· 

Vegan kerst hoofdgerecht: Bloemkoolsteak

vegan kerst hoofdgerecht

Yes! Het tweede vegan kerstrecept staat voor je klaar. Dit keer geen voorgerecht, maar een hoofdgerecht. En wat voor een! Deze friszure gegrilde bloemkoolsteaks zijn heerlijk op het vegan kerstmenu. 

Ik ben vroeger nooit een fan geweest van bloemkool. En eerlijk gezegd brengt het woord bloemkool nog steeds jeugdtrauma's naar boven. Ik heb jaren gedacht dat bloemkool gewoon een papperige groenten was. Maar niets is minder waar. Bloemkool is enorm veelzijdig en je kunt er alle kanten mee op. Geroosterde bloemkool roosjes zijn heerlijk bij een risotto, het is super lekker in een curry en gefrituurd en gepaneerd is bloemkool een prima kipnuggets vervanger. 

Misschien klinkt het een beetje raar, steak van bloemkool. Nu moet ik zeggen dat je ook niet echt de smaak van een steak bij deze bloemkoolsteaks moet verwachten, maar overeenkomsten zijn er zeker. De malsheid en de bite van de bloemkool heeft namelijk stiekem wel wat weg van steak. Hoe dan ook is dit gerecht erg lekker tijdens een vegan kersdiner. Wie had dat ooit gedacht van bloemkool!

vegan kerst hoofdgerecht

Ingrediënten:

Voor 3 a 4 grote bloemkoolsteaks

- Grote bloemkool

- 2 el olijfolie

- 1 citroen, sap en rasp

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1 el agavesiroop

- 1 tl zout

- 1/4 tl chiliflakes

- Handje peterselie, gehakt

- 50 g walnoten, gehakt

 

Hoe maak je bloemkoolsteaks?

- Verwarm de oven voor op 200 graden op grill stand.

- Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snij de steel af zodat de onderkant plat is en je de bloemkool recht op een snijplank kunt zetten.

- Snij met een groot scherp mes de zijkanten van de bloemkool weg (deze kun je bewaren en er een curry mee maken). Snij vervolgens voorzichtig drie a vier (afhankelijk van de grote van je bloemkool) redelijk dikke stukken af van 2 a 3 cm. 

- Meng in een kom de olie, citroen sap en rasp, agave, chiliflakes en knoflook. Besmeer de steaks aan beide kanten met het olie mengsel en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met zout.

- Bak de bloemkoolsteaks 15 minuten in tot de bovenkant bruin begint te worden, draai ze voorzichtig om en bak nog eens 15 minuten tot de steaks mals en licht gebruind zijn.

- Serveer de bloemkoolsteaks met de gehakte walnoten en peterselie.

vegan kerst hoofdgerecht

Ook wanneer het geen kerst is zijn deze bloemkoolsteaks erg lekker, en ik kan het weten want ik at ze op 11 december ;). Eet dan de bloemkoolsteaks met gebakken krieltjes, een tomaten salade en/of groene asperges. 

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan kerst hoofdgerecht

Heb jij al wel een bloemkoolsteaks gegeten? Of ga je ze maken tijdens je vegan kerstdiner? Laat het me weten in de reacties en vergeet je creatie op social media niet te taggen met #blackbirdsandcakes zodat ik ze kan delen met mijn volgers. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0