Vegan kaneelbroodjes

vegan kaneelbroodjes

Echt wat houdt ik toch van de herfst! Oke oke, ik bedoel niet die regen die er bij komt kijken maar vooral van het eten dat bij de herfst hoort. Stoofpotjes, pompoen, vijgen, thee, en kaneelbroodjes! En van die laatste ga ik vandaag een veel te lekker recept met jullie delen.

Nog zoiets fijns van de herfst is dat het zo lekker ruikt. Wanneer je door de straten fiets ruikt het naar bos, het bos ruikt extra bos-achtig en al dat herfsteten ruikt ook zo mega lekker. Ik bedoel, je wilt toch gewoon alleen al om de geur appeltaart en kaneelbroodjes gaan bakken? Heel je huis ruikt dan zo heerlijk zoet en naar kaneel. Zelfs de kat vond het lekker ruiken!

vegan kaneelbroodjes
vegan kaneelbroodjes

Helaas was ik niet de geniale persoon die dit recept heeft verzonnen. Maar ik maakte deze vegan kaneelbroodjes vorige week en ze waren zo lekker en mijn Instagram ontplofte zowat met vragen naar het recept, dat ik toch maar besloot het recept met jullie op mijn blog te delen. 

Het recept van deze vegan kaneelbroodjes komt van de blog VanillaCrunnch. Deze blog is niet alleen heel erg mooi, maar heeft ook nog een sterk staaltje inhoud. Lara schrijft hier over lichaamsbeeld, anticonceptie en deelt de lekkerste recepten voor met name desserts. Echt de moeite waard om te gaan volgen dus! 

vegan kaneelbroodjes

Ingrediënten:

Voor het deeg:

- 250 g speltbloem

- 400 g tarwebloem

- 120 g margarine

- 400 ml amandelmelk

- 7 g actieve gist (2,5 tl)

- 100 g rietsuiker

- 1 el kaneel

- Snufje zout

Vulling

- 120 g margarine op kamertemperatuur

- 30 g kokosolie op kamertemperatuur,niet gesmolten!

- 150 g kokosbloesemsuiker

- 3 el kaneel

- 1 tl kardemon

- Snufje zout

Glazuur

- 50 g kokosbloesemsuiker

- 50 ml warm water

- 1/2 tl vanille extract

- Handje walnoten, gehakt


vegan kaneelbroodjes

Bron: Kokblog

Hoe maak je vegan kaneelbroodjes:

- Verwarm in een klein pannetje 100 ml van de amandelmelk met 1 el van de suiker tot het warm is en de suiker is opgelost. Pas op dat je het niet te heet laat worden of laat koken! Breng met mensel over in een kom  en bestrooi het met de gist. Laat het mengsel "activeren voor ongeveer 10 minten.

- Smelt de margarine met de rest van de amandelmelk (300 ml) en de suiker. Let ook hier op dat je het mengsel niet te warm maakt of laat koken.

- Meng in een grote kom de speltbloem, tarwebloem, kaneel en het zout.

- Voeg het warme melk/margarine-mengsel en het gist-mengsel toe aan de droge ingredienten en mix het geheel met een houten spatel tot een samenhangend beslag. 

- Bestuif een werkblad met bloem en kneed hierop het deeg voor ongeveer 5 minuten.

- Vet een kom in met een laagje olie en leg het deeg in de kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

-Maak ondertussen de vulling door de margarine met de kokosolie en kokossuiker, kaneel en kardemon te mengen met de handen in een kom. Het moet een smeerbaar geheel worden.

- Bestuif een werkblad met bloem en druk het deeg een aantal keer in om de lucht er uit te halen. Rol het vervolgens uit tot een grote rechthoek.

- Besmeer het deeg met de vulling en vouw het dubbel. Snij het deeg met een scherp mes in 10 tot 12 lange repen. (zie illustratie)

- Snij deze repen in het midden tot ongeveer 2 cm onder het uiteinde. Draai de uiteinde van het deeg. Draai de uiteindes om elkaar heen en rol er een knot van (zie illustratie). Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

- Smeer met een kwastje de broodjes in met amandelmelk en laat een uur rusten

- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en bak de broodjes 12 a 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

- Maak ondertussen het glazuur door het water, de suiker en vanille met elkaar te mengen tot de suiker is opgelost. Smeer de broodjes in met het glazuur zodra ze uit de oven komen en besprenkel ze met de gehakte walnoten.

- De broodjes zijn de eerste dag het meest lekker maar blijven tot 3 a 4 dagen goed.

Tip: Pin dit recept voor later

vegan kaneelbroodjes

Ga jij deze veel te lekkere kaneelbroodjes maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes.

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Stephanie (vrijdag, 20 oktober 2017 03:38)

    Kaneelbroodjes, YUM! Ik ga deze vanmiddag met een vriendin maken, bedankt voor de inspiratie! :D