· 

Vegan kerst dessert: Karamel appeltaart

vegan appeltaart

Het derde recept voor het vegan kerstmenu alweer. En dit recept is er een waar ik het meest enthousiast over ben. Met deze karamel appeltaart met bolletje ijs en karamelsaus overtuig je echt je hele familie dat vegan eten echt niet saai is. Ik bedoel, kijk even naar die foto's, dat zegt toch al genoeg!

vegan appeltaart
vegan appeltaart

Vegan appeltaart

Wie mij een beetje volgt weet dat ik gek ben op taarten in alle soorten en maten, en dat rijmt ook nog eens. Maar een ouderwets stukje appeltaart blijft bij mij toch nog steeds een van mijn favorieten.

Voor kerst wil je natuurlijk net iets meer uitpakken dan normaal, daarom heb ik een appeltaart met een twist gemaakt. Deze vegan appeltaart maak je namelijk met een te lekkere karamelsaus en om het extra feestelijk te maken heb ik het klassieke rasterpatroon ingeruild voor sterretjes. Mocht je geen uitsteekvormpjes hebben of de taart voor een andere gelegenheid maken dan kun je natuurlijk ook gewoon een rasterpatroon maken op de appeltaart.

vegan appeltaart

Ingrediënten:

Voor een appeltaart met een diameter van 28 cm 

Voor de karamelsaus:

- 200 g bruine suiker

- 60 ml kokosmelk uit blik

- 100 g plantaardige boter

- 1 tl vanille extract

- Snufje zout

Voor het deeg: 

- 350 g bloem

- 4 el poedersuiker

- 225 g plantaardige boter

- 80 ml ijskoud water

Voor de vulling:

- 1 kg appels (ik gebruikte goudreinet)

- 2 tl kaneel

- 1 tl speculaas kruiden

- 100 g rozijnen

- 1 el maizena 

Om te serveren:

- Bolletje vegan ijs (ik gebruikte Swedish Glace soja vanille ijs)

- Karamelsaus


Hoe maak je vegan appeltaart?

Voor de karamelsaus:

- Meng alle ingredienten, behalve de vanille, in een pannetje op middel hoog vuur en breng aan de kook. Laat de saus 5 minuten zacht bubbelen tot het dik begint te worden. Haal het van het vuur en roer de vanille extract door de saus.

- De saus blijft een week goed in een afgesloten bakje. De karamelsaus stijft na een tijdje weer op, om het weer vloeibaar te maken moet je de saus kort verwarmen. 

Voor het deeg: 
- Voeg de bloem, poedersuiker en boter toe aan een keukenmachine en blend tot het goed is gemengd. Voeg terwijl de keukenmachine aanstaat het water eetlepel voor eetlepel toe tot het deeg aan elkaar gaat plakken en er een deegbal ontstaat. Voeg meer/minder water toe indien nodig.

- Maak van het deeg een bal en rol het een plasticfolie. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de taart vorm in met (kokos)olie. 

- Schil en snij de appel in kleine blokjes. Voeg de appels, rozijnen, speculaaskruiden, maizena en kaneel toe aan een grote pan, meng en zet de pan een paar minuutjes op middel laag vuur om de appels wat zachter te laten worden.

- Meng het appelmengsel met de helft van de karamelsaus en bewaar de rest van de saus voor het serveren.

Voor de vegan appeltaart:

- Bestuif een werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een groot plakkaat. Snij het deeg in twee en leg een helft in de taartvorm. Maak je niet druk om uitpuilende randjes, die kun je later afsnijden. Doe de appelvulling op het deeg.

- Steek met een stervormige koekjesuitsteker sterren uit het overgebleven deeg. Leg de sterren op de vulling en druk licht aan. Snij het overtollige deeg weg langs de randen.

- Meng 2 el karamelsaus met 2 el sojamelk en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart.

- Bak de taart in 35 a 45 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Om te serveren:

- Laat de taart minimaal een uur afkoelen voor serveren zodat de karamel kan opstijven en de taart goed te snijden is. Serveer de stukjes taart met een bolletje ijs en extra karamelsaus.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan appeltaart

Echt dit ga je zo lekker vinden! Laat je me weten of je deze appeltaart op jouw vegan kerstmenu komt? En vergeet vooral niet jouw creaties op social media te taggen met #blackbirdsandcakes zodat ik mee kan genieten.

Reactie schrijven

Commentaren: 10
  • #1

    Karlijn (donderdag, 14 december 2017 11:55)

    Superleuk, taart met sterretjes! Ik heb nog nooit appeltaart met karamel gegeten, maar het klinkt heel erg lekker.

  • #2

    Mariëlle (donderdag, 14 december 2017 13:48)

    Aaaah die sterretjes zijn ZO leuk!! Heel tof recept :)

  • #3

    Merel (vrijdag, 15 december 2017 00:53)

    @Karlijn: Dankjewel! :) Het maakt appeltaart gewoon nog lekkerder!

  • #4

    Merel (vrijdag, 15 december 2017 00:53)

    @Marielle: Thanks meid! :)

  • #5

    Silvia (zaterdag, 16 december 2017 05:08)

    Hallo, ik wil de bloem vervangen met glutenvrije bloem, kan ik dezelfde hoeveelheid aanhouden? Groetjes Sill

  • #6

    Merel (zondag, 17 december 2017 02:57)

    @Silvia: Ik heb dit recept zelf nog niet uitgeprobeerd met glutenvrij bloem. Ik zou er als ik jou was een aantal gram amandelmeel doorheen doen om het wat minder droog te maken. Daarnaast goed de structuur van het deeg in de gaten houden. Het is een stevige deegbal uiteindelijk die zich goed laat uitrollen, als dit niet zo is kun je eventueel meer vocht of meel toevoegen. Laat je het me weten als het is gelukt?

  • #7

    Rowan (dinsdag, 19 december 2017 03:12)

    Ohhh wauw! Wat een prachtige taart, heel feestelijk! Lijkt mij heerlijk!

  • #8

    Merel (woensdag, 27 december 2017 02:32)

    @Rowan: Dankjewel voor het leuke compliment! :)

  • #9

    Monique (dinsdag, 13 november 2018 02:29)

    Dit was echt heel lekker!!! De caramelsaus bleef bij mij redelijk dun waardoor de taart meteen uiteenviel bij het opscheppen. Tips? Desalniettemin likte iedereen zijn bord af.

  • #10

    Merel (woensdag, 14 november 2018 13:55)

    @Monique: Leuk om te horen!! Ik denk dat je de saus dan misschien ietsje langer mogen inkoken tot dat het echt goed is ingedikt. Als dit niet lukt kun je er het beste nog wat meer suiker doorheen doen of wat minder kokosmelk.