· 

Bagels met vegan zalm en creamcheese

vegan zalm

Toen ik laatst een blog over vegan visvervangers schreef merkte ik dat ik niet de enigste was die de smaak van vis mistte. Fijn dus dat er vegan alternatieven te koop zijn, wel jammer is dat deze vegan alternatieven veelal op hetzelfde neer komen. Ze hebben allemaal een gepaneerd jasje en allemaal burgers/vissticks. 

Ik kwam erachter dat je ook zelf een vegan visvervanger kunt maken en dat hoeft niet eens heel erg ingewikkeld te zijn! Zo maakte ik laatst tonijn van tomaat voor in de sushi, verrassend lekker! Je kunt ook heerlijke tonijnsalade maken met kikkererwten en jackfruit. Maar wat ik nog wel het allerlekkerste vindt is zalm gemaakt van wortels. Alleen al door de looks van deze vegan wortel zalm denk je direct aan gerookte zalm. Het is ook nog eens helemaal niet lastig om deze zalige bagels met vegan zalm en creamcheese te maken.

vegan zalm

Ingredienten

Voor de vegan zalm:

- 2 winterpenen

- 400 ml water

- 125 ml apple cide vinegar

- 3 el witte miso

- 2 el liquid smoke

- 3 nori vellen

- Zout en peper

Voor de bagels:

- Verse dille en bieslook

- 10 kappertjes

- 1/2 rode ui

- Vegan creamcheese zoals soyananda (te koop bij Ekoplaza)

- 4 bagels

 


Hoe maak je bagels met vegan zalm:

- Verwarm de oven voor op 200°C

- Schil de wortels, en maak vervolgens lange dunne stroken wortel met een dunschiller. 

- Voeg het water, de appel cider azijn, miso, liquid smoke, nori en zwarte peper toe aan een blender en meng tot een geheel.

- Doe de wortel in een ovenschaal en schenk hier de marinade overheen. Meng de wortels en marinade totdat alles bedekt is met marinade. 

- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak voor 15 a 20 minuten in de oven. Zet vervolgens de temperatuur lager naar 100°C en bak voor nog eens 45 minuten.

- De wortels moeten zacht zijn, maar niet slap. Laat de wortels afkoelen en haal ze uit de marinade. Breng de vegan wortel zalm eventueel meer op smaak met zout en peper. 

- Beleg de bagels met creamcheese, rode uien ringen, bieslook, dille, kappertjes en de vegan zalm.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan zalm

Wil jij zelf eens een visvervanger maken en ga jij deze vegan zalm uitproberen? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes! Laat het me ook vooral weten of je meer van dit soort vis/vlees-vervanger recepten wilt zien op mijn blog. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Margot Leonard (maandag, 09 april 2018 05:59)

    Klinkt geweldig! Twee vragen :). Wat moet de afmeting van de nori vellen zijn en laat je die heel in de marinade of moeten ze versnipperd worden? Dank!

  • #2

    Merel (dinsdag, 10 april 2018 01:10)

    @Margot Leonard: De meeste nori vellen hebben een standaard afmeting, ik schat dat het 20x20 cm is of iets dergelijks maar ik durf het niet precies te zeggen. Ik ben tot nog toe alleen nog maar nori in zo goed als dezelfde afmetingen tegengekomen in ieder geval. De nori vellen gaan in de blender, je kunt ze een beetje scheuren zodat het er goed in past, vervolgens worden ze gemalen in de blender.