· 

2 x Vegan kerst bijgerechten

vegan kerst bijgerecht

Ik heb zelf de luxe dat ik drie kerstdagen bij andere ga eten en zelf geen compleet vegan kerstdiner in elkaar hoef te zetten. De kerstperiode is altijd best wel stressvol. Vegan kerstrecepten zoeken, op tijd boodschappen doen, uitgebreid koken. Deze twee bijgerechten zijn verrassend makkelijk om te maken en heel erg lekker!

vegan kerst bijgerecht

Vegan kerst bijgerecht: Salade van geroosterde wintergroenten

Sommige groenten roepen echt kerst voor mij. Spruiten en pompen zijn twee van die groenten die ik echt typisch bij de winter en bij kerst vind horen. Vorig jaar deelde ik al een recept voor gevulde pompoen met kerst, dit jaar moesten er dus ergens spruiten bij!

En spruiten hoeven helemaal niet zo bitter te zijn als dat je ze herinnerd van vroeger. Sinds kort rooster ik spruiten in de oven. Doordat de spruiten een beetje karameliseren is het bittere er helemaal van af en is het echt smullen geblazen!

Ingrediënten:

Voor 4 tot 8 personen

Voor de geroosterde pompoen:
- 600 g flespompoen

- 2 el olijfolie

- 3 el ahornsiroop

- 1/2 tl kaneel

Voor de geroosterde spruiten:

- 400 g spruiten

- 3 el olijfolie

 

Overige ingrediënten: 
- Granaatappelpitjes van 1/2 granaatappel

- 125 g pecannoten 


Hoe maak deze geroosterde wintergroenten?

- Verwarm de oven voor op 200 graden.

- Schil de pompoen en snijd in blokjes van 1cm. Meng met 2 el olijfolie, ahornsiroop en kaneel. Verspreid de pompoenstukjes over een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak 20 tot 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Keer de stukjes halverwege de baktijd.

- Verwijder ondertussen de onderkantjes van de spruiten, halveer ze en verwijder de buitenste bladeren. Meng de spruiten met de olijfolie en verspreid over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de spruiten in 15 a 20 minuten gaar en bruin. Keer halverwege de baktijd.

- Meng de geroosterde pompoen en spruiten in een grote kom met de pecannoten en de granaatappelpitjes.

vegan kerst bijgerecht

Krokante krieltjes met avocado citroen mayo

Het ultieme bijgerecht in Nederland is toch wel aardappels. Gebakken vind ik ze het allerlekkerst. Als je ze bakt in olie kan het erg lang duren om ze echt goed krokant te krijgen. Maar met de oven gaat dat echt heel erg makkelijk en snel. Wel zo fijn tijdens het bereiden van een kerstdiner. Dan heb je tijd om ondertussen het toetje of hoofdgerecht te bereiden!

Ingrediënten

Voor de krokante krieltjes:

- 500 g krieltjes

- 1 el olijfolie

- 1/2 tl paprikapoeder

- 1/4 tl chilipoeder

- 1/4 tl zout

- 1/2 tl uienpoeder 
- Peterselie, gehakt

Avocado citroen mayo:

- 100 g vegan mayo (gekocht of zelf gemaakt)

- 1 kleine avocado

- Sap van 1/2 limoen

- 1 el peterselie, gehakt

- 1/4 tl zout

- 1/2 tl knoflookpoeder

- Zwarte peper


Hoe maak je deze krokante krieltjes?

- Verwarm de oven voor op 220 graden. 

- Was de krieltjes en snij in kwarten. Meng de krieltjes met olijfolie en specerijen. Verspreid de krieltjes over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de krieltjes 10 a 15 minuten en keer ze om. Bak vervolgens nog eens 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.

- Maak ondertussen de avocado citroen mayo door alle ingrediënten te mengen in een blender tot een gladde saus.

- Serveer de krieltjes met gehakte peterselie en de avocado citroen mayo.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan kerst bijgerecht

Maken deze bijgerechten jouw vegan kerstmenu compleet? Laat het me weten in de reacties en tag je creaties op social media met #blackbirdsandcakes zodat ik ze kan delen met mijn volgers!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Mariëlle (zondag, 17 december 2017 04:44)

  Mmm! Vooral het tweede gerecht lijkt me heeel lekker!

 • #2

  Merel (woensdag, 27 december 2017 02:32)

  @Marielle: Erg lekker en simpel! En ook lekker wanneer het geen kerst is ;)

 • #3

  Tine (dinsdag, 19 november 2019 09:43)

  Hoi Merel, is er een leuk en lekker alternatief voor de spruitjes, ajb?

 • #4

  Merel (woensdag, 20 november 2019 03:00)

  @Tine: Pfoe dat is een lastige.. Qua smaak zou ik zeggen een kool soort. Geroosterde bloemkool zou ook kunnen. Qua stevigheid misschien krieltjes, maar dan wordt het een vrij zwaar gerecht omdat zowel pompoen als aardappels veel zetmeel bevatten. Met sperzieboontjes of haricot verts is ook wel het proberen waard. Vraag je dit trouwens omdat jij of iemand die mee eet geen spruitjes lust? Want spruitjes op deze manier bereiden smaakt wel heel anders dan zoals je ze vroeger gekookt kreeg. Ik lustte nooit spruitjes tot ik ze ging roosteren dus wellicht toch een keer het proberen waard!

 • #5

  Tine (vrijdag, 22 november 2019 07:00)

  Hoi Merel, nee, ik vraag het omdat mijn moeder geen spruitjes kan verdragen.
  Maar ik denk dat ik het met groene boontjes ga proberen dan. Dank je!