· 

Weekendje Amstedam: vegan hotspots + slapen in een tiny house

vegan amsterdam

Wat gaat de tijd toch snel! Alweer drie weken brachten we een weekend door in een tiny house in Amsterdam. Het was erg leuk om weer een nachtje in een tiny house door te brengen en ook Amsterdam gaat nooit vervelen. In dit artikel heb ik mijn favoriete vegan hotspots en onze ervaring met slapen in een tiny house op een rijtje gezet.

tiny inn
tiny inn
tiny inn

Slapen in een tiny house

Tiny Inn

Nadat we eerder dit jaar geïnteresseerd raakte in tiny houses en sliepen in het Waterlandhuisje in Eindhoven wouden we graag nog eens in een tiny house overnachten. Na even zoeken kwamen we terecht bij de Tiny Inn, een ecologische bed & breakfast op wielen iets noordelijk van Amsterdam. Het huisje is redelijk dichtbij de stad maar daar is niets van te merken als je er bent, het staat namelijk in een super groene omgeving en je hebt een prachtig uitzicht over uitgestrekte weides. 

tiny inn
tiny inn
tiny inn

Zero footprint

Niet alleen het uitzicht is groen, ook het huisje zelf is duurzaam. De elektriciteit werkt op zonne energie, het watersysteem is zo gemaakt dat je 50% minder water verbruikt en je maakt gebruik van een compost toilet (dat klinkt niet zo sexy, maar het viel echt mee!). 

Annabelle, de eigenaresse van de Tiny Inn bouwde het huisje helemaal zelf en zorgt ervoor dat de gasten van alle gemakken worden voorzien. Zo zijn er fietsen beschikbaar waarmee je naar de stad kunt en geeft ze je alle informatie die je nodig hebt over de stad en het omliggende natuurgebied.

Onze ervaring

Wij hebben het erg fijn in de Tiny Inn gehad en kunnen het iedereen aanraden om hier een nachtje te overnachten. De ligging in een natuurgebied maar toch zo dichtbij Amsterdam vind ik echt het grootste pluspunt. Daarnaast is het gewoon echt een ervaring om een weekendje in een tiny house te slapen. Voor ons is zo'n ervaring nuttig in de overweging of we ooit zelf in een tiny house zouden willen gaan wonen. Maar ook als je dat helemaal niets lijkt is een weekendje Tiny Inn gewoon heel erg knus! 

tiny inn
tiny inn
tiny inn

Vegan hotspots Amsterdam

vegan amsterdam

Dutch Weed Burger Joint

The Dutch Weed Burger is een van mijn favoriete vegan (festival)burgers. Hij is tegenwoordig op steeds meer plekken in Nederland verkrijgbaar. Sindskort is er iedereen die (net als ik) niet genoeg van de weed burger kan krijgen een heuse Dutch Weed Burger Joint geopend! Alleen al de naam van dit restaurant vind ik een applausje waard!

Oke, het eten dus. Je kunt hier niet alleen de oude vertrouwde Dutch Weed Burger bestellen, maar ook allerlei andere (fastfood) opties met zeewier. Zo bestel je er Seawharma, The Dutch Weed Dog, Wish 'n Chips of een extra grote weed burger. Wij gingen voor de extra grote weedburger en de seawharma. Beide waren echt super lekker, maar de seawharma is toch wel onze favoriet.

Ook als zoetekauw kun je hier prima terecht. Bij de Joint verkopen ze namelijk ook taarten van Dophert, milkshakes en galaxy donuts. En die donuts zien er net zo cool uit als dat het klinkt ja. 

vegan amsterdam

Mr. & Mrs. Watson

Er lijkt iedere maand wel een nieuwe vegan restaurant te openen in Amsterdam. Mr. & Mrs. Watson is een van de nieuwste vegan restaurants in Amsterdam en dus wou ik er natuurlijk gaan eten. Ik had al goeds gehoord over de kaasjes en was dan ook super benieuwd. Bij binnenkomst was ik blij verrast door het interieur. Het restaurant ziet er super mooi uit in een art-deco stijl en met warme kleuren.

We bezochten Mr. & Mrs. Watson voor avondeten en besloten om een drie gangen menu te nemen zodat we zoveel mogelijk konden proeven. Als voorgerecht deelde we een plank met verschillende gerechten. We kregen een flinke plank met onder andere roquefort, brie, rookkaas, eiersalade, auberginewafeltjes en een soepje. Als hoofdgerecht namen we de sloppy joe met jackfruit en het stamppotje met appel-salie worst. Eerlijk gezegd was ik niet van alles even onder de indruk. De kaasje en eiersalade waren lekker, maar het soepje was koud en niet zo goed op smaak. Ook het hoofdgerecht viel wat tegen, de portie van de stamppot was mini in vergelijking met de sloppy joe en ook deze gerechten waren jammer genoeg niet helemaal warm. De toetjes vielen gelukkig beter in de smaak. We bestelde een brownie en tiramisu, en die laatste moet je echt proberen als je daar bent!

Hoewel ik dus niet een mega positieve ervaring heb, kan het zijn dat we er net op de verkeerde dag waren, of dat het gewoon aan mij ligt. Dus ik zou zeggen ga gewoon eens eten bij Mr. & Mrs. Watson, het concept is namelijk gewoon echt heel leuk dus ik heb er vertrouwen in dat dit verbeterd gaat worden!

vegan amsterdam

Brunchroom

Oke jongens, ze hebben hier vegan wafels. Ja je hoort het goed, vegan wafels! Nog niet overtuigd? Dan zal ik er even nog wat meer over toelichten. Brunchroom is een klein eetcafé waar je kunt, je raadt het al, kunt brunchen. Je kunt hier terecht voor sapjes, tosti's en nog veel meer. Maar vooral de wafels zijn er populair. Ze hebben een vegan wafel optie en je mag zelf kiezen wat voor toppings je hier graag op wilt hebben. Wat best wel voor de nodige keuzestress zorgt aangezien er een complete lijst is waar je uit kunt kiezen. Ik ging voor vijgen, pistache en chocolade, zo lekker!

Meatless District

Ik ben hier stiekem al heel vaak geweest maar ik vergeet steeds om er over te schrijven, bij deze dus! Meatless District is een vegan restaurant in Amsterdam West waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch, avondeten en een borrel. Het interieur is hip en industrieel met een prachtige bar in het midden van de ruimte. Het menu is divers waardoor er voor ieder wat wils is, of je nu zin hebt in een vegan kroket of meatless burger, "kibbeling" van broccoli en zeekraal, jackfruit taco's of een noodle bowl, ze hebben het allemaal bij Meatless District. 

In de afgelopen keren dat ik er was heb ik zowat alles al geproefd en kan je eigenlijk alles van het menu aanraden. Meatless District is ook een leuk restaurant om heen te gaan met vrienden die niet vegan zijn omdat het een super fijne plek is met gewoon heel erg goed eten. Niet het geitenwollen sokken idee dat je in sommige vegan restaurants hebt in ieder geval. 

vegan amsterdam

Happyhappyjoyjoy

Ik zie Happyhappyjoyjoy niet zo vaak voorbij komen in lijstje met vegan (friendly) hotspots in Amsterdam en dat is eigenlijk best wel zonde. Bij Happyhappyjoyjoy kun je namelijk mega lekker eten, de gerechten zijn allemaal Aziatische streetfood gerechten en hebben het formaat van een tussengerecht. Naast dat het eten dus heel goed is, hebben ze ook nog een aparte kaart waar alle vegan opties op staan. Hier staat dan bijvoorbeeld op dat je een bepaald gerecht zonder de saus of ei kunt bestellen en dat het dan vegan is. Ik vind zoiets echt heel erg vegan friendly aangezien ik er best een hekel aan heb om continu achter de ingrediënten aan te moeten vragen. Het interieur van het restaurant vind ik trouwens ook echt geweldig, het is super creatief en hip ingericht en je waant je echt even op een streetfood markt in Azië. 

We hebben enorm veel gegeten bij Happyhappyjoyjoy. Mijn absolute favoriet was de tahu bao, een gestoomd zwart broodje met een vulling van tofu en atjar. Echt, als ik dat iedere mocht eten zou ik een gelukkig mens zijn, haha! Daarnaast vond ik de gele curry, gefrituurde dumpling en gestoomde paksoi ook echte aanraders. 

vegan amsterdam

Dophert

Last maar zeker niet least in dit rijtje van vegan hotspots in Amsterdam komt Dophert. Op een of andere wonderlijke manier was ik nog niet eerder bij Dophert gaan eten, en achteraf gezien heb ik daar heel veel spijt van. Al gelijk toen we binnenkwamen had ik een erg warm gevoel bij het eetcafe. Het personeel is vriendelijk, het interieur gezellig en de lekkerste taarten staan ja al aan te kijken wanneer je binnenkomt. 

Het was lastig om een keuze te maken van de menukaart maar uiteindelijk gingen we voor de no-tuna bagel en de tofu banh mi. Beide waren werkelijk waar heerlijk! Daarnaast testte ik natuurlijk de latte met havermelk, een sapje en ook een taartje mocht niet ontbreken. We deelde een stukje chocolade pindakaas taart, het is maar goed dat ik niet om de hoek bij Dophert woon anders zou ik kilo's aankomen van al die stukjes taart. 

zaanse schans
hortus amsterdam
hortus amsterdam

Cultureel verantwoord

Soms voel ik mezelf verplicht om naast al dat eten ook nog wat cultureel verantwoorde sights te delen. Dus bij deze even een aantal fijne dingen die wij hebben gedaan in de omgeving van Amsterdam dat weekend. We zijn naar het fotografie museum geweest waar een tentoonstelling was van opkomende talenten en dat vond ik verrassend leuk. Verder gingen we naar de botanische tuin in Amsterdam want naar mijn idee een van de mooiste plekjes Amsterdam is. In de buurt van onze tiny house bezochten we de dorpje Ransdorp en Holysloot. Die dorpjes bestaan maar uit een straat met allerlei schattige oude huizen, ook het natuurgebied tussen de dorpen is leuk om doorheen te wandelen. Zoals echte toeristen betaamt brachten we ook nog een bezoekje aan de Zaanse Schans waar we allerlei vegan snacks gingen kopen bij het Zaanse Bakkertje (sorry, toch eten). 

Nou ik geloof dat ik nu wel weer even bij ben qua vegan hotspots in Amsterdam. Weet jij nog iets wat ik echt moet proberen? Laat het me dan weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Linda - Zaailingen (donderdag, 16 november 2017 09:01)

  Ah yes, ik keek al uit naar een blog over jullie weekendje weg. Wonen in een Tiny House gaat me te ver, maar ik ben al naar mijn vriend aan het hinten over zo'n weekendje. Lijkt me erg leuk! Ook met al dat eten erbij, haha.

 • #2

  Mariëlle (vrijdag, 17 november 2017 02:46)

  Wat suuuuper leuk!! Ik ga dit onthouden :)

 • #3

  Marieke | Bluebell Forest (zaterdag, 18 november 2017 07:45)

  Wat een ontzettend schattig plekje! Heel leuk :) En wat zijn er toch veel leuke hotspots in Amsterdam!

 • #4

  Merel (zondag, 19 november 2017 10:22)

  @Linda: Super leuk! Ik hoop dat je jouw vriend kan overhalen om een weekendje te slapen in de Tiny Inn! Misschien moet je 'm gewoon alle foodfoto's laten zien, haha!

 • #5

  Merel (zondag, 19 november 2017 10:23)

  @Marielle: Ja doen hoor! Het is zo leuk :)

 • #6

  Merel (zondag, 19 november 2017 10:24)

  @Marieke: Veel zijn het er he? En er lijken wel iedere week nieuwe vegan hotspots bij te komen, ik kan het allemaal niet meer bijhouden in ieder geval.

 • #7

  Melanie Huyghe (zaterdag, 16 december 2017 13:26)

  Super artikel! Ik ga binnenkort met mijn Griekse vriend op citytrip naar Amsterdam en wil zo veel mogelijk toffe vegan restaurantjes uitproberen. Door dit artikel weet ik eigenlijk al niet meer waar we moeten beginnen... In elk geval kunnen we haast onmogelijk een fout adresje kiezen!

 • #8

  Merel (zondag, 17 december 2017 02:55)

  @Melanie: Wat ontzettend leuk! Ik hou echt van Amsterdam, er zijn zoveel toffe hotspots dat je bijna niet de mist in kunt gaan. En als je een paar daagjes blijft kun je lekker veel uitproberen!