· 

Vegan kerst voorgerecht: Bladerdeeghapjes met gekarameliseerde ui en paddenstoelen

vegan kerst voorgerecht

Vandaag is het alweer de beurt aan het laatste kerstrecept! Ik heb het echt super leuk gevonden om acht vegan kerstrecepten met jullie te delen. Het laatste gerecht is een klein bladerdeeghapje met tofu ricotta, gekarameliseerde ui en paddenstoelen. Je kunt dit als voorgerecht, tussengerecht of hapje serveren.

vegan kerst voorgerecht
vegan kerst voorgerecht

Ingrediënten:

Voor 20 bladerdeeg hapjes

Voor de champignons en gekarameliseerde ui:

- 4 el plantaardige boter

- 2 el olijfolie

- 200 g kastanje champignons

- 2 uien

- 1/2 tl gedroogde tijm

- 1 el suiker

- 1 el balsamico azijn

- 1/4 tl knoflookpoeder

- Zout en peper naar smaak

Optioneel: takje verse tijm

Voor de bladerdeeghapjes:
- 5 vellen vegan bladerdeeg (ik gebruikte koopmans origineel)

- 1 el sojamelk

- 1 tl olijfolie

- 1/2 tl ahornsiroop

Voor de tofu ricotta:

- 150 g tofu

- Sap van 1/2 citroen

- 5 el edelgistvlokken

- 1 teentje knoflook

- 1/4 tl zout


Hoe maak je vegan bladerdeeg hapjes?

Voor de champignons en gekarameliseerde ui:
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit 1 el olie en 1 el boter in een koekenpan en bak hierin de champignons in ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.

- Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit 3 el boter en 1 el olie in een pan en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de suiker en tijm toe en laat de uien 25 minuten karameliseren op laag vuur. Roer iedere 5 minuten. Het kan zijn dat het hard gaat, dus houd de pan goed in de gaten en stop op tijd met bakken. Voeg in de laatste 2 minuten de balsomico azijn toe en bak kort mee. Zet het vuur uit en meng de uien met de champignons, peper en zout en knoflookpoeder. Zet apart en laat afkoelen.

Tip: Maak het mengsel een dag van te voren om tijd te besparen met kerst.

Voor de tofu ricotta:

- Meng alle ingrediënten tot een gladde mousse in een keukenmachine.

Voor de bladerdeeghapjes:

- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bladerdeeg vellen in 4 gelijke stukken en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Meng de sojamelk met de olijfolie en ahornsiroop. Smeer de bladerdeeg stukjes in met dit mengsel met behulp van een kwastje. Bak het bladerdeeg in 15 a 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.

- Verdeel de tofu ricotta over de stukjes bladerdeeg, verdeel hier op het paddenstoelen en ui mengsel en maak optioneel af een takje verse tijm.

Tip: Pin dit recept voor later!

vegan kerst voorgerecht

Ga jij deze of een van mijn andere vegan kerstrecepten maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes!

Reactie schrijven

Berichten: 2
  • #1

    Mariëlle (woensdag, 20 december 2017 12:21)

    Mmm, wat een timing! Ik had zoiets al in gedachten, maar dan met een random recept en ik ben helemaal niet goed in recepten bedenken. Dus dit komt goed uit :D

  • #2

    Merel (woensdag, 27 december 2017 02:31)

    @Marielle: Wat super leuk om te horen! Hopelijk is het gelukt! :)