· 

Vegan shakshuka

vegan shakshuka

Vertelde ik je donderdag nog over ons weekendje tiny house in Amsterdam, staat er voor volgende week alweer een reisje op de planning! We gaat een week naar Israël om Tel Aviv en Jeruzalem te bezoeken. Ik kijk echt uit naar het mooie weer, de cultuur en naar het lekkere eten. 

Israël, en met name Tel Aviv, staan namelijk bekend om het lekkere vegan eten. Het is het land van de hummus, baba ganoush, tahin en shakshuka. Shakshuka is een Israëlisch stoofpotje van tomaat dat op ieder moment van de dag gegeten kan worden. Het originele recept is niet helemaal vegan omdat het ei bevat, maar daar weet ik natuurlijk wel een oplossing op! 

In dit recept vervang ik het ei door tofu dat ik op smaak ben met zwart zout (kala namak) dat een sterke zwavel smaak geeft aan gerechten waardoor het naar ei gaat smaken. Kala namak is te koop in sommige toko's en biowinkels, als je het niet kunt vinden is het mogelijk om het te vervangen door gewoon zout. 

vegan shakshuka

Ingrediënten

Voor 2 a 4 personen

Voor de saus:

- 2 el olijfolie

- 1 ui

- 3 tenen knoflook

- Paprika

- Aubergine

- 1 tl komijn,

- 1 tl gerookte paprika poeder

- 1/4 tl chilipoeder

- 1/4 tl zout

- 800 g tomaten blokjes uit blik

- 1 el tomatenpuree

- 1 el bruine suiker (optioneel)

- 100 g bevroren erwtjes

Voor de tofu:

- 250 g tofu

- 1 el olijfolie

- 1/2 tl Zwart zout (kala namak, zie hierboven)

- 1/2 tl kurkuma

- 1 el tomatenpuree

- 1/2 tl knoflook poeder

- 1 tl uienpoeder

Extra:

- Handje peterselie, gehakt

- Zout/peper naar smaak

- Geroosterd brood


Hoe maak je vegan shakshuka?

- Verwarm de olijfolie in een pan, snipper ondertussen de ui en fruit ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook fijn en bak die kort mee tot  tot 'ie zacht is. 

- Ondertussen snijd je de paprika en aubergine in kleine blokjes en voeg je ze toe aan de pan. Bak de groenten tot ze zacht beginnen te worden.

- Voeg de kruiden aan de groenten toe, meng het geheel goed en bak ongeveer 2 minuten.

- Vervolgens voeg je de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur terug naar laag en laat de saus 45 minuten pruttelen terwijl je regelmatig roert tot de saus is ingedikt. Proef de saus en voeg eventueel bruine suiker toe als de tomaten nog wat zuur zijn.

- Laat ondertussen de tofu uitlekken en verkruimel de tofu. Verhit de olie in een koekenpan en voeg hierin de tofu, tomatenpuree en kruiden toe. Meng goed en bak het geheel in ongeveer 8 minuten gaar.

- Voeg de erwten toe aan de saus en laat nog kort door pruttelen tot de erwtjes zijn ontdooid.

- Voeg de tofu en gehakte peterselie toe aan de pan, zet de pan op tafel en serveer met geroosterd brood. 

Tip: pin dit recept voor later

vegan shakshuka

Ga jij dit recept voor vegan shakshuka maken? Laat het me dan weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes. Oja, ook alle tips voor (vegan eten) Israël zijn welkom!  Ik zal een reisverslag delen na onze reis!

Reactie schrijven

Commentaren: 0