· 

Thaise pompoensoep met shiitake

vegan pompoensoep

Ik knal er gewoon nog even een herfstrecept in na de kaneelbroodjes van vorige week. Gewoon omdat het kan. En omdat je niet helemaal meetelt in recepten-land als je geen recept van een pompoensoep in huis hebt.

Herfst is natuurlijk het pompoenseizoen bij uitstek en ik ben altijd weer blij als de pompoenen weer volop in de winkel liggen. Je kunt er zoveel lekkers mee maken en het lijkt alsof het overal bij past. Of je het nu in een curry, brownie, risotto of cappuccino stopt, alles wordt er net even lekkerder van. 

Maar pompoensoep is en blijft natuurlijk het ultieme pompoen recept. Mijn vegan variant op deze klassieker is een Thaise pompoensoep met een goed gevulde topping van onder andere shiitake en pinda's. Het is het ideale recept voor de lunch of als avondeten op herfstige dagen.

vegan pompoensoep

Ingrediënten:

Voor vier kommen vegan pompoensoep

Voor de pompoensoep:

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 2 el kokosolie

- 900 g flespompoen

- 1 sinaasappel

- 250 g wortel

- 3 el rode curry pasta

- 400 ml kokosmelk uit blik

- 400 ml groentebouillon 

- Sap van 1 limoen

Voor de toppings:

- 200 g shiitake

- 1/2 tl kokosolie

- 1 el sojasaus

- Handje taughe

- Handje pinda's, gehakt

- 2 stengels bosui, in dunne plakjes

- Handje peterselie, gehakt


Bereiding:

- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de pompoen, halveer in de lengte en verwijde de pitjes en draden aan de binnenkant. Snijd de pompen in blokjes van ongeveer 2 cm en laat de schil er aan. Pel de sinaasappel en verdeel in partjes. Snijd de wortel in plakjes.

- Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 5 minuten op laag vuur.

- Voeg de pompoen, wortel, sinaasappel en currypasta toe en bak kort mee. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep met een deksel op de pan in 3o minuten gaar koken.Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of blender tot een glad geheel. 

- Snijd ondertussen de shiitake in plakjes, bak ze met de kokosolie in een pan op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn en het meeste vocht hebben verloren. Voeg de sojasaus toe en bak de shiitake ongeveer 2 minuten in de sojasaus.

- Verdeel de soep op vier kommen en besprenkel met limoensap. Verdeel de shiitake, taughe, bosui, peterselie en pinda's over de kommen en serveer.

Tip: Pin dit recept voor later

vegan pompoensoep

Ga jij deze goed gevulde vegan Thaise pompoensoep maken? Laat het me weten in de reacties op tag jouw foto's op social media met #blackbirdsandcakes.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Evert (woensdag, 21 februari 2018)

  Lijkt mij lekker. Je moet misschien wel even de tauge overgieten met kokend water.

 • #2

  Merel (vrijdag, 23 februari 2018 00:48)

  @Evert: Dat kun je inderdaad doen als je bang bent voor bacteriën.

 • #3

  Kim (zaterdag, 19 oktober 2019 07:38)

  Heerlijke soep! Ga hem dit weekend voor de 2e keer maken, zo geslaagd vond ik hem :-)

 • #4

  Merel (zondag, 20 oktober 2019 07:19)

  @Kim: super om te horen! Het is echt een ideale soep met zulk herfst weer.