· 

Waarom eten vegans vleesverangers?

vegan vleesvervanger

Als vegan eet je geen vlees (duh!), maar veel vegans eten wel vleesvervangers. Ik merk dat er soms best wel verbaasd wordt gereageerd op het feit dat ik vleesvervangers eet. Want waarom zou een vegan iets eten wat lijkt op iets wat ze niet willen eten. In dit artikel leg ik je uit waarom vegans vleesvervangers eten. 

vegan vleesvervanger

Smaak

Nu kunnen er natuurlijk ontzettend veel reden zijn om veganistisch te worden. Maar over het algemeen worden de meesten mensen niet vegan omdat ze geen vlees lusten. Vleesvervangers zijn de ideale manier om toch vlees te eten, zonder het leed dat er aan vast kleeft. Ik vind zelf vooral zelfgemaakte vleesvervangers zoals pulled jackfruitcarrot hotdogs of wortel zalm super lekker. Maar ik geniet ook op z'n tijd van een kant en klare vervanger. Vooral in de overgangsperiode om (meer) plantaardig te gaan eten kan het zijn dat je bepaalde smaken of gerechten "mist", dit is super handig op te lossen door vleesvervangers te gebruiken.

Afwisseling

Ik ben echt fan van groenten, granen en peulvruchten, maar soms wil je ook gewoon eens een keer iets anders. Daar komen vleesvervangers toch weer om de hoek kijken. Ze zijn vaak net wat anders dan hetgeen wat ik dagelijks maak. Met vleesvervangers houd je dus variatie in je weekmenu. 

vegan vleesvervanger

Voedingsstoffen

De vraag "maar hoe kom je dan aan je eiwitten" heb ik al eerder beantwoord, en daar kwamen ook vleesvervangers aan bod. Vleesvervangers vervangen namelijk niet alleen de smaak en structuur van vlees, maar bevatten ook voedingsstoffen als eiwitten, vitamine B12 en ijzer die je ook in vlees zult vinden. 

Gemak

Wat is er nu makkelijker dan de lege plek op je bord op te vullen met een vervanger? Nasi is net zo lekker met kipstuckjes en bij spinazie en aardappelpuree eet je bijvoorbeeld Woezel & Pip vegetarische sticks. Tegenwoordig heb je van zo'n beetje alles een vlees of visvervanger. Gehaktballen, cordon bleu, garnalen, you name it, en je kunt er wel een vervanger voor vinden! Zo hoef je dus nooit lang na te denken waarmee je een stukje vlees of vis in een je favoriete recept gaat vervangen.

vegan vleesvervanger

Sociale situaties

Sociale situaties waarin wordt gegeten zijn altijd net wat lastiger als vegan. Vooral wanneer je een keer bij iemand gaat eten. Juist dan kunnen vleesvervangers echt een uitkomst zijn voor de gastheer of gastvrouw. Geen ingewikkelde vegan recepten, gewoon wat de pot schaft, maar dan met een vleesvervanger! Ook voor sociale situaties als barbecues bieden  vleesvervangers echt een uitkomst. Er is genoeg keuze voor een uitgebreide vegan barbecues! Zo sta jij niet met een droog stukje stokbrood, gegrilde paprika en een paar plakjes komkommer op je bord en kun je je familie en vrienden laten zien dat je echt niets hoeft te missen als je geen vlees eet! 

Dus, waarom eet je als vegan vleesvervangers?

Kort samengevat eet ik dus vleesvervangers omdat ik het lekker, diervriendelijk, makkelijk en gezond vind. 

Eet jij wel eens vegan burgers, nep schnitzels , plantaardige visburgers of kipstuckjes? En zo ja, welke vind je het allerlekkerste? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Mariëlle (dinsdag, 21 november 2017 12:31)

  Goed artikel!! Ik heb de vraag zelf nog nooit gekregen, maar ik weet dat hij vaak gesteld wordt haha!

 • #2

  Mary Louise (dinsdag, 21 november 2017 14:40)

  Ik vind de kipstuckjes het lekkerste , eet zelf geen vlees maar mijn partner wel. Hij is gek op de hollandspot groente aardappel en vlees en op die manier kunnen we bepaalde dagen ( op het vlees na) hetzelfde eten.

 • #3

  Marijn (dinsdag, 27 maart 2018 14:03)

  De Kipstuckjes zijn bij ons ook favoriet, evenals de MC2 hamburgers van de Vegetarische Slager. Bij de pasta vaak Gerookte Speckjes van hetzelfde merk. Bij dit soort maaltijden mist niemand van het gezin vlees... overigens zijn de Chili Lemon kipstuckjes van Vivera ook behoorlijk goed en die zijn vegan!

 • #4

  Merel (woensdag, 28 maart 2018 08:41)

  @Marijn: Bij veel van deze vleesvervangers mis je het inderdaad helemaal niet! :)