· 

Vegan kerst hoofdgerecht: Portobello wellington

vegan kerst hoofdgerecht

Ieder kerstmenu heeft echt een spektakelstuk nodig, zo eentje waarbij je alleen al bij het zien ervan honger krijgt en achteraf je vingers erbij af likt. Deze vegan wellington met portobello is zo'n topper die het allemaal in zich heeft!

Hoe kom je als vegan de kerst door?

Een lekker dramatisch kopje dit wel, maar voor een veganist is de kerst niet altijd een even makkelijke periode. Met kerst kom je samen om te eten, dat is hartstikke gezellig natuurlijk. Maar al die dierlijke producten op tafel en het aangeven van jouw eetwensen aan andere kan toch wel lastig zijn. Het kan daarom handig zijn om jezelf op het een en ander voor te bereiden. Ik heb even kort een aantal tips voor je op rijtje gezet voor een zorgeloze vegan kerst!

 • Kook zelf. Je kunt natuurlijk je familie uitnodigen om bij jou thuis te komen genieten van een heerlijk vegan kerstdiner. Als je al uitgenodigd bent bij andere kun je misschien wat hulp aanbieden door zelf een aantal gerechten mee te nemen of te helpen met koken. Zo ben je zelf verzekerd van een vegan feestmaal en kun je andere kennis laten maken met hoe lekker en feestelijk vegan eten kan zijn.
 • Informeer je familie. Als je uitgenodigd bent om bij familie te komen eten is het handig om ze tijdig te informeren over jouw eetwensen. Vertel ze wat je niet eet, maar geef ze ook vooral voorbeelden van wat je wel kunt eten. Veel mensen vinden het lastig om een lekker vegan recept te vinden, tag ze dus vooral in receptfilmpjes en recepten die je voorbij ziet komen op social media. Blijkt het toch lastig? Bied dan aan om te helpen met koken.
 • Wees positief. Dit is mijn eeuwige boodschap als het om veganisme gaat. Wees positief over het eten, geef complimenten en moedig het aan als andere een van je vegan kerstgerechten proeven. Wees vooral niet de zure vegan tijdens het kerstdiner, hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Focus je vooral niet te veel op het eten maar op het gezellige samenzijn met je familie. 
 • Ga je uit eten? Bereid je dan voor en bekijk mijn tips over hoe je vegan eten kunt bestellen in een restaurant
vegan kerst hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor 4-8 personen

- 4 portobello's

- 3 grote uien

- 1 tl gedroogde tijm

- 1 tl gedroogde rozemarijn

- 1 el sojasaus

- Olijfolie

- 300 g babyspinazie

- 2 teentjes knoflook

- Zout en peper naar smaak

- 6 takjes tijm

- Rol vegan bladerdeeg (ik gebruikte AH eigen merk)

- 2 el sojamelk

- 1 tl olijfolie

- 1/2 tl ahornsiroop

Hoe maak je een vegan portobello wellington?

- Snipper de ui, verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de ui 10 minuten op middel-laag vuur. Voeg de gedroogde tijm, rozemarijn en sojasaus toe en bak nog eens 5 minuten tot de ui zacht is en het meeste vocht verdampt is. Laat het ui-mengsel afkoelen.

- Hak de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pan, voeg de knoflook toe en bak kort. Voeg vervolgens de spinazie in batches van 100 g toe en laat slinken. Laat de spinazie afkoelen.

- Verwijder de steeltjes van de portobello's en borstel ze schoon. Verwarm een pan op middelhoog vuur en leg de portobello's er in. Bak 4 minuten, draai de portobello's om en bak nog eens 4 minuten tot het grootste deel van het vocht uit de portobello's is. Leg de portobello's met de onderkant naar beneden op een bordje, zo kan het vocht er uit lekken. 

- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Snijd optioneel 2 cm van de onderkant van het bladerdeeg en leg apart, dit is voor extra versiering op de wellington.
- Verspreid het uien-mengsel over het middelste 1/3-deel van het bladerdeeg, verdeel vervolgens de helft van de spinazie hier over, leg hier de portobello's op en sluit af met het overige helft van de spinazie. 

- Vouw voorzichtig de buitenkanten naar het midden en druk licht aan. Draai dan voorzichtig de wellington om zodat de naad aan de onderkant zit. Druk de uiteindes aan en vouw naar onder.

- Snijd of prik de bovenkant van de wellington een aantal keer in, zodat het tijdens het bakken het vocht kwijt kan.

- Optioneel: Maak met het overige bladerdeeg feestelijke vormpjes. Snij er zoals ik blaadjes van of maak er sterretjes van met een uitsteekvorm voor koekjes. Druk deze licht op de bovenkant van de portobello wellington. (Gebruik vooral je fantasie om er iets moois van te maken!)

- Meng de sojamelk, olijfolie en ahornsiroop in een kommetje met elkaar. Smeer de bovenkant van de wellington hiermee in met behulp van een kwast. Zet de wellington 15 minuten in de vriezer en herhaal dit als je 'm er uit haalt. 

- Bak de portobello wellington 30 a 35 minuten in de oven tot ie goudbruin is. 

vegan kerst hoofdgerecht

Dit recept is losjes geinspireerd op het recept van delicious everyday.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan kerst hoofdgerecht

Wordt dit gerecht de topper van jouw vegan kerstmenu? Laat het me weten in de reacties of tag jouw creaties met #blackbirdsandcakes op social media zodat ik mee kan genieten!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Debby (vrijdag, 22 december 2017 03:05)

  Ik heb helemaal zin om deze te maken voor kerst, alleen bladerdeeg op rol is echt niet te vinden, zelfs niet bij AH XL. Ik heb wel vegan bladerdeeg bij de Ekoplaza gevonden, dat kan ook neem ik aan?

 • #2

  Merel (woensdag, 27 december 2017 02:29)

  @Debby: Oh wat gek dat je het niet hebt kunnen vinden, het ligt normaal in de koeling bij de verse pizza's. Plakjes bladerdeeg gaat ook prima, die kun je dan aan elkaar vast maken met behulp van een deegroller. Hopelijk is het gelukt!

 • #3

  Kim (zondag, 09 december 2018 03:43)

  Waar zijn de zes takjes tijm voor?

 • #4

  Merel (zondag, 09 december 2018 13:18)

  @Kim: Goede vraag, haha. Ik weet het niet meer precies eerlijk gezegd, maar ik denk dat je het beste de blaadjes eraf kunt ritsen en dan over de portebello kunt strooien voordat je het spinazie/ ui mengsel er overheen doet.

 • #5

  Eva (woensdag, 19 december 2018)

  Kan de sojasaus vervangen worden door een andere soort saus? En kan de sojamelk vervangen worden door amandelmelk? Bedankt alvast!

 • #6

  Merel (donderdag, 20 december 2018 00:25)

  @Eva: De sojasaus kun je misschien door balsamico vervangen? Of iets anders wat je lekker lijkt natuurlijk. En de sojamelk door een andere plantaardige melk. Je kunt de wellington ook met aquafaba bestrijken voor een mooi glanzend laagje, in dat geval laat je de plantaardige melk/ olie/ ahornsiroop weg.

 • #7

  Marianne (zaterdag, 22 december 2018 05:24)

  Kan ik deze een dag van tevoren helemaal klaar maken? Er staat zet de wellington 15 min in de vriezer en herhaal dit als je hem eruit haalt? ??
  Kan ik hem ook morgen maken en invriezen en dan dinsdag ontdooien en in de oven zetten?

 • #8

  Merel (zaterdag, 22 december 2018 07:50)

  @Marianne: Bladerdeeg kun je niet helemaal (terug) invriezen, dan wordt het deeg minder bladerig en knapperig tijdens het bakken. Je kunt de vulling wel al een dag van te voren maken, en dan op de dag zelf in het bladerdeeg doen en afbakken. Dat scheel in ieder geval alvast heel veel tijd. Wat je ook kunt doen is het de dag van te voren afbakken en dan de dag zelf nog eens 20 minuutjes ongeveer in de oven doen.

  Dat deel wat je aan tipt is meer bedoeld als: Besmeer de bovenkant met het mengsel, doe 15 minuten in de vriezer en besmeer het vervolgens nog een keer om 'm daarna gelijk af te bakken. Dat doe je voor de stevigheid.