, maar we're getting there! 
 • Verboden voor rommelkasten: Wij hebben in huis weinig kasten. Zo is onze enige kast in de woonkamer het tv-meubel en zijn de overige kasten in het huis op een hand te tellen (oke op de keukenkastjes na dan). Maar alle kasten die we hebben waren op de een of andere manier rommelkasten. Je kent het wel die ene la in huis waar je alles ingooit. Nou, zo waren dus al onze kasten. Na vier rondes minimaliseren en ontelbaar ritjes naar de kringloop begint er steeds meer overzicht te komen. Hiermee merk ik toch wel dat meerdere rondjes minimaliseren nodig zijn. Dingen waarbij je de eerste keer denkt dat ze nog wel kunnen blijven, gaan in de tweede ronde toch wat sneller mee als je merkt dat je er niet aan hebt. En eerlijk is eerlijk, ik heb nog niets gemist.
 • Cosmetica: Ik denk dat veel vrouwen dit wel zullen herkennen. Een kastje vol met shampoo, zeep, gezichtsmasker, nagellak en ga zo maar door. En het ergste van alles, het grootste deel is nooit opgemaakt en staat al jaren te verstoffen in de kast. Ik heb mijn badkamer enorm geminimaliseerd en daar kwam een tas vol "zooi" uit. Maar ja, wat moet je er mee? Weggooien vind ik zonde, en je kunt het ook lastig verkopen of naar de tweedehandswinkel brengen. Gelukkig kon ik er toch nog iemand blij mee maken. Een vriendin werkt namelijk  bij een opvang voor jonge asielzoekers en die waren er erg blij mee. 
 • DVD's, boeken, CD's: Dit zijn typisch van die dingen die je een keer gebruikt en dan staan ze mooi te wezen in je kast. Het was best lastig om van sommige dingen afscheid te nemen omdat ze een soort nostalgische waarde hebben gekregen in de loop van de tijd. Daarom hebben we besloten om alleen te houden waar we echt blij van worden en wat we nog een keer zouden willen lezen of kijken. Dit resulteerde in drie verhuisdozen vol met dingen die weg mochten en daar was mijn broertje wel heel erg blij mee. Ik heb als alternatief voor al die boeken een e-reader gekocht, niet super minimalistisch natuurlijk maar ik vind het een mooie middenweg. 
minimalisme

Minimalisme: uitdagingen

Als je bovenstaande hebt gelezen zul je misschien wel denken dat het helemaal niet zo slecht gaat en we inmiddels in een leeg huis wonen. Dat is toch niet helemaal zo. Sommige dingen blijven nu eenmaal best lastig. 

 • Niets kopen: Afgelopen zomer deed ik mee aan de buy nothing new maand. De eerste twee weken waren makkelijk, ik had niks "nodig" en het kwam niet eens in me op om iets te kopen. Maar op een gegeven moment had ik een aantal zaken wel nodig, het voelde een beetje stom om het uit te stellen tot na die maand. Door het bezig zijn met minimalisme koop ik minder, dat zeker. Maar ik koop alsnog spullen. 
 • Lenen: Zelfs na een aantal minimaliseer rondjes heb ik nog steeds meer dan genoeg spullen voor een feestje, etentje met twaalf personen of voor een uitgebreide klusmiddag. Allemaal spullen die ik misschien een keer per jaar nodig heb en waarbij ik een drempel voel om ze weg te geven. Ik ben niet zo goed in het lenen van spullen, terwijl het juist iets heel nuttigs kan zijn.
 • Niet alleen spullen: Ik richt mijn minimalisme nu vooral op materiële dingen. Eigenlijk zou ik het ook op veel andere vlakken kunnen toepassen zoals social media of eten. Dat laatste is iets waar ik namelijk helemaal niet minimalistisch in ben. We hebben een enorme voorraadkast met allerlei kruiden, nootjes, chocolade, blikjes van vanalles en nog wat en ingewikkelde ingrediënten zoals psyllium husk. Uiteindelijk gebruik ik het wel allemaal en gaat er nooit wat weg, maar minimalistisch is anders. Ik zal mezelf de aankomende tijd eerst mijn voorraadkast wat leger te maken voordat ik weer ga aanvullen. 

Hoe ver ga je en hoe nu verder?

Zou ik mezelf minimalist noemen? Nou, nee niet echt eigenlijk. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb ik flink ontspult en doe ik een poging om dat zo te houden. Maar minimalisme is natuurlijk veel meer dan weinig spullen hebben. Minimalisme is een mindset, om met minder te leven. Om meer tijd te besteden aan fijne dingen en minder aan bezittingen, hobby’s en andere bezigheden. Ik denk wel dat minimalisme een lifestyle is die bij mij past, maar ik weet niet zo goed of ik er daadwerkelijk ook in zou willen passen. Want ja, als mijn oven kapot gaat koop ik gewoon een nieuwe, en als ik voor mijn taarten een handige keukenmachine nodig heb, dan koop ik die ook. Bezig zijn met minimalisme geeft me daarom vaak een schuldgevoel als ik toch wel besluit iets te kopen. Natuurlijk wil ik duurzamere keuzes maken en voelt het leven met minder spullen erg fijn, maar ik weet niet of ik ooit in het hokje minimalist zou willen vallen.

Verder minimaliseren

Hoewel ik mezelf dus niet echt goed voel bij het hokje minimalisme, zou ik wel nog een aantal dingen willen aanpakken. Er mogen nog steeds heel veel spullen mijn huis uit, en ik wil graag nog een keer een buy nothing new maand proberen te overleven of een 10x10 kleding challenge doen. Ik ga het minimalisme vorm geven op mijn eigen manier, en dat is denk ik vooral dat ik kwaliteit over kwantiteit ga verkiezen. 

Probeer jij ook meer minimalistisch te leven? Wat zijn jouw grootste uitdagingen en successen? En ga jij je ook wagen aan een van de bovenstaande minimalistische challenges? Laat het me weten in de reacties! Misschien kunnen we samen een challenge doen.

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Mariëlle (maandag, 16 oktober 2017 12:08)

  Zo leuk om te lezen!! Ik ben hier ook héél veel mee bezig en schrijf er ook veel over, omdat ik het ZO leuk vind. Of ik een échte minimalist ben? Mwah, ik gebruik dat label ook niet bij mezelf. Maar vergeleken met wat ik vroeger had, man!! Dat is een verschil haha ;)

 • #2

  Marianne - Groene stapjes (dinsdag, 17 oktober 2017 00:19)

  Ik ben hier ook veel mee bezig. Ik zei gisteravond nog tegen manlief dat ik weer een nieuwe ronde wil gaan ontspullen en hij vond het goed. Daarom doen we/ doe ik volgende maand de Minimalism Game. Ken je dat? Op 1 november gooi ik 1 ding weg, op 2 november 2 dingen, etc. Aan het einde heb ik dan als het lukt meer dan 400 dingen weggedaan! Doe je mee? �

 • #3

  Iris (dinsdag, 17 oktober 2017 12:31)

  Wat goed dat je hiermee aan de slag bent gegaan en leuk om te lezen ook! Ik heb het zelf ook een tijd terug gedaan en het was voor mij echt een opluchting. Nog steeds wil ik eigenlijk weer een nieuwe ronde doen, want ik denk dat ik ook nu al weer anders tegen sommige dingen aankijk. Ik ben lang geen minimalist, ik hou van mooie spullen en dat is ook niet mijn streven. Het is nu wel zo dat er meer een balans is. Ik koop spullen waar ik echt heel blij van word en vooral ook heel veel minder. Maar echt als een minimalist leven zou ik niet willen ben ik wel achter en dat is ook helemaal oké. Ik vind het goed genoeg om mij er enorm door te laten inspireren en het vervolgens op mijn manier aan te pakken!

 • #4

  Hermien - KouweKleren (maandag, 02 april 2018 02:54)

  Mij kun je ook echt geen minimalist noemen als je naar mijn huis kijkt, maar ik probeer wel een aantal can de principes toe te passen. Ik probeer vooral streng te zijn in wat erbin komt, maar ben minder streng in wat eruit 'moet'. Ik gebruik het liever goed dan dat ik er een ander mee opzadel, tenzij ik er iemand echt bkij mee maak natuurlijk, zoals jij deed met de verzorgingsproducten. Het is toch mooi als jij uit minimalisme haalt wat voor jou werkt? Voel je vooral niet schuldig, dat kan de bedoeling niet zijn!

 • #5

  Merel (maandag, 02 april 2018 05:16)

  @Hermien: Precies dat doe ik ook inderdaad. En je hoeft je eigenlijk nergens schuldig over te voelen, daar heb je helemaal gelijk in, maar toch sluimert het er zo af en toe in als je je omgeeft rondom al die minimaliseer-challenges en verhalen. Iets om aan te werken, maar het komt vanzelf!

 • #6

  Daphne (vrijdag, 24 augustus 2018 09:03)

  Leuk om te lezen!
  Ik ben vooral bezig achterstallig opruim-onderhoud te doen. Dus nog lang niet minimistisch. Kijk hier maar http://thuismetdaphne.blogspot.com
  Succes met verder minimaliseren allemaal.

 • #7

  Merel (vrijdag, 24 augustus 2018 11:11)

  @Daphne: Wat opruimen scheelt ook al heel veel in je hoofd! Ik word in ieder geval een stuk rustiger in een opgeruimd huis.