· 

Vegan kerst dessert: Gebakken peren met speculaas granola en kokos slagroom

vegan kerst dessert

En de prijs voor het makkelijkste kerst toetje ooit gaat naar deze gebakken peren! Met alle verschillende componenten klinkt het best ingewikkeld, maar je hebt binnen 30 minuten iets lekkers op tafel staan. 

vegan kerst dessert

Als je graag iets lichter wilt eten deze kerst is de wortel-gember soep die ik eerder deelde een ideaal voorgerecht en is dit toetje een mooie afsluiter. Stiekem kun je dit recept zelfs best als een fancy ontbijt nemen. Vervang de kokosslagroom dan door plantaardige yoghurt en smullen maar!

vegan kerst dessert

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de gebakken peren:

- 2 peren

- 1 tl kaneel

- 1 tl ahornsiroop

Voor de speculaas granola:
- 100 g havermout

- 75 g hazelnoten, grof gehakt

- 1 el kokosolie

- 1 tl speculaaskruiden

- 2 el ahornsiroop

Voor de kokosslagroom:

- 1 blik (400ml) vol vet kokosmelk, bijvoorbeeld die van fair trade. Zet deze een dag van te voren in de koelkast.

- 1 a 2 el zoetstof naar keuze (suiker, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker)

- 1/2 tl vanille extract

Optioneel: extra karamelsaus, ahornsiroop of dadelstroop, kaneel.

Optioneel voor de luie mensen (zoals ik): Nature's charm kokos slagroom. Dit product is te koop bij toko's en veggie4u. Je hoeft deze kokosslagroom alleen maar een nacht in de koelkast te zetten en 5 minuten op te kloppen met de mixer. Super handig!

Hoe maak je gebakken peren met kokosslagroom en speculaas granola?

Voor de gebakken peren:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

- Snij de peren in de lengte door en verwijder de pitjes. Leg de peren met de gesneden kant naar boven op de bakplaat en smeer ze in met de ahornsiroop. Bestrooi de peren met de kaneel en bak 20 tot 25 minuten in de oven. Laat even afkoelen voordat je ze topt met de kokosslagroom en granola.

Voor de speculaas granola:

- Verwarm de kokosolie in een koekenpan en bak hierin de havermout ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de hazelnoten toe en bak nog eens 4 minuten.

- Voeg de speculaas kruiden toe, meng en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de ahornsiroop toe en bak 2 a 4 minuten tot het is uitgedroogd. 

Voor de kokosslagroom:

- Zet de dag van te voren het blik kokosmelk zonder te schudden in de koelkast. Door dit te doen gaat de waterlaag en het vet zich van elkaar scheiden. Zet voordat je gaat beginnen een grote kom een uur voordat je gaat beginnen in de vriezer.

- Haal de volgende dag het blik voorzichtig en zonder te schudden uit de koelkast. Maak het open en schep alleen het harde witte deel uit het blik en doe het in de gekoelde kom. Dus niet het vocht dat onderin het blik zit. Het kokoswater kun je bijvoorbeeld in een smoothie gebruiken. 

- Klop de kokosroom met een handmixer tot een luchtige en stevige slagroom. Voeg de vanille en zoetstof naar smaak toe en klop nog eens een aantal minuten.

- Zet de kokosslagroom in de koelkast tot je 'm gaat gebruiken.

Voor de gebakken peren met kokosslagroom en speculaas granola:
- Leg de gebakken peren op een bordje, top met een grote schep kokosslagroom, bestrooi met de granola en optioneel met extra kaneel of zoetstof zoals dadelsiroop, ahornsiroop of karamelsaus.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan kerst dessert

Ga jij dit vegan kerstrecept als dessert maken? Of ga je dit als extra lekker ontbijtje eten? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes zodat ik je creatie kan delen met mijn volgers!

Reactie schrijven

Commentaren: 0